Galette des rois
- Ciasto francuskie - 2 okrągłe blaty (400 g)
- Migdały - mielone (150 g)
- Masło (75 g)
- Cukier puder (75 g)
- Jajko (2 szt.)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na galette des rois krok po kroku
Jeden blat ciasta rozłóż na blaszce i nakłuj widelcem.
Masło roztop w rondelku i lekko ostudź.
W dużej misce wymieszaj mielone migdały, roztopione masło, cukier puder i jajka.
Masę wyłóż na wcześniej przygotowane ciasto francuskie.
Całość przykryj drugim płatem ciasta francuskiego i sklej brzegi obu ciast.
Wierzch ciasta posmaruj żółtkiem.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat galette des rois
Galette des rois to świetna opcja na pyszne i niezbyt pracochłonne ciasto, które tradycyjnie podawane z okazji święta Trzech Króli, można przygotować też na co dzień.
Przepis na galette des rois to doskonała opcja na francuskie ciasto z dodatkiem smacznej masy. Wszystkie składniki, które są do niego potrzebne, znajdziesz w każdym większym sklepie. Pachnący masłem placek z ciasta francuskiego wypełniony jest masą migdałową, w której ukryte jest ziarenko fasoli. Ten, kto je znajdzie, do wieczora dumnie nosi na głowie emblemat władzy królewskiej – specjalnie przygotowaną na tę okazję koronę. Z czasem miejsce fasoli w nadzieniu zastąpiły małe ceramiczne figurki przedstawiające Jezusa. Obecnie w ciastach często można spotkać postaci z kreskówek. Gdy pieczemy ją w domu, do środka możemy też schować jednego migdała. Nadzienie robi się bardzo szybko i przy gotowych płatach ciasta francuskiego możemy je przygotować w mniej niż godzinę. Nawet gdy wliczymy czas pieczenia. Jest to więc wypiek, który sprawdzi się nawet dla osób, które nie przepadają za długim siedzeniem w kuchni. Ten specjał jest także popularny w innych krajach, choć w każdym wygląda nieco inaczej. Dwie warstwy francuskiego ciasta skrywają przepyszny migdałowy krem. Krem można kupić w sklepie, jednak łatwiej przygotować je samodzielnie - nie jest dostępny w większości dyskontów. Najlepiej więc sięgnąć po domową opcję na bazie migdałów i masła.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić galette des rois, by było pyszne i dobre również dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. To tradycyjne ciasto na trzech króli. Galette to najprostszy sposób na stworzenie tarty na bazie kruchego ciasta. Jest pyszna, a przy tym szybka w przygotowaniu. Co ważne, by ją upiec nie trzeba nawet posiadać specjalnej formy, dzięki temu będzie idealnym wyborem dla osób, których kuchni nie jest w pełni wyposażona. Ciasto powstaje z niej delikatne, słodkie i bardzo kruche. Świetnie sprawdzi się na co dzień, ale również od święta.
Alergeny w galette des rois
Lista alergenów dla galette des rois przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze galette des rois
To opcja, która zawiera sporo cukru i wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(83g)
Węglowodany
(83g)
Tłuszcze
(83g)
Witaminy
(83g)
Składniki mineralne
(83g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.