Dorsz zapiekany

Opublikowano: 14.09.2021 r., 6:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dorsz zapiekany w papierze pergaminowym
Dorsza zapiekany
Dorsz zapiekany to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Doskonale smakuje z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z kiszonej kapusty.
Przygotowanie 10 min
Zapiekanie 30 min
559 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Por - 1 mała sztuka (200 g)
  • Masło (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na dorsz zapiekany krok po kroku

Pora podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem. Jajka ubij ze śmietaną.

Dorsza dopraw solą i pieprzem. Wyłóż do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułóż pora podsmażonego na maśle i zalej wszystko śmietaną.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.

Gotową rybę posyp natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na dorsz zapiekany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat dorsza zapiekanego

Dorsz zapiekany to doskonała propozycja na pyszne danie ze śmietaną. Filety z dorsza zapiekane pod kołderką z pora i śmietany są bardzo aromatyczne i miękkie. Przepis na dorsza zapiekanego jest prosty dlatego wykonasz go bez większego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dorsza w śmietanie będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: filet z dorsza, por, masło, śmietana kremowa 30%, sól, pieprz, jajka.

Jak zrobić dorsza zapiekanego? Na początek pokrój pora w pióra i rozgrzej masło na patelni. Podsmaż pora i dopraw solą i pieprze. Filet dopraw solą i pieprzem ułóż na dnie naczynia żaroodpornego i na wierzch ułóż pora. Ubij jajka ze śmietaną i zalej rybę. Piecz w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. Gotową rybę posyp natką pietruszki.

Dorsz jest rybą morską. Mięso dorsza zawiera dużo kwasów omega 3, tak ważnych dla naszego zdrowia i wspomagających pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest również źródłem wysokiej jakości pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Białko bierze udział w wielu ważnych reakcjach w naszym organizmie. Jest budulcem naszych komórek, jest substratem do produkcji hormonów białkowych między innymi insulina, prolaktyna czy hormon wzrostu. Ryby morskie zawierają także duże ilości jodu, witaminy A i D. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zapobiega występowaniu osteoporozy, wspomaga mineralizację kości, korzystnie wpływa na rozwój mózgu.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają składniki mineralne takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny dorsz z porem zapiekany w śmietanie to sprawdzony przepis na delikatną i aromatyczną rybę. Łatwy przepis przygotujesz bez większego problemu. Dobry filet z dorsza możesz podać na obiad lub kolację w gronie przyjaciół.

Alergeny w dorszu zapiekanym

Lista alergenów dla dorsza zapiekanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze dorsza zapiekanego

na 100g gotowej potrawy

Dorsz zapiekany to doskonała alternatywa dla ryb smażonych w panierce. Jest on delikatniejszy i łatwiej strawny. Dorsz jest źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
186.64
559.91
Białko (g)
9.50
28.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.12
9.36
Węglowodany przyswajalne (g)
2.83
8.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
15.08
45.24
Tłuszcze nasycone (g)
12.11
36.33
Tłuszcze nienasycone (g)
2.97
8.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.36
7.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
1.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.51
247.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
92.81
278.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.29
6.88
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.62
1.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
2.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
78.66
235.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.89
2.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.25
57.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
170.59
511.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
43.90
131.71
Potas (mg)
211.60
634.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.85
74.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
113.49
340.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.80
56.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
2.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.37
1.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dorsza zapiekanego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania dorsza zapiekanego

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
500 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Por
200 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
41.00