Przepis na ciasto cukiniowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, blender, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Cukinię pokrój na małe kawałki i zblenduj ją na gładką masę. Odciśnij nadmiar wody i przełóż ją do dużej miski.

Do cukinii wbij jaja i dodaj olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszaj.

Do ciasta przesiej suche składniki, razem z przyprawami i wymieszaj łyżką.

Orzechy posiekaj bardzo drobno i dodaj do ciasta.

Ciasto wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz przez 50 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

Ciasto cukiniowe wyłożone na białym talerzyku.
ciasto cukiniowe
Koszt przygotowania dania
22.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
564 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Ciasto cukiniowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście cukiniowym

Ciasto cukiniowe to zdrowsza wersja dla tradycyjnego brownie. Choć robi się je na bazie warzyw, jest równie słodkie, bardzo smaczne i tak samo czekoladowe. Całość będzie idealnym wyborem, zwłaszcza dla osób, które poszukują nieco bardziej fit alternatywy. Jest tak proste, że można przygotowywać je codziennie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto cukiniowe, które będzie naprawdę smaczne, a przy okazji dobre dla zdrowia, to ta opcja będzie wspaniałym wyborem. Ten przepis jest niezwykle łatwy i wystarczy tylko kilka chwil, by go przygotować. Do jego zrobienia przyda się tarka, ale również piekarnik. Proces pieczenia może wydawać się nieco zbyt długi, jednak w przypadku ciast warzywnych zabiera ono nieco więcej czasu, ze względu na sporą ilość wody. Warto jednak pamiętać, że czas podany na opakowaniu jest jedynie orientacyjny i uzależniony jest od posiadanego sprzętu. Niektóre piekarniki opiekają w znacznie szybszym czasie, dlatego warto sprawdzać za pomocą długiego drewnianego patyczka, czy jest on suchy, a ciasto całkowicie upieczone.

Ten przepis na ciasto cukiniowe będzie świetną propozycją dla osób, które dbają o zróżnicowane i zbilansowane menu. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Głównym składnikiem jest oczywiście cukinia. To warzywo, które, choć niezwykle zdrowe i wartościowe, wciąż nie jest za bardzo doceniane. Zwykle używa się go tylko jako dodatku, a wspaniale sprawdza się również w potrawach, gdzie jest głównym składnikiem. To dlatego, że cukinia jest dość łagodna, więc świetnie przyjmuje wszystkie przyprawy, dlatego sprawdzi się nawet na słodko. Wystarczy odrobina kakao i cukru, by zupełnie zmienić jej smak. W dodatku dostarcza naprawdę sporo cennych właściwości, dzięki czemu dania na jej bazie są naprawdę wartościowe. To wspaniała opcja dla tych, którzy poszukują inspiracji na fit posiłki. To doskonały pomysł na ciasto pyszne, dobre dla zdrowia, ale także szybkie i łatwe. Ze względu na małą ilość potrzebnych składników jest też tanie. To doskonały pomysł na zdrowe słodkości na bazie warzywa.

To dietetyczne ciasto sprawdzi się również na diecie redukcyjnej.

Wartości odżywcze ciasta cukiniowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
364.28 kcal
564.64 kcal
Białko
7.02 g
10.88 g

Węglowodany w cieście cukiniowym

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
32.55 g
50.46 g
Węglowodany przyswajalne
29.16 g
45.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.39 g
5.25 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
25.17 g
39.02 g
Tłuszcze nasycone
3.41 g
5.29 g
Tłuszcze nienasycone
21.76 g
33.73 g
Cholesterol
51.99 mg
80.59 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto cukiniowe

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6
0.11 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.59 mg
2.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
47.25 µg (mcg)
73.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto cukiniowe

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
24.26 mg
37.60 mg
Potas
266.05 mg
412.38 mg
Wapń
40.88 mg
63.37 mg
Fosfor
150.76 mg
233.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
58.67 mg
90.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.62 mg
4.06 mg
Cynk
1.13 mg
1.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.43 mg
0.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cukiniowego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście cukiniowym

Lista alergenów dla ciasta cukiniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta cukiniowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kakao niesłodzone
120 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 120 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
300 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Cukinia
350 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
2.33
Za 350 g
Orzechy włoskie
80 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 80 g
Koszt składników
43.10
Jak oceniasz przepis na ciasto cukiniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób