Falafel z ciecierzycy
- Ciecierzyca nasiona suche (500 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek (25 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na falafela z ciecierzycy krok po kroku
Suszoną soczewicę zalej wodą i odstaw na noc.
Miękką ciecierzycę przepłucz, włóż do blendera i zmieszaj z przyprawami, czosnkiem i 50 ml wody.
Z powstałej masy uformuj nieduże kulki i wstaw je do lodówki na 20 minut.
Smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania głębokiego, złocistego koloru, przez około 10 minut.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat falafela z ciecierzycy
Falafel z ciecierzycy to wspaniała propozycja na naprawdę pyszną wegetariańską przekąskę. Stanowią dobrą bazę do wielu posiłków. Można podawać je na obiad i kolację. Można je podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Świetnie sprawdzą się też w sałatce lub we wrapach.
Przepis na falafele z ciecierzycy to wspaniały sposób na wegetariański posiłek, gdyż dostarcza naprawdę sporo białka. Rośliny strączkowe nie goszczą w przeciętnym menu zbyt często, warto to zmienić, gdyż są niezwykle cenne dla zdrowia. Ten przepis pozwala to zmienić. Jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Jest on niezbędny w utrzymaniu zdrowego układu trawiennego, zwłaszcza jelit, ale również układu krwionośnego. Duże ilości błonnika na co dzień pozwalają obniżać poziom złego cholesterolu. Ciecierzyca jest bogata w żelazo, pierwiastek, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania wszystkich układów w ciele człowieka. Na jego niedobory narażone są głównie osoby na diecie roślinnej, dlatego w ich przypadku dobrze jest skorzystać z tego wspaniałego pomysłu na naprawdę smaczny posiłek.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić falafele z ciecierzycy, które będą niezwykle smaczne, a przy okazji stworzą świetną bazę dla wielu różnych dań, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą inspiracją. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. A powstają z niego naprawdę pyszne kotleciki. Można ich używać podobnie jak mięsnej wersji, tworzyć na ich bazie posiłek z dodatkiem ziemniaków czy kaszy i surówki. Można podawać je z sosem, świetnie sprawdzi się pomidorowy, czy koperkowy. Świetnie sprawdzi też jako dodatek do zup.
Ten sprawdzony przepis to dobre rozwiązanie dla osób na diecie roślinnej, które tęsknią za mięsnymi potrawami. Falafele są nie tylko równie wartościowe, ale także zdecydowanie tak samo smaczne. Z tego przepisu powstają zdecydowanie najlepsze. Świetnie sprawdzą się na śniadanie.
Choć w przepisie do ich przygotowania używa się suchych nasion, to całość można spokojnie przygotować na bazie warzyw z puszki, dzięki czemu całość zabierze znacznie mniej czasu.
Alergeny w falafelu z ciecierzycy
Lista alergenów dla falafela z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na falafela z ciecierzycy
Wartości odżywcze falafela z ciecierzycy
To zdrowy dodatek, który zawiera sporo białka, a przy okazji dostarcza również żelaza.
Energia i białka
(164g)
Węglowodany
(164g)
Tłuszcze
(164g)
Witaminy
(164g)
Składniki mineralne
(164g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.