Ciasto z cukinii

ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii - ciasto, które w swoim składzie zawiera cukinię. Jest to prosty przepis na zdrowe i słodkie ciasto, zawierające w sobie cukinię. Najczęściej jest to ciasto przypominające ciasto ucierane lub babkę. Nadaje ona ciastu wilgotności. Ponadto jest to warzywo, które idealnie sprawdzi się w wegańskich przepisach, w których nie będziemy mieli w przepisie jajek. Oprócz samej cukinii, w ciastach i deserach wykorzystywane są także kwiaty tego warzywa, które są jadalne.

Ciasto z cukinii - poznaj sprawdzone przepisy na pyszne ciasta z cukinią

Uwielbiając jeść pyszne ciasta, zapewne kolejny raz próbujemy sobie `tej przyjemności ze względu na brak wartości odżywczych. Okazuje się, że możemy piec słodkości, nie tylko takie, które będą nam bardzo smakować, ale również będą zawierać zdrowe składniki. Takim przykładem jest ciasto z cukinią. Warto zatem dowiedzieć się, jak zrobić ciasto z cukinii, a także, jakimi wartościami odżywczymi będzie się ono wyróżniać na tle innych wypieków.

Dlaczego warto znać przepis na ciasto z cukinii?

Zanim znajdziemy sprawdzony przepis na ciasto z cukinii, warto dowiedzieć się, dlaczego warto zainteresować się takim pomysłem. Przede wszystkim cukinia jest warzywem, które skrywa w sobie bardzo wiele różnych witamin oraz innych składników odżywczych. Dlatego również ciasto z cukinią będzie zawierać w sobie witaminy z grupy B, a także witaminę A, C i K.

Oprócz tego w cukinii znajdziemy duże pokłady beta-karotenu. Cukinia jest również niesamowitym źródłem potasu, magnezu i żelaza. W tym warzywie znajdziemy też wapń, fosfor, cynk oraz sód. Kolejną zaletą cukinii jest również wyjątkowo niska zawartość kalorii. W 100 gramach warzywa znajduje się zaledwie 17 kcal. Natomiast po takim warzywie nie możemy spodziewać się zbyt dużej zawartości błonnika. Ponieważ w 100 gramach znajduje się zaledwie 1,1 g błonnika.

Podstawowy przepis na ciasto z cukinii

Już wiemy, że ciasto z cukinią będzie nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe. Istnieje naprawdę wiele różnych przepisów, ale warto na pewno poznać ten, który będzie dla nas najprostszy w wykonaniu. Tym bardziej, iż nie różnią się one zbyt mocno recepturą. Większość z nich przygotujemy na oleju, mące, a także jajkach.

Podstawowy przepis na ciasto z cukinii prezentuje się w następujący sposób:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 40 dag cukru białego
  • 2 szklanki startej cukinii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • Szczypta soli
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • Opcjonalnie starta skórka z cytryny
  • Cukier wanilinowy

Jest to prosty przepis na ciasto z cukinii, które pozwala na szybkie i smaczne wypieki. Jest dedykowane ono na dużą blachę lub też możemy je wykonać na dwóch mniejszych blaszkach, na przykład typu keksówka. Chcąc się dowiedzieć, jak zrobić ciasto z cukinii, wystarczy wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać. Zaleca się, aby najpierw wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche, a także olej z jajkami, a dopiero wszystko ze sobą połączyć. Ciasto z cukinią pieczemy w 180 stopniach Celsjusza, aż do uzyskania suchego patyczka. Najczęściej jest to ok. 50-60 minut.

Jak zrobić ciasto z cukinii w różnych wersjach

Wiedząc już, jak upiec ciasto z cukinii w podstawowej wersji, warto poznać jeszcze inne przykładowe rozwiązania. Bardzo często po prosty przepis na ciasto cukiniowe na dużą blachę sięgamy w momencie, kiedy borykamy się z różnymi nietolerancjami pokarmowymi. Dlatego wtedy zastanawiamy się, jak upiec szybkie ciast bez glutenu. Okazuje się, że w takiej sytuacji cukinia rozwiąże nasze dietetyczne problemy.

Prosty przepis na ciasto z cukinii bez zawartości glutenu będzie zawierać w sobie ok. 170 g zmielonych na drobno migdałów, 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 jajka i 20 g posiekanych orzechów włoskich. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję ciasta. Bardzo często pojawia się pytanie, jak upiec ciasto bez dodanej mąki. Taki prosty przepis przewiduje, że przekładamy całe ciasto do foremki, a następnie pieczemy w 160 stopniach przez ok. godziny. Jeżeli chcemy, możemy wykonać to ciasto na dużą blachę, wtedy jednak musimy wszystkie składniki dodać w podwójnej porcji.

Prosty przepis na placek czekoladowy z cukinią

Jak zrobić ciasto z cukinii na oleju z dodatkiem kakao? Okazuje się, że również w tym przypadku możemy liczyć na bardzo prosty przepis, też na dużą blachę. W ten sposób jednak uzyskamy niezwykły pomysł na placek czekoladowy z cukinią. Zatem zobaczmy, jakie składniki będą potrzebne.

Aby dowiedzieć się, jak upiec cukiniowe ciasto z kakao na oleju, będziemy potrzebowali

  • Starte na tarce 2 średniej wielkości cukinie
  • Ok. 200 ml oleju
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki białego lub brązowego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • Budyń czekoladowy

Placek czekoladowy z cukinią na oleju jest bardzo łatwy w wykonaniu. Zaczynamy od tego, aby wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Kolejnym krokiem będzie dokładne ubicie jajek na gładką masę, a następnie wymieszanie ich ze startą i odciśniętą cukinią. Następnie mieszamy składniki suche z cukinią oraz jajkami. Jest to placek czekoladowy z cukinią na oleju i z kakao na dużą blachę. Następnie pieczemy ciasto z cukinii w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 40-50 minut, aż do uzyskania suchego patyczka. Jak widzimy, jest to szybkie ciasto z kakao, które możemy dodatkowo ozdobić pyszną polewą z czekolady. Idealnie będzie pasować tutaj także lukier. Całe ciasto jest nie tylko szybkie, ale również banalnie proste. Ponieważ ten placek czekoladowy z cukinią na oleju i kakao, wymaga od nas jedynie dokładnego wymieszania wszystkich składników.

Jak upiec kwiaty cukinii?

Najczęściej chcemy się dowiedzieć, jak zrobić ciasto z cukinii, ale nie zawsze pamiętamy, iż samo warzywo nie jest jedyną jadalną częścią tej rośliny. Na specjalną uwagę zasługują również piękne kwiaty cukinii, które są nie tylko bardzo dekoracyjne, ale również smaczne. Szybkie przygotowanie takich kwiatów z cukinii, to pomysł przede wszystkim na smażenie ich w cieście naleśnikowym. W tym celu musimy odpowiednio przygotować kwiaty, pozbawiając je pręcików, a także odcinamy końcówki łodyg.

Następnie przygotowujemy prosty przepis na ciasto naleśnikowe z mąki, jajka, mleka, wody, a także odrobiny wody. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Każdy kwiat cukinii maczamy w cukinii, po czym smażymy na patelni na złocisty kolor. Takie kwiaty możemy spożywać bezpośrednio po usmażeniu. Jednak to jest tylko jedna z propozycji podania. Ponieważ kwiaty cukinii również możemy nadziewać różnego rodzaju farszem. Tutaj doskonale sprawdzi się na przykład serek ricotta, lub też słodki serek z odrobiną cukru.

Prosty przepis na kwiaty cukinii w tempurze

Już wiemy, że istnieje ciekawy przepis na ciasto z cukinii w cieście naleśnikowym. Jednak to nie jest jedyna propozycja podania tych aromatycznych kwiatów. Ponieważ doskonale będą smakować w chrupiącej tempurze. W ten sposób możemy usmażyć kwiaty na oleju, uzyskując szybkie i pyszne danie. Pamiętajmy o tym, że przepis na tempurę jest podobny do ciasta naleśnikowego.

Jednak kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta bardzo zimnej wody gazowanej. Ponadto musimy pilnować, aby ciasto również miało bardzo niską temperaturę. Jeżeli chcemy wykrzesać zupełnie inny smak, wtedy, zamiast wody gazowanej możemy dodać jasne piwo, które również będzie bardzo dobrze schłodzone. Takie kwiaty cukinii możemy podawać zarówno w wersji słodkiej, jak i również na wytrawnie.

Przepis na ciasto z cukinii - z czym możemy łączyć?

Jeżeli zależy nam na tym, aby upiec szybkie ciasto z cukinii na dużą blachę, to warto dowiedzieć się, z czym możemy je łączyć. Zatem możemy wyróżnić takie wersje jak:

  • Placek czekoladowy z cukinii z orzechami - tutaj oprócz dodanego kakao, warto zadbać również o dodatek w postaci posiekanych orzechów. Najlepiej sprawdzą się oczywiście orzechy włoskie. Jednak z powodzeniem możemy skorzystać z orzechów laskowych, pistacji, czy też orzechów nerkowca. Na posypkę świetnie sprawdzą się także prażone fistaszki.
  • Placek czekoladowy z cukinii z kremem - jeżeli chcemy dowiedzieć się, jak upiec bardziej ambitny placek z cukinii na dużą blachę, to wystarczy skorzystać z jednego z wcześniej wymienionych przepisów. Następnie ciasto przekrawamy na pół i przekładamy dowolnym kremem. W zupełności wystarczy kremówka wymieszana z serkiem mascarpone. W ten sposób nasze ciasto będzie jeszcze delikatniejsze, ale również nabierze zupełnie innego smaku.
  • Przepis na ciasto z cukinii z sezonowymi owocami - wiedząc już, jak upiec zwykłe ciasto z cukinii, doskonale sprawdzi się również w tym przypadku dodatek w formie sezonowych owoców. Najlepiej jest wierzch ciasta przesypać cienką warstwą bułki tartej. Następnie wykładamy na nie dowolne owoce. Doskonale sprawdzą się na przykład maliny, wiśnie, borówki, jagody, czy też truskawki.
  • Ciasto z cukinii z cynamonem - chociaż ciasto cukiniowe najczęściej kojarzy nam się z okresem wakacyjnym, kiedy to panuje sezon na to warzywo, to jednak doskonale będzie smakować również zimą. W takim przypadku idealnym dodatkiem będzie cynamon. Możemy również pokusić się o inne korzenne przyprawy, takie jak kardamon, goździki, czy też imbir. W ten sposób nasze ciasto z cukinii nabierze charakterystycznego zapachu i smaku znanego nam z okresu świątecznego.
  • Ciasto z cukinii z bakaliami - kolejnym pomysłem na to, jak zrobić ciasto z cukinii, będzie dodanie do niego ulubionych bakalii. Może to być zarówno mieszanka bakaliowa, jak i również konkretne orzechy, czy też suszone owoce, za którymi najbardziej przepadamy.

Nie tylko ciasto cukiniowe

Okazuje się, że ciasto cukiniowe nie jest jedynym słodkim przysmakiem, który możemy przyrządzić na bazie tego warzywa. Do takich przepisów zaliczają się m.in. ciasteczka, babeczki, a nawet lody z cukinii. Niektóre z nich będą bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a inne znowu wymagają nieco większego nakładu pracy. Jeżeli chcemy zrobić cukiniowe lody, to na pewno przyda nam się maszynka do lodów.

W tym celu musimy startą cukinię podgrzać z cukrem, aby uzyskać dość jednolitą masę. Kolejnym krokiem będzie wymieszanie cukinii z galaretką, dzięki czemu jeszcze lepiej cała masa stężeje. Ostatnim etapem będzie ubicie śmietany kremówki. Do śmietany masę cukiniową dodajemy bardzo ostrożnie. Całość przekładamy do maszynki do lodów. Oczywiście jest to jednej z przepisów na słodkie desery, w których główną rolę odgrywa cukinia. Doskonałym pomysłem będzie również eksperymentowanie z różnymi dodatkami, dzięki czemu będziemy mogli odkrywać zupełnie nowe smaki.

Ciasto z cukinii dla każdego. Zobacz, jaki przepis na ciasto z cukinii będzie najlepszy, a także, w jak upiec placek czekoladowy z cukinii na oleju i kakao na dużą blachę.

Ciasto z cukinii - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto