Ciasto naleśnikowe na krokiety

Opublikowano: 15.08.2022 r., 8:40 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki na krokiety gotowe
Ciasto naleśnikowe do krokietów
Ciasto naleśnikowe na krokiety jest bardzo proste i szybkie w przygotowanie. To domowe, tradycyjne ciasto naleśnikowe możecie wykorzystać również do naleśników na słodko.
Przygotowanie 40 min
Smażenie i Miksowanie 20 min
139 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło (40 g)
  • Mleko 3,2% (350 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, miska, rondelek

Przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku i chwilę przestudź.

Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej mleko, szklankę wody i wbij jajka. Dodaj masło.

Całość zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą.

Odstaw na 30 minut, aż ciasto zgęstnieje.

Nagrzej patelnię do naleśników.

Ciasto ponownie szybko zmiksuj.

Nabieraj ciasto łyżką wazową i wylewaj na nagrzaną patelnię.

Smaż z obu stron.

Jak oceniasz przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta naleśnikowego na krokiety

Ciasto naleśnikowe na krokiety jest bardzo proste i szybkie w przygotowanie. To domowe, tradycyjne ciasto naleśnikowe możecie wykorzystać również do naleśników na słodko.

Aby wykonać przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety potrzebujesz masła, mleka, mąki, wody i jajek. Te składniki na pewno znajdą się w Twojej kuchni, dlatego nie czekaj i przygotuj te dobre naleśniki już teraz.

Na początku masło rozpuść w rondelku i chwilę przestudź. Do miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej mleko, szklankę wody i wbij jajka. Dodaj masło. Całość zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą. Odstaw na 30 minut, aż ciasto zgęstnieje. Nagrzej patelnię do naleśników. Ciasto ponownie szybko zmiksuj. Nabieraj ciasto łyżką wazową i wylewaj na nagrzaną patelnię. Smaż z obu stron.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto naleśnikowe na krokiety. Jak pewnie zauważyłeś, podczas smażenia nie dodaje się tłuszczu, ponieważ w cieście występuję dodatek masła. Jest pewne powiedzenie, które sugeruje, że pierwszy naleśnik nigdy się nie udaje i zawsze ląduje w koszu. Tutaj kluczową rolę odgrywa odpowiednio nagrzana patelnia. Warto przed przewróceniem odczekać, aż naleśnik przestanie kleić się do patelni teflonowej. Jeśli poruszysz patelnią, a placek delikatnie się przesunie to znak, że znacznie zmniejszyło się ryzyko rozerwania naleśnika podczas obracania.

Jak możecie zauważyć, nasz przepis na ciasto naleśnikowe nie zawiera cukru. Zabieg ten zmniejsza ryzyko spalenia poprzez brak karmelizującego się cukru. Mimo to nigdy nie zostawiajcie patelni bez opieki, ponieważ naleśnik smaży się około dwóch minut z jednej strony. Jeśli wiecie, jak zrobić te najlepsze naleśniki, to pewnie zainteresuje Was również przepis na farsz do krokietów.

Do farszu potrzebne będzie ugotowane mięsa i warzywa z rosołu oraz surowa cebula. Na początku surową cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni podgrzej olej i usmaż na nim cebulę na złoto. Mięso oddziel od kości. W maszynce do mięsa zmiel ugotowane mięso, warzywa z bulionu oraz cebulę. Mięso mielone z warzywami chwilę wyrabiaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli jest zbyt sypka, dolej bulion, aż będzie miękka. Na naleśniki wykładaj farsz i zawijaj. Na początku złóż lekko boki ciasta do środka, a następnie od dołu zwijaj jak roladę. Takie krokiety możesz od razu smażyć lub dodatkowo obtoczyć w panierce. Na początku w mące, następnie w rozkłóconym jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż na oleju, aż panierka zrobi się złota. Taki dobry krokiet jeszcze lepiej smakuje podany z dodatkiem kubeczka barszczu czerwonego.

Alergeny w cieście naleśnikowym na krokiety

Lista alergenów dla ciasta naleśnikowego na krokiety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta naleśnikowego na krokiety

na 100g gotowej potrawy

Ciasto naleśnikowe możesz również wykonać z użyciem mąki bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
199.87
139.91
Białko (g)
8.74
6.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
23.25
16.28
Węglowodany przyswajalne (g)
23.25
16.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
7.99
5.59
Tłuszcze nasycone (g)
5.01
3.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.98
2.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
110.05
77.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
85.77
60.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.96
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
84.76
59.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.22
Ryboflawina (mg)
0.30
0.21
Niacyna (mg)
1.97
1.38
Foliany (µg (mcg))
54.31
38.02
Beta karoten (µg (mcg))
10.20
7.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
53.17
37.22
Potas (mg)
134.38
94.07
Wapń (mg)
71.02
49.72
Fosfor (mg)
128.92
90.24
Magnez (mg)
18.48
12.94
Żelazo (mg)
2.06
1.44
Cynk (mg)
0.81
0.57
Miedź (mg)
0.07
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta naleśnikowego na krokiety 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta naleśnikowego na krokiety

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Mleko 3,2%
350 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 ml
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
16.50