Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, natka pietruszki świeża, kolendra świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender

Przepis na falafela z ciecierzycy krok po kroku

Suszoną soczewicę zalej wodą i odstaw na noc.

Miękką ciecierzycę przepłucz, włóż do blendera i zmieszaj z przyprawami, czosnkiem i 50 ml wody.

Z powstałej masy uformuj nieduże kulki i wstaw je do lodówki na 20 minut.

Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania głębokiego, złocistego koloru, przez około 10 minut.

Falafel z ciecierzycy podany na talerzu z limonką i natką pietruszki.
Falafel z ciecierzycy - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - falafel z ciecierzycy

W skrócie
Kalorii w porcji
349 kcal
Wielkość
jednej porcji
164 g
Indeks glikemiczny
54

Wartości odżywcze falafela z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

To zdrowy dodatek, który zawiera sporo białka, a przy okazji dostarcza również żelaza.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(164g)
Energia (kcal)
213.32
349.85
Białko (g)
6.69
10.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(164g)
Węglowodany (g)
22.15
36.33
Węglowodany przyswajalne (g)
16.40
26.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.76
9.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(164g)
Tłuszcz (g)
11.42
18.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.78
2.92
Tłuszcze nienasycone (g)
9.63
15.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.52
9.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.11
6.74
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(164g)
Witamina A (µg (mcg))
0.76
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.16
5.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.84
1.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
119.05
195.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.79
19.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(164g)
Sód (mg)
170.73
279.99
Potas (mg)
243.70
399.67
Wapń (mg)
45.53
74.68
Fosfor (mg)
129.35
212.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.83
60.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.16
3.54
Cynk (mg)
1.15
1.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.27
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny falafela z ciecierzycy 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w falafelu z ciecierzycy

Lista alergenów dla falafela z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na falafela z ciecierzycy

Więcej informacji na temat falafela z ciecierzycy

Falafel z ciecierzycy to wspaniała propozycja na naprawdę pyszną wegetariańską przekąskę. Stanowią dobrą bazę do wielu posiłków. Można podawać je na obiad i kolację. Można je podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Świetnie sprawdzą się też w sałatce lub we wrapach.

Przepis na falafele z ciecierzycy to wspaniały sposób na wegetariański posiłek, gdyż dostarcza naprawdę sporo białka. Rośliny strączkowe nie goszczą w przeciętnym menu zbyt często, warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenne dla zdrowia. Ten przepis pozwala to zmienić. Jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jest on niezbędny w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, zwłaszcza jelit, ale również układu krwionośnego. Duże ilości błonnika na co dzień pozwalają obniżać poziom złego cholesterolu. Ciecierzyca jest bogata w żelazo, pierwiastek, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów w ciele człowieka. Na jego niedobory narażone są głównie osoby na diecie roślinnej, dlatego w ich przypadku dobrze jest skorzystać z tego wspaniałego pomysłu na naprawdę smaczny posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić falafele z ciecierzycy, które będą niezwykle smaczne, a przy okazji stworzą świetną bazę dla wielu różnych dań, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą inspiracją. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. A powstają z niego naprawdę pyszne kotleciki. Można ich używać podobnie jak mięsnej wersji, tworzyć na ich bazie posiłek z dodatkiem ziemniaków czy kaszy i surówki. Można podawać je z sosem, świetnie sprawdzi się pomidorowy, czy koperkowy. Świetnie sprawdzi też jako dodatek do zup.

Ten sprawdzony przepis to dobre rozwiązanie dla osób na diecie roślinnej, które tęsknią za mięsnymi potrawami. Falafele są nie tylko równie wartościowe, ale także zdecydowanie tak samo smaczne. Z tego przepisu powstają zdecydowanie najlepsze. Świetnie sprawdzą się na śniadanie.

Choć w przepisie do ich przygotowania używa się suchych nasion, to całość można spokojnie przygotować na bazie warzyw z puszki, dzięki czemu całość zabierze znacznie mniej czasu.

Szacunkowy koszt przygotowania falafela z ciecierzycy

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca nasiona suche
500 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
8.57
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
25 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 25 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
25.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na falafela z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób