Przepis na placek z kabaczka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

Kabaczek obierz i zetrzyj na tarce.

Cukinię przełóż na sitko i odstaw na 15 minut, po tym czasie odciśnij ją nieco z nadmiaru wody.

Do dużej miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na gładką masę.

Do masy dodawaj powoli mleko i olej.

Do całości przesiej mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszaj.

Na sam koniec wsyp delikatnie cukinię, zamieszaj łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.

Placek z kabaczka pokrojony na kawałki.
placek z kabaczka
Koszt przygotowania dania
10.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
430 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Placek z kabaczka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku z kabaczka

Placek z kabaczka to świetny pomysł na nieco zdrowszy deser na bazie warzywa. Choć ciasto robi się z kabaczka, to jest niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto kocha smaczne i proste domowe wypieki. Całość przygotowuje się w 20 minut, na bazie kilku składników, które z łatwością można dostać w każdym większym sklepie. To ciasto to kwintesencja lata.

Przepis na placek z kabaczka jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko tarka i piekarnik. Choć w przepisie używa się do wypieku podłużnej formy, zwanej potocznie keksówką, to równie dobrze sprawdzi się tradycyjna prostokątna i kwadratowa blacha. Ważne, by nie była zbyt duża, wtedy ciasto będzie bardzo płaskie i nie wyrośnie. Ciasta nie trzeba wyrabiać, co jest dużym plusem i sprawia, że przygotowuje się je znacznie szybciej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek z kabaczka, który będzie smaczny, a przy okazji prosty, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników, dzięki czemu całość jest również tania. Głównym składnikiem jest oczywiście kabaczek. To bardziej dojrzała i większa odmiana cukinii. Ze względu na to, że przypomina ją z wyglądu, ma też takie same właściwości zdrowotne. Jest niskokaloryczny, ma również niski indeks glikemiczny. Poza tym jest też lekkostrawny. To sprawia, że jest idealnym kandydatem do stworzenia pysznych i wartościowych posiłków. Choć tworzenie na jego podstawie ciasta może wydawać się pomysłem nieco szalony, to nie jest to prawda. Ze względu na bardzo delikatny smak, wspaniale odnajduje się on również w słodkich przepisach. Dość spory dodatek słodzika, a także aromatów sprawia, że obok tego ciasta po prostu ciężko jest przejść obojętnie. To doskonały pomysł na placek pyszny, łatwy, a przy okazji dobry dla zdrowia. Całość zabiera niewiele czasu i wspaniale sprawdzi się nie tylko jako deser, ale również zdrowy podwieczorek.

Wartości odżywcze placka z kabaczka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
277.43 kcal
430.01 kcal
Białko
5.89 g
9.12 g

Węglowodany w placku z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
31.79 g
49.27 g
Węglowodany przyswajalne
31.40 g
48.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.39 g
0.60 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
14.37 g
22.28 g
Tłuszcze nasycone
1.90 g
2.94 g
Tłuszcze nienasycone
12.48 g
19.34 g
Cholesterol
39.12 mg
60.64 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6
0.10 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.21 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.06 mg
3.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
56.00 µg (mcg)
86.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
19.18 mg
29.73 mg
Potas
176.69 mg
273.86 mg
Wapń
28.60 mg
44.32 mg
Fosfor
88.43 mg
137.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.52 mg
28.70 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.94 mg
3.01 mg
Cynk
0.56 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z kabaczka 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku z kabaczka

Lista alergenów dla placka z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placka z kabaczka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Koszt składników
23.10
Jak oceniasz przepis na placek z kabaczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób