Ciasto wiewiórka

Opublikowano: 11.05.2021 r., 17:23 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto wiewiórka z jabłkiem, rodzynkami i orzechami.
Ciasto wiewiórka
Ciasto wiewiórka to pyszne, wilgotne ciasto z tartym jabłkiem i bakaliami, przyprawione cynamonem, idealne na każdą okazję. Bardzo proste i szybkie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 50 min
298 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko 4 sztuki (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 750 2 szklanki (250 g)
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g)
  • Rodzynki 3 duże garści (90 g)
  • Orzechy włoskie 3 duże garście (90 g)
  • Jabłko 5 sztuk (800 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 4 łyżki (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, miska, blaszka do pieczenia 22x32

Przepis na ciasto wiewiórka krok po kroku

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nastaw na 180 stopni.

Mąkę i proszek do pieczenia wsyp do miski i wymieszaj.

Orzechy drobno posiekaj.

Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dopraw cynamonem.

Jajka zmiksuj z ksylitolem.

Do jajek dodaj olej i wymieszaj.

Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do miski z jajkami.

Miksuj na wolnych obrotach.

Dodaj starte jabłka, posiekane orzechy, rodzynki i cynamon.

Przełóż masę do blachy do pieczenia i piecz ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na ciasto wiewiórka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta wiewiórka

Ciasto wiewiórka, nazywane czasem także ciastem amerykańskim, to przepyszne, a jednocześnie proste w wykonaniu i szybkie ciasto na każdą okazję. Przygotowywane jest tradycyjnie z dużą ilością bakalii oraz jabłek, podawane z kremem waniliowym lub śmietankowym. To ciasto z jabłkami i orzechami, sprawdzi się jako podwieczorek, deser, czy coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Placek wiewiórka można potraktować również jako tort okolicznościowy na przeróżne uroczystości.

Przepis na wiewiórkę jest bardzo prosty. Niezbędne składniki to jajka, mąka, jabłka, ulubione bakalie, cukier lub słodzik, olej roślinny lub masło, proszek do pieczenia lub soda kuchenna oraz przyprawy.

Bakalie i rozkruszoną czekoladę wystarczy przełożyć do miski, dodać pokrojone w drobną kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach jabłka. W oddzielnej misce jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej lub masło, mąkę oraz proszek do pieczenia. Powstałą masę dodajemy do miski z jabłkami i bakaliami, mieszamy z dodatkiem kakao i cynamonu. Powstałą masę wystarczy przełożyć do blachy i piec 1 70 stopniach ok. 40 minut. Jako bakalie najlepiej sprawdzi się orzech włoski lub migdały, a także rodzynki, suszona żurawina lub suszone morele. Najlepiej przygotować ciasto wiewiórka z olejem, zamiast masłem - będzie wtedy dużo zdrowsze. Jeśli zależy Ci na tym, aby przygotować ciasto bezglutenowe mąkę pszenną wystarczy zamienić odpowiednim bezglutenowym zamiennikiem, na przykład mąką ryżową, owsianą, czy gotową bezglutenową mieszanką do wypieków. Jako przyprawy najlepiej sprawdzą się kakao, jeśli chcesz przygotować wersję czekoladową, lub cynamon. Polecamy zamienić cukier na słodzik, na przykład ksylitol lub erytrytol, aby ciasto było zdrowsze i mniej kaloryczne. Jeśli chcesz dodatkowo urozmaicić to ciasto możesz zamienic jabłka na gruszki, lub wykorzystać oba te owoce w dowolnej proporcji.

Ciasto wiewiórka świetnie smakuje samodzielnie, możesz natomiast udekorować je lekkim kremem jogurtowo-waniliowym lub świeżymi owocami.

Alergeny w cieście wiewiórka

Lista alergenów dla ciasta wiewiórka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta wiewiórka

na 100g gotowej potrawy

Ciasto, ze względu na dodatek jabłka i orzechów charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Mąkę pszenną warto przynajmniej częściowo zamienić na pełnoziarnistą - będzie wtedy bardziej odpowiednie dla osób z cukrzycą. Osoby wymagające diety bezglutenowej powinny zamienić mąkę pszenną na bezglutenowy odpowiednik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
199.21
298.82
Białko (g)
4.89
7.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
27.05
40.58
Węglowodany przyswajalne (g)
24.63
36.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.42
3.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.74
13.11
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
2.31
Tłuszcze nienasycone (g)
7.20
10.80
Cholesterol (mg)
52.80
79.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
24.32
36.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.71
34.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.41
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.33
66.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.76
20.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
23.83
35.75
Potas (mg)
226.00
339.00
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.73
73.09
Fosfor (mg)
117.67
176.51
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.42
29.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
2.10
Cynk (mg)
0.54
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta wiewiórka 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta wiewiórka

Koszt składników
56.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 750
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Rodzynki
90 g
3 duże garści
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Orzechy włoskie
90 g
3 duże garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 90 g
Jabłko
800 g
5 sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.22
Za 800 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
40 g
4 łyżki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.76
Za 40 g
Koszt składników
56.10