Ciasto czekoladowe z cukinią

Opublikowano: 26.10.2021 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią to doskonały pomysł na wilgotne ciasto z wykorzystaniem cukinii. Czekoladowe ciasto jest doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 50 min
277 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Cukinia - 1 duża sztuka (400 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (200 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Czekolada gorzka (80 g)
  • Masło (130 g)
  • Proszek do pieczenia (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią krok po kroku

Umyj i zetrzyj na tarce cukinię.

Do miski wbij jajka i ubij razem z cukrem, aż będą białe.

Dodaj cukinię, przesianą mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

W mikrofali rozpuść czekoladę gorzką z masłem i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat ciasta czekoladowego z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią to doskonała propozycja na słodki deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Wykorzystanie warzyw do przygotowywania słodkich deserów zyskało ostatnio na popularności. Warzywa nadają bardziej zwartej tekstury i wilgoci ciastom. Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. do zrobienia ciasta potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, mąka pszenna, jajka, kakao, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, masło, cukier.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinią? Umyj i zetrzyj na tarce cukinię. Do miski wbij jajka i ubij razem z cukrem, aż będą białe. Dodaj cukinię, przesianą mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. W mikrofali rozpuść czekoladę gorzką z masłem i dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A,D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi.

Podsumowując pomysł na pyszne i wilgotne ciasto z cukinii to doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Placek czekoladowy z cukinii to dobre ciasto, które możesz podać z kremem lub potraktować jako baza deseru w pucharku.

Alergeny w cieście czekoladowym z cukinią

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Ciasto czekoladowe z cukinią to świetna propozycja na zdrowsze ciasto. Dodatek cukinii sprawia, że ciasto zawiera dużo błonnika. Potrzeba też użyć mniejszej ilości mąki pszennej. Możesz zamienić cukier na ksylitol a ciasto będzie odpowiednie dla chorych na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
252.05
277.25
Białko (g)
6.20
6.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
30.93
34.03
Węglowodany przyswajalne (g)
29.35
32.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.58
1.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
12.64
13.90
Tłuszcze nasycone (g)
8.01
8.81
Tłuszcze nienasycone (g)
4.63
5.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
4.17
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
0.92
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
107.99
118.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
104.26
114.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.25
5.77
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
100.02
110.02
Brak danych dla: czekolada gorzka, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.18
Ryboflawina (mg)
0.21
0.23
Niacyna (mg)
1.18
1.30
Foliany (µg (mcg))
42.04
46.24
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
50.39
55.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
40.30
44.33
Potas (mg)
409.24
450.17
Wapń (mg)
121.97
134.17
Fosfor (mg)
255.25
280.77
Magnez (mg)
34.66
38.12
Żelazo (mg)
2.15
2.37
Cynk (mg)
0.87
0.96
Miedź (mg)
0.21
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z cukinią 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta czekoladowego z cukinią

Koszt składników
31.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Czekolada gorzka
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
31.10