Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią krok po kroku
- Cukinia 400 g 1 duża sztuka
- Jajko 6 szt.
- Cukier 200 g 1 szklanka
- Kakao 16% (proszek) 30 g
- Czekolada gorzka 80 g
- Masło 130 g
- Proszek do pieczenia 30 g
- Mąka pszenna typ 500 200 g 1 szklanka
Umyj i zetrzyj na tarce cukinię.
Do miski wbij jajka i ubij razem z cukrem, aż będą białe.
Dodaj cukinię, przesianą mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
W mikrofali rozpuść czekoladę gorzką z masłem i dodaj do ciasta, wymieszaj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę.
Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Ciasto czekoladowe z cukinią - cechy przepisu
Więcej o cieście czekoladowym z cukinią
Ciasto czekoladowe z cukinią to doskonała propozycja na słodki deser podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Wykorzystanie warzyw do przygotowywania słodkich deserów zyskało ostatnio na popularności. Warzywa nadają bardziej zwartej tekstury i wilgoci ciastom. Przepis na ciasto czekoladowe z cukinią jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby je upiec. do zrobienia ciasta potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, mąka pszenna, jajka, kakao, czekolada gorzka, proszek do pieczenia, masło, cukier.
Jak zrobić ciasto czekoladowe z cukinią? Umyj i zetrzyj na tarce cukinię. Do miski wbij jajka i ubij razem z cukrem, aż będą białe. Dodaj cukinię, przesianą mąkę pszenną oraz kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. W mikrofali rozpuść czekoladę gorzką z masłem i dodaj do ciasta, wymieszaj. Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę. Piecz w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 45-50 minut.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Jajka są źródłem łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A,D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi.
Podsumowując pomysł na pyszne i wilgotne ciasto z cukinii to doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Placek czekoladowy z cukinii to dobre ciasto, które możesz podać z kremem lub potraktować jako baza deseru w pucharku.
Wartości odżywcze ciasta czekoladowego z cukinią
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w cieście czekoladowym z cukinią
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na ciasto czekoladowe z cukinią
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto czekoladowe z cukinią
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście czekoladowym z cukinią
Lista alergenów dla ciasta czekoladowego z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500