Przepis na dżem z zielonych pomidorów krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, imbir świeży, cynamon
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, słoiki

Posiekaj zielone pomidory i imbir, wrzuć je do blendera. Zmiksuj na puree.

Wlej puree i cukier do dużego garnka. Dodaj skórkę i sok z cytryny, cynamon, ziele angielskie i odrobinę soli.

Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut do godziny.

Dżem przełóż do czystych słoików i zakręć je dobrze.

Umieść je w garnku z gorącą wodą, upewniając się, że słoiki są całkowicie przykryte i gotuj przez 10 minut.

Dżem z zielonych pomidorów podany w słoiczku.
dżem z zielonych pomidorów
Koszt przygotowania dania
45.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
201 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
89

Dżem z zielonych pomidorów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dżemie z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów jest naprawdę fantastycznym dodatkiem o przepysznym, głębokim smaku. Wspaniale komponuje się na kanapkach, ale również jedzony ze słoika. Jego przygotowanie zajmuje tylko chwil. Można go zapakować do słoików i zostawić na zimę, kiedy to smakuje jeszcze lepiej.

Przepis na dżem z zielonych pomidorów jest świetną opcją dla każdego, kto kocha przygotowywać przetwory. Zielone pomidory, to produkt, który, aż prosi się o wykorzystanie właśnie w taki sposób. Choć zwykle spożywa się je smażone, to w tej wersji są jeszcze smaczniejsze, to dlatego, że dodaje się do nich naprawdę wiele przypraw. Klasyczny przepis na pomidory zwykle polega tylko na ich smażeniu. Dzięki temu są smaczne, ale również nudne. W tej zupełnie nowej wersji smakują po prostu fantastycznie i na pewno zaskoczą wszystkich fanów ciekawych smaków. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, więc spokojnie mogą się za nią zabrać osoby, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dżem z zielonych pomidorów, by był naprawdę smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To dobra opcja na wykorzystanie zielonych pomidorów, które nie pojawiają się w sklepie zbyt często. Dzięki tej recepturze można przemycić ich smak nawet na zimę, gdyż robi się z nich wspaniałe przetwory. Wiele osób zastanawia się skąd ich zielony kolor. Zielone pomidory są zielone ze względu na niedostateczny proces dojrzenia. Jednak mimo to są bezpieczne i mogą być spożywane, nie należy jednak zjadać ich zbyt wiele na raz. To naprawdę cenne źródło wielu składników. Zawierają one mnóstwo witamin: C, K i A. Dostarczają potas i błonnik. Obecne w nich związki, takie jak: flawonoidy i karotenoidy to bardzo silne antyoksydanty. Dzięki tym substancjom spożywanie pomidorów oddziałuje korzystnie na układ krążenia i służy profilaktyce schorzeń serca. Dlatego dobrze wplatać je jak najczęściej do codziennego menu. Ten dżem wspaniale nadaje się do słoików, jest bardzo pyszny, słodki i pełen smaku. To dobry i prosty przepis, który sprawdzi się nawet dla początkujących.

Wartości odżywcze dżemu z zielonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(249g)
Energia (kalorie)
81.12 kcal
201.98 kcal
Białko
0.98 g
2.43 g

Węglowodany w dżemie z zielonych pomidorów

Na 100g
Na porcję
(249g)
Węglowodany
20.35 g
50.66 g
Węglowodany przyswajalne
19.45 g
48.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
2.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(249g)
Tłuszcz
0.22 g
0.55 g
Tłuszcze nasycone
0.13 g
0.33 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.22 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na dżem z zielonych pomidorów

Na 100g
Na porcję
(249g)
Witamina A
25.70 µg (mcg)
64.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
20.19 mg
50.28 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.00 mg
0.00 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.09 mg
Niacyna
0.40 mg
1.01 mg
Foliany
7.95 µg (mcg)
19.80 µg (mcg)
Beta karoten
277.95 µg (mcg)
692.09 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na dżem z zielonych pomidorów

Na 100g
Na porcję
(249g)
Sód
10.64 mg
26.49 mg
Potas
167.90 mg
418.07 mg
Wapń
10.82 mg
26.94 mg
Fosfor
22.78 mg
56.72 mg
Magnez
8.25 mg
20.54 mg
Żelazo
0.42 mg
1.05 mg
Cynk
0.06 mg
0.15 mg
Miedź
0.07 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z zielonych pomidorów 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dżemie z zielonych pomidorów

Lista alergenów dla dżemu z zielonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z zielonych pomidorów

Cena przygotowania dżemu z zielonych pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory zielone
2000 g
3.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 14
40.00
Za 2000 g
Cukier
400 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Sok cytrynowy
90 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 5
4.50
Za 90 ml
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na dżem z zielonych pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85.7% osób