Szybkie ciasto z cukinii

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szybkie ciasto z cukinii ułozone na derwnianej desce do krojenia.
Szybkie ciasto z cukinii
Szybkie ciasto z cukinii to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ciasto z wykorzystaniem warzyw.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 50 min
458 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukinia - 2 średnie sztuki (700 g)
  • Cukier (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 25x25 cm

Przepis na szybkie ciasto z cukinii krok po kroku

Cukinie umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełóż ją do miski i odstaw na około 15 minut.

Po tym czasie odciśnij cukinię z nadmiaru soku i przełóż do czystej miski.

Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i utrzyj mikserem na jasny krem.

Ciągle miksując jajka dodaj do nich cienkim strumieniem olej i miksuj do momentu połączenia składników.

Do miski przesiej mąkę, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao.

Składniki przełóż do miski z masą z jajek i dokładnie wymieszaj.

Na koniec do masy dodaj odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i dokładnie wymieszaj.

Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku (z funkcją termoobiegu) nagrzanym do 180°C przez około 50 minut - do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na szybkie ciasto z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,0% osób

Więcej informacji na temat szybkiego ciasta z cukinii

Szybkie ciasto z cukinii to doskonała propozycja na smaczny deser. Czekoladowe ciasto z cukinią świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety większą ilość warzyw. Ciasto z cukinią stanowi doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Prosty przepis na szybkie ciasto z cukinii nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cukier, mąka pszenna, kakao, olej rzepakowy, jajka, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić szybkie ciasto z cukinii? Cukinie umyj, obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełóż ją do miski i odstaw na około 15 minut. Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i utrzyj mikserem na jasny krem. Ciągle miksując jajka, dodaj do nich cienkim strumieniem olej i miksuj do momentu połączenia składników. Do miski przesiej mąkę, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz kakao. Składniki przełóż do miski z masą z jajek i dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Kakao stanowi doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo.

Podsumowując smaczne ciasto z kakao i cukinią to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety większą ilość warzyw. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w szybkim cieście z cukinii

Lista alergenów dla szybkiego ciasta z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na szybkie ciasto z cukinii nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze szybkiego ciasta z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Szybkie ciasto z cukinii to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto z cukinii stanowi pozwala na przemycenie do diety większej ilości warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
269.85
458.74
Białko (g)
5.66
9.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
26.72
45.43
Węglowodany przyswajalne (g)
25.03
42.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.69
2.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
16.63
28.26
Tłuszcze nasycone (g)
2.26
3.85
Tłuszcze nienasycone (g)
14.36
24.42
Cholesterol (mg)
47.31
80.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.60
2.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.13
78.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
22.72
38.62
Potas (mg)
201.88
343.19
Wapń (mg)
21.97
37.34
Fosfor (mg)
91.10
154.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.38
56.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.98
3.37
Cynk (mg)
0.75
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiego ciasta z cukinii 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiego ciasta z cukinii

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
700 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 700 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
29.50