Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia

Umyj i zetrzyj na tarce cukinię.

Do miski wbij jajka i ubij razem z cukrem, aż będą białe.

Dodaj cukinię, przesianą mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

W mikrofali rozpuść czekoladę gorzką z masłem i dodaj do ciasta, wymieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę.

Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Ciasto czekoladowe z cukinią podane na drewnianej desce. W oddali leżą dwie cukinie.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Koszt przygotowania dania
19.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Ciasto czekoladowe z cukinią - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście czekoladowym z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią to doskonała propozycja na słodki deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Wykorzystanie warzyw do przygotowywania słodkich deserów zyskało ostatnio na popularności. Warzywa nadają bardziej zwartej tekstury i wilgoci ciastom. Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. do zrobienia ciasta potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, mąka pszenna, jajka, kakao, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, masło, cukier.

Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinią? Umyj i zetrzyj na tarce cukinię. Do miski wbij jajka i ubij razem z cukrem, aż będą białe. Dodaj cukinię, przesianą mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. W mikrofali rozpuść czekoladę gorzką z masłem i dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A,D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi.

Podsumowując pomysł na pyszne i wilgotne ciasto z cukinii to doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Placek czekoladowy z cukinii to dobre ciasto, które możesz podać z kremem lub potraktować jako baza deseru w pucharku.

Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
252.05 kcal
277.25 kcal
Białko
6.20 g
6.82 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście czekoladowym z cukinią

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
30.93 g
34.03 g
Węglowodany przyswajalne
29.35 g
32.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
12.64 g
13.90 g
Tłuszcze nasycone
8.01 g
8.81 g
Tłuszcze nienasycone
4.63 g
5.09 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.79 g
4.17 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
0.92 g
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe z cukinią

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.11 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cukier, masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.23 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
1.18 mg
1.30 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
42.04 µg (mcg)
46.24 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe z cukinią

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
40.30 mg
44.33 mg
Potas
409.24 mg
450.17 mg
Wapń
121.97 mg
134.17 mg
Fosfor
255.25 mg
280.77 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
34.66 mg
38.12 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.15 mg
2.37 mg
Cynk
0.87 mg
0.96 mg
Miedź
0.21 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta czekoladowego z cukinią 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście czekoladowym z cukinią

Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania ciasta czekoladowego z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
400 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Czekolada gorzka
80 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 80 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Proszek do pieczenia
30 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
31.10
Jak oceniasz przepis na ciasto czekoladowe z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób