Ganache z białej czekolady
- Czekolada biała (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Masło - pół kostki (100 g)
Przepis na ganache z białej czekolady krok po kroku
Czekoladę posiekaj drobno i przełóż do miseczki.
Następnie śmietankę zagotuj, nie doprowadzając jej do wrzenia.
Śmietankę zdejmij z ognia i odstaw na chwilę.
Do jeszcze gorącej śmietanki dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników.
Czekoladę ze śmietanką pozostaw do przestudzenia (masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do nutelli).
Masło utrzyj na najwyższych obrotach na kremową masę (czynność powinna trwać około 5 minut).
Następnie do masy dodawaj stopniowo przestudzoną czekoladę, ciągle miksując krem.
Gotowe ganache z białej czekolady wykorzystaj do tynkowania tortu.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat ganache z białej czekolady
Ganache z białej czekolady to świetny pomysł na masę do tynkowania tortu urodzinowego. Prosty przepis na ganache z białej czekolady nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ganache potrzebne będą następujące produkty spożywcze: czekolada biała, śmietanka 30% oraz masło.
A jak zrobić ganache z białej czekolady? Czekoladę posiekaj drobno i przełóż do miseczki. Następnie śmietankę zagotuj, nie doprowadzając jej do wrzenia. Śmietankę zdejmij z ognia i odstaw na chwilę. Do jeszcze gorącej śmietanki dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się składników. Czekoladę ze śmietanką pozostaw do przestudzenia (masa powinna mieć konsystencję zbliżoną do nutelli). Masło utrzyj na najwyższych obrotach na kremową masę (czynność powinna trwać około 5 minut). Następnie do masy dodawaj stopniowo przestudzoną czekoladę, ciągle miksując krem. Gotowe ganache z białej czekolady wykorzystaj do tynkowania tortu.
Śmietana kremowa 30% jest produktem, który w swoim składzie zawiera aż 30% tłuszczu - oznacza to, że produkt ten jest wysokokaloryczny. Wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że produkt ten możemy śmiało ubić na sztywną pianę. Śmietanka jest również produktem, który dostarczy do naszego organizmu pewne ilości białka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej także witaminę A, witaminę B2, wapń oraz fosfor.
Czekolada to wyrób cukierniczy, który przygotowywany jest na bazie miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego oraz dodatków. Czekoladę możemy podzielić na gorzką, deserową, mleczną, białą oraz różową. Do przygotowania czekolady wykorzystuje się dodatek owoców suszonych, orzechów lub nasion. Czekolada chętnie jedzona jest na deser lub jest wykorzystywana do wypieków.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować domowe ganache z białej czekolady do tortów. Produkty niezbędne to przygotowania masy do tynkowania tortów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Ganache z białej czekolady warto wykorzystać bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w ganache z białej czekolady
Lista alergenów dla ganache z białej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada biała
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
Wartości odżywcze ganache z białej czekolady
Ganache z białej czekolady to doskonała propozycja na smaczny tynk do tortu. Masa jest dość słodka i wysokokaloryczna.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.