Ciasto naleśnikowe na krokiety
- Masło (40 g)
- Mleko 3,2% (350 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku i chwilę przestudź.
Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej mleko, szklankę wody i wbij jajka. Dodaj masło.
Całość zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą.
Odstaw na 30 minut, aż ciasto zgęstnieje.
Nagrzej patelnię do naleśników.
Ciasto ponownie szybko zmiksuj.
Nabieraj ciasto łyżką wazową i wylewaj na nagrzaną patelnię.
Smaż z obu stron.
- Naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Ciasto na naleśniki
- Naleśniki z serem
- Naleśniki ze szpinakiem
- Krokiety
- Krokiety z pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Ciasto naleśnikowe
- Naleśniki bez jajek
- Naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Okonomiyaki
- Naleśniki bez mleka
- Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
- Naleśniki po meksykańsku
- Fit naleśniki
- Naleśniki na słono
- Naleśnik bezglutenowy
- Naleśniki
Więcej informacji na temat ciasta naleśnikowego na krokiety
Ciasto naleśnikowe na krokiety jest bardzo proste i szybkie w przygotowanie. To domowe, tradycyjne ciasto naleśnikowe możecie wykorzystać również do naleśników na słodko.
Aby wykonać przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety potrzebujesz masła, mleka, mąki, wody i jajek. Te składniki na pewno znajdą się w Twojej kuchni, dlatego nie czekaj i przygotuj te dobre naleśniki już teraz.
Na początku masło rozpuść w rondelku i chwilę przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej mleko, szklankę wody i wbij jajka. Dodaj masło. Całość zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą. Odstaw na 30 minut, aż ciasto zgęstnieje. Nagrzej patelnię do naleśników. Ciasto ponownie szybko zmiksuj. Nabieraj ciasto łyżką wazową i wylewaj na nagrzaną patelnię. Smaż z obu stron.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety. Jak pewnie zauważyłeś, podczas smażenia nie dodaje się tłuszczu, ponieważ w cieście występuję dodatek masła. Jest pewne powiedzenie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni teflonowej. Jeśli poruszysz patelnią, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania.
Jak możecie zauważyć, nasz przepis na ciasto naleśnikowe nie zawiera cukru. Zabieg ten zmniejsza ryzyko spalenia poprzez brak karmelizującego się cukru. Mimo to nigdy nie zostawiajcie patelni bez opieki, ponieważ naleśnik smaży się około dwóch minut z jednej strony. Jeśli wiecie, jak zrobić te najlepsze naleśniki, to pewnie zainteresuje Was również przepis na farsz do krokietów.
Do farszu potrzebne będzie ugotowane mięsa i warzywa z rosołu oraz surowa cebula. Na początku surową cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto. Mięso oddziel od kości. W maszynce do mięsa zmiel ugotowane mięso, warzywa z bulionu oraz cebulę. Mięso mielone z warzywami chwilę wyrabiaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt sypka, dolej bulion, aż będzie miękka. Na naleśniki wykładaj farsz i zawijaj. Na początku złóż lekko boki ciasta do środka, a następnie od dołu zwijaj jak roladę. Takie krokiety możesz od razu smażyć lub dodatkowo obtoczyć w panierce. Na początku w mące, następnie w rozkłóconym jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż na oleju, aż panierka zrobi się złota. Taki dobry krokiet jeszcze lepiej smakuje podany z dodatkiem kubeczka barszczu czerwonego.
Alergeny w cieście naleśnikowym na krokiety
Lista alergenów dla ciasta naleśnikowego na krokiety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta naleśnikowego na krokiety
Ciasto naleśnikowe możesz również wykonać z użyciem mąki bezglutenowej.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
- masło, mleko, mąka pszenna, jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.