Przepis na placek z kabaczka krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 450 g
- Cukier 150 g
- Olej rzepakowy 200 ml
- Proszek do pieczenia 4 g
- Jajko 3 szt.
- Cukinia 600 g
Kabaczek obierz i zetrzyj na tarce.
Kabaczek przełóż na sitko i odstaw na 15 minut, po tym czasie odciśnij ją nieco z nadmiaru wody.
Do dużej miski wbij jajka i utrzyj je z cukrem na gładką masę.
Do masy dodawaj powoli olej.
Do całości przesiej mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie rozmieszaj.
Na sam koniec wsyp delikatnie kabaczek, zamieszaj łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 50 minut.
Często zadawane pytania
-
Blok czekoladowy
-
Biszkopt
-
Sernik złota rosa
-
Porzeczkowiec
-
Ciasto z gruszkami
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Ciasto leśny mech
-
Chlebek bananowy fit
-
Placek z cukinią
-
Ciasto jogurtowe
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Placek z marchewką
-
Ciasto na tartę
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Sernik z malinami
-
Ciasto wiewiórka
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Dietetyczne ciasta

(liczba kalorii)
Placek z kabaczka - cechy przepisu
Więcej o placku z kabaczka
Placek z kabaczka to świetny pomysł na nieco zdrowszy deser na bazie warzywa. Choć ciasto robi się z kabaczka, to jest niezwykle słodkie i bardzo smaczne. Będzie doskonałym wyborem dla każdego, kto kocha smaczne i proste domowe wypieki. Całość przygotowuje się w 20 minut, na bazie kilku składników, które z łatwością można dostać w każdym większym sklepie. To ciasto to kwintesencja lata.
Przepis na placek z kabaczka jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Do jego przygotowania potrzebna jest tylko tarka i piekarnik. Choć w przepisie używa się do wypieku podłużnej formy, zwanej potocznie keksówką, to równie dobrze sprawdzi się tradycyjna prostokątna i kwadratowa blacha. Ważne, by nie była zbyt duża, wtedy ciasto będzie bardzo płaskie i nie wyrośnie. Ciasta nie trzeba wyrabiać, co jest dużym plusem i sprawia, że przygotowuje się je znacznie szybciej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek z kabaczka, który będzie smaczny, a przy okazji prosty, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników, dzięki czemu całość jest również tania. Głównym składnikiem jest oczywiście kabaczek. To bardziej dojrzała i większa odmiana cukinii. Ze względu na to, że przypomina ją z wyglądu, ma też takie same właściwości zdrowotne. Jest niskokaloryczny, ma również niski indeks glikemiczny. Poza tym jest też lekkostrawny. To sprawia, że jest idealnym kandydatem do stworzenia pysznych i wartościowych posiłków. Choć tworzenie na jego podstawie ciasta może wydawać się pomysłem nieco szalony, to nie jest to prawda. Ze względu na bardzo delikatny smak, wspaniale odnajduje się on również w słodkich przepisach. Dość spory dodatek słodzika, a także aromatów sprawia, że obok tego ciasta po prostu ciężko jest przejść obojętnie. To doskonały pomysł na placek pyszny, łatwy, a przy okazji dobry dla zdrowia. Całość zabiera niewiele czasu i wspaniale sprawdzi się nie tylko jako deser, ale również zdrowy podwieczorek.
Wartości odżywcze placka z kabaczka
Energia i białka
(155g)
Węglowodany w placku z kabaczka
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy w przepisie na placek z kabaczka
(155g)
Składniki mineralne w przepisie na placek z kabaczka
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placku z kabaczka
Lista alergenów dla placka z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
raz kabaczek raz cukinia (choć OK to to samo)
Punkt 3: " dodaj mleko " ale w składzie nie ma?