Ganache do tynkowania

Opublikowano: 17.05.2023 r., 23:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ganache do tynkowania w trakcie przygotowywania.
Ganache do tynkowania
Ganache do tynkowania to doskonała propozycja na dekorację do tortów. Ganache możesz udekorować owocami lub świeżymi kwiatami. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
2963 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 szklanka (250 g)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska

Przepis na ganache do tynkowania krok po kroku

Czekoladę posiekaj drobno i przełóż do miseczki.

Następnie śmietankę zagotuj, nie doprowadzając jej do wrzenia.

Gorącą śmietanką zalej czekoladę, delikatnie wymieszaj i pozostaw na 2 minuty. Po tym czasie czekoladę ze śmietanką dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę.

Do puszystego masła dodawaj po łyżce czekolady i miksuj na jednolitą konsystencję do całkowitego wykorzystania czekolady.

Gotowe ganache z gorzkiej czekolady wykorzystaj do tynkowania tortu.

Jak oceniasz przepis na ganache do tynkowania
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,0% osób

Więcej informacji na temat ganache do tynkowania

Ganache do tynkowania to doskonała propozycja na tynk czekoladowy do tortów. Ganache przygotowane jest z gorzkiej czekolady z masłem. Przepis na ganache do tynkowania jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tynku do ciast potrzebne będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, śmietanka 30% oraz masło.

A jak zrobić ganache do tynkowania? Czekoladę posiekaj drobno i przełóż do miseczki. Następnie śmietankę zagotuj, nie doprowadzając jej do wrzenia. Gorącą śmietanką zalej czekoladę, delikatnie wymieszaj i pozostaw na 2 minuty. Po tym czasie czekoladę ze śmietanką dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Miękkie masło utrzyj przy pomocy miksera na puszystą masę. Do puszystego masła dodawaj po łyżce czekolady i miksuj na jednolitą konsystencję do całkowitego wykorzystania czekolady. Gotowe ganache z gorzkiej czekolady wykorzystaj do tynkowania tortu.

Czekolada gorzka jest najlepszym rodzajem czekolady do słodkich wypieków. Czekolada nie zawiera dużej ilości cukru, dzięki wysokiej procentowej zawartości kakao. Czekolada gorzka jest świetnym źródłem magnezu oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych. Zdrowszym zamiennikiem mlecznej czekolady są czekolady deserowe i gorzkie. Im większa zawartość suchej masy kakaowej, tym mniejszy dodatek cukru do czekolady. Dodatek śmietany kremówki pozwala uzyskać odpowiednią konsystencję polewie. Do niektórych rodzajów ganache zamiast śmietany dodaje się masło.

Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego. Masło produkuje się z tłustej śmietany. Ubija się ją, aby oddzielić cząsteczki tłuszczu mlecznego od serwatki. Produktem ubocznym produkcji masła jest maślanka. Masło powinno zawierać około 82% tłuszczu, tylko produkt o tak dużej zawartości tłuszczu nazwać można masłem ekstra. Masło jest bardzo kaloryczne i zawiera dużą ilość witaminy D.

Podsumowując ganache to prosty przepis na efektowną dekorację ciasta. Ganache jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Polewę można udekorować owocami, kwiatami świeżymi lub jadalnymi kwiatami suszonymi. Ganache jest piękną bazą do dekoracji ciasta. Smaczny ganache można wykonać z dowolnej czekolady.

Alergeny w ganache do tynkowania

Lista alergenów dla ganache do tynkowania przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze ganache do tynkowania

na 100g gotowej potrawy

Ganache do tynkowania to doskonała propozycja na wykończenie tortów. Krem jest dość kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
493.92
2963.50
Białko (g)
3.17
19.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
18.86
113.14
Węglowodany przyswajalne (g)
16.19
97.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.67
16.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
45.54
273.25
Tłuszcze nasycone (g)
34.70
208.19
Tłuszcze nienasycone (g)
10.84
65.06

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
6.10
36.58
Szacunkowy indeks glikemiczny ganache do tynkowania 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ganache do tynkowania

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
21.00