Przepis na ciasto z burakami krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Buraki obierz i zetrzyj na tarce.

Do miski wbij jajka i dodaj do nich ksylitol.

Zmiksuj do połączenia składników.

Do masy dodaj buraki, kakao oraz proszek do pieczenia.

Wymieszaj dokładnie.

Masło rozpuść w mikrofali i wlej do ciasta.

Wymieszaj dokładnie składniki.

Przesiej mąkę pszenną do miski i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Ciasto wystudź i podziel na porcje.

Ciasto z burakami podane na paterze.
Ciasto z burakami
Koszt przygotowania dania
21.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
370 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
69

Ciasto z burakami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z burakami

Ciasto z burakami to bardzo dobry pomysł na czekoladowe ciasto z czekoladą lub kakao. Sprawdzony przepis na ciasto z gotowanymi burakami sprawdzi się idealnie jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na ciasto z burakami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, ksylitol, buraki gotowane, kakao, proszek do pieczenia, jajka, masło.

Jak zrobić ciasto z burakami? Buraki obierz i zetrzyj na tarce. Do miski wbij jajka i dodaj do nich ksylitol. Zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodaj buraki, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj dokładnie. Masło rozpuść w mikrofali i wlej do ciasta. Wymieszaj dokładnie składniki. Przesiej mąkę pszenną do miski i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Ciasto wystudź i podziel na porcje.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując pyszne ciasto to sprawdzony przepis na zdrowy deser. Smaczne ciasto podawać można także dzieciom. Ciasto z kakao jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Ciasto można wzbogacić orzechami lub dodatkiem suszonych owoców.

Wartości odżywcze ciasta z burakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
264.83 kcal
370.77 kcal
Białko
8.39 g
11.74 g

Węglowodany w cieście z burakami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
44.41 g
62.17 g
Węglowodany przyswajalne
41.75 g
58.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
10.34 g
14.47 g
Tłuszcze nasycone
6.62 g
9.26 g
Tłuszcze nienasycone
3.72 g
5.21 g

Witaminy w przepisie na ciasto z burakami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.43 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.35 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
2.23 mg
3.12 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
71.83 µg (mcg)
100.57 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z burakami

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
45.67 mg
63.93 mg
Potas
392.01 mg
548.81 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
105.41 mg
147.58 mg
Fosfor
250.63 mg
350.88 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
48.70 mg
68.18 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
3.18 mg
4.45 mg
Cynk
1.07 mg
1.50 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.32 mg
0.45 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z burakami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z burakami

Lista alergenów dla ciasta z burakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasta z burakami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
180 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.92
Za 180 g
Buraki gotowane
200 g
2 małe sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Kakao 16% (proszek)
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 70 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
45.10
Jak oceniasz przepis na ciasto z burakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób