Ciasto na knedle
- Ziemniaki późne (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (130 g)
Przepis na ciasto na knedle krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości.
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę do dużej miski. Dodaj mąkę i cukier (10 g) / sól (szczypta w zależności, czy chcesz stworzyć knedle na słodko, czy na słono). Wbij jajko i wszystko wymieszaj.
Jeśli chcesz knedle faszerować, to z ciasta formuj małe kulki i rozpłaszcz je w ręce. Następnie nałóż farsz i zawiń ciasto, formując kulkę. Jeśli nie chcesz ich faszerować, po prostu uformuj okrągłe kluski.
Knedle gotuj we wrzącej wodzie, około 4 minuty od wypłynięcia.
Więcej informacji na temat ciasta na knedle
Ciasto na knedle to świetna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych dań. Knedle sprawdzają się zarówno w przepisach słodkich, jak i wytrawnych. Choć można je zrobić również bez ziemniaków, to jednak właśnie z nimi mają wspaniałą strukturę i pyszny smak.
Przepis na ciasto na knedle to dobre rozwiązanie na proste danie, które sprawdzi się dla całej rodziny. To pomysł na najlepsze knedle domowej roboty. Knedle można podawać zarówno ze słodkimi dodatkami, jak i wytrawnymi. Wspaniale sprawdzają się z sezonowymi owocami w lecie, a z sosem pieczeniowym w chłodniejsze dni. Te pyszne knedle to dobre rozwiązanie również dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, gdyż ten sprawdzony przepis gwarantuje smaczne danie stworzone w prosty sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto na knedle, by były smaczne i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To dobre rozwiązanie nawet dla zapracowanych, bo z tą prostą recepturą na ich zrobienie nie trzeba poświęcać całego dnia. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w swojej spiżarni. W przygotowaniu knedli najważniejsze są proporcje, to dzięki nim ciasto jest miękkie, sprężyste i smaczne. Dzięki temu po ugotowaniu knedle są bardzo miękkie i delikatne. Warto przygotować sobie ziemniaki trochę wcześniej, dzięki temu można zaoszczędzić naprawdę sporo czasu. Do ich wykonania nadają się również te, które zostały z obiadu, ważne by nie były zbyt słone, przez to całość mogłaby nie smakować zbyt dobrze. To danie jest tak dobre, że znika z talerzy we wprost ekspresowym tempie. Warto więc przygotować jego większą porcję, by zjeść je ze smakiem. Najlepiej użyć gatunku, który nie rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu knedle utrzymają odpowiednią formę nawet po obróbce termicznej. Ciasto z przepisu jest bardzo miękkie i nie twardnieje po ugotowaniu, to ze względu na niewielki dodatek mąki pszennej, która dba o ich delikatność. Jednak w przypadku wersji bezglutenowej można zamienić ją na skrobię ziemniaczaną, która równie dobrze połączy ciasto. Tak przygotowane knedle są po prostu pyszne.
Alergeny w cieście na knedle
Lista alergenów dla ciasta na knedle przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasta na knedle
To opcja, która zawiera wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.