Przepis na dorsz zapiekany krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Pora podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Jajka ubij ze śmietaną.

Dorsza dopraw solą i pieprzem. Wyłóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż pora podsmażonego na maśle i zalej wszystko śmietaną.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Gotową rybę posyp natką pietruszki.

Dorsz zapiekany podany jest na talerzu. Zawinięty jest w papier do pieczenia.
Dorsza zapiekany
Koszt przygotowania dania
32.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
559 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
25

Dorsz zapiekany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o dorszu zapiekanym

Dorsz zapiekany to doskonała propozycja na pyszne danie ze śmietaną. Filety z dorsza zapiekane pod kołderką z pora i śmietany są bardzo aromatyczne i miękkie. Przepis na dorsza zapiekanego jest prosty dlatego wykonasz go bez większego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dorsza w śmietanie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, por, masło, śmietana kremowa 30%, sól, pieprz, jajka.

Jak zrobić dorsza zapiekanego? Na początek pokrój pora w pióra i rozgrzej masło na patelni. Podsmaż pora i dopraw solą i pieprze. Filet dopraw solą i pieprzem ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i na wierzch ułóż pora. Ubij jajka ze śmietaną i zalej rybę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. Gotową rybę posyp natką pietruszki.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny dorsz z porem zapiekany w śmietanie to sprawdzony przepis na delikatną i aromatyczną rybę. Łatwy przepis przygotujesz bez większego problemu. Dobry filet z dorsza możesz podać na obiad lub kolację w gronie przyjaciół.

Wartości odżywcze dorsza zapiekanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
186.64 kcal
559.91 kcal
Białko
9.50 g
28.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
15.08 g
45.24 g
Tłuszcze nasycone
12.11 g
36.33 g
Tłuszcze nienasycone
2.97 g
8.90 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
1.81 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na dorsz zapiekany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
92.81 µg (mcg)
278.42 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.72 mg
2.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
2.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
19.25 µg (mcg)
57.76 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dorsz zapiekany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
43.90 mg
131.71 mg
Potas
211.60 mg
634.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
24.85 mg
74.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
113.49 mg
340.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
18.80 mg
56.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.71 mg
2.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.37 mg
1.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza zapiekanego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dorszu zapiekanym

Lista alergenów dla dorsza zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania dorsza zapiekanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Por
200 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na dorsz zapiekany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób