Ciastka z płatków kukurydzianych
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (150 g)
- Płatki kukurydziane bez cukru - 1 szklanka (250 g)
Przepis na ciastka z płatków kukurydzianych krok po kroku
W misce ubij masło z cukrem na gładką i puszystą masę.
Następnie wbij jajko, dodaj ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Wymieszaj mokre składniki z suchymi, nie mieszaj zbyt długo aby ciasto nie stało się zbyt twarde. Masa powinna być plastyczna.
Dodaj płatki kukurydziane, delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić dodatki w cieście.
Przy pomocy łyżki formuj niewielkie kuleczki ciasta, ułóż je na przygotowanej blaszce do pieczenia.
Wstaw blaszkę z ciastkami do lodówki na około 30 minut.
Po schłodzeniu ciastek, wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż brzegi ciastek zaczynają się delikatnie rumienić.
-
Sernik złota rosa
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Chlebek bananowy fit
-
Placek z cukinią
-
Ciasto jogurtowe
-
Placek z marchewką
-
Ciasto wiewiórka
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Fit szarlotka
-
Placek z płatków owsianych
-
Brownie z buraka
-
Ciasto z burakami
-
Ciasto z mąki kokosowej
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Chlebek bananowy bezglutenowy
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciasto bananowe wilgotne
-
Dietetyczne ciasta
Więcej informacji na temat ciastek z płatków kukurydzianych
Ciastka z płatków kukurydzianych to zdrowe i pyszne przekąski nie tylko dla dzieci.
Domowe ciastka są niezwykle chrupiące i delikatnie słodkie, dlatego będą idealnym rozwiązaniem na przekąskę do kawy, herbaty czy po prostu do podjadania w ciągu dnia. Mój przepis na ciastka z płatków kukurydzianych powstaje z kilku podstawowych składników takich jak: masło, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sól, płatki kukurydziane. Dodatkowo możesz użyć 50 g posiekanych orzechów lub kawałków czekolady.
Zatem, jak zrobić ciastka z płatków kukurydzianych?
W misce ubij masło z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie wbij jajko, dodaj ekstrakt waniliowy. Całość wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj mokre składniki z suchymi, nie mieszaj zbyt długo aby ciasto nie stało się zbyt twarde. Masa powinna być plastyczna. Dodaj płatki kukurydziane, delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić dodatki w cieście. Przy pomocy łyżki formuj niewielkie kuleczki ciasta, ułóż je na przygotowanej blaszce do pieczenia. Wstaw blaszkę z ciastkami do lodówki na około 30 minut. Po schłodzeniu ciastek, wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 12-15 minut, aż brzegi ciastek zaczynają się delikatnie rumienić.
Sam widzisz, jak szybkie w przygotowaniu są te pyszne ciasteczka. Dodatkowo, jeśli użyjesz mąkę owsianą lub bezglutenową będzie to idealna przekąska dla osób z celiakią. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Twoje pyszne ciastka z płatków kukurydzianych są dobre do spożycia. Przechowuj je w papierowej torebce, aby zachować ich chrupkość.
Alergeny w ciastkach z płatków kukurydzianych
Lista alergenów dla ciastek z płatków kukurydzianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciastek z płatków kukurydzianych
Na wierzch ciastek możesz dodać swoje ulubione dodatki. Idealne sprawdzą się posiekane orzechy lub kawałki czekolady.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.