Dżem z moreli

Opublikowano: 19.06.2021 r., 14:35 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
dżem morelowy w słoiku
Dżem morelowy
Dżem z soczystych moreli to świetny pomysł na przetwory domowe na zimę. Idealnie pasuje do owsianek, kanapek, placuszków i omletów na słodko.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
39 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Morele (1000 g)
  • Cukier niecała szklanka (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na dżem z moreli krok po kroku

Morele umyj, przekrój na pół i usuń pestki.

Ułóż morele w garnku i zasyp cukrem.

Podgrzewaj na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.

W zależności od dojrzałości owoców czas gotowania to od 1 do 2 godzin.

Jak oceniasz przepis na dżem z moreli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat dżemu z moreli

Morele to jedne z najzdrowszych owoców. Są doskonałym źródłem witamin, błonnika pokarmowego oraz związków o działaniu przeciwzapalnym i przeciwstarzeniowym. Dlatego, warto móc jeść je przez cały rok a domowe przetwory to na to idealny sposób. Domowy dżem z moreli to świetny pomysł na to, aby przedłużyć sezon na te przepyszne owoce w swojej kuchni. Dostępność świeżych moreli w Polsce jest dość ograniczona czasowo wyłącznie do miesięcy letnich, dlatego warto wiedzieć jak zrobić dżem morelowy i móc cieszyć się jego smakiem przez długi czas, również podczas zimnych, deszczowych wieczorów, kiedy o wielu świeżych owocach można tylko pomarzyć. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na dżem z moreli, który przygotujesz szybko i łatwo, a efekty zadowolą każdego. Jest pyszny, niskosłodzony i sprawdzi się również dla dzieci. Domowe przetwory to świetny sposób na to, aby cieszyć się smakiem moreli poza sezonem, kiedy znikną ze sklepów. Pewnie zastanawiasz się teraz jak wygląda przepis na dżem z moreli. Do dżemu i wszelkiego rodzaju konfitur najlepiej sprawdzą się dojrzałe, miękkie owoce. Oprócz moreli niezbędny będzie także cukier. Standardowo przyjmuje się, że ilość cukru powinna być o połowę mniejsza od ilości użytych owoców - przykładowo, jeśli przygotowujesz dżem z kilograma owoców morelowych powinnaś/eś dodać 500 g cukru. Jednak w praktyce ilość cukru najlepiej uzależnić od indywidualnych preferencji smakowych. Pamiętaj też że cukier jest bardzo kaloryczny i znacząco zwiększa indeks glikemiczny potraw, do których go dodajemy. Dlatego warto rozważyć zastąpienie go ksylitolem - to dobry słodziki, który ma o połowę mniejszą kaloryczność oraz zerowy indeks glikemiczny. W zależności od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać możesz przygotować dżem bez żelfixu, jak również z jego dodatkiem - będzie wtedy bardziej gęsty i galaretowaty. Dżem z moreli możesz wykorzystać jako dodatek do owsianek, naleśników, placuszków i omletów na słodko. Koniecznie poznaj tej szybki i łatwy przepis na przepyszny dżem morelowy.

Alergeny w dżemie z moreli

Lista alergenów dla dżemu z moreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na dżem z moreli

Wartości odżywcze dżemu z moreli

na 100g gotowej potrawy

Aby zmniejszyć kaloryczność oraz indeks glikemiczny dżemu najlepiej zamienić cukier na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
78.64
39.32
Białko (g)
1.27
0.64
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
19.15
9.57
Węglowodany przyswajalne (g)
17.33
8.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
0.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
0.38
0.19
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.08
Tłuszcze nienasycone (g)
0.23
0.11
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
87.27
43.64
Witamina B6 (mg)
0.05
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.09
4.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.81
0.40
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.04
0.02
Niacyna (mg)
0.55
0.27
Foliany (µg (mcg))
8.18
4.09
Beta karoten (µg (mcg))
990.91
495.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
1.00
0.50
Potas (mg)
235.64
117.82
Wapń (mg)
11.91
5.95
Fosfor (mg)
20.91
10.45
Magnez (mg)
9.09
4.55
Żelazo (mg)
0.36
0.18
Cynk (mg)
0.18
0.09
Miedź (mg)
0.07
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny dżemu z moreli 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dżemu z moreli

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Morele
1000 g
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 1000 g
Cukier
100 g
niecała szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
10.50