Chlebek z patelni
- Mąka pszenna typ 750 - 2,5 szklanki (330 g)
- Drożdże suche - 2 łyżeczki (6 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Śmietana 12% - 2 łyżki (36 g)
- Masło - 1 łyżeczka (10 g)
Przepis na chlebek z patelni krok po kroku
Wszystkie składniki dodaj do miski. Dolej 160 ml ciepłej wody.
Zagnieć ciasto a następnie zagniataj przez 10 minut.
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut.
Rozgrzej patelnię.
Podziel ciasto na 4 części. Każdą rozwałkuj lub rozciągnij rękoma na wielkość patelni.
Praż na patelni po 4=5 minut z każdej strony pod przykryciem.
Więcej informacji na temat chlebka z patelni
Pieczywo jest znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa. Jedną z modyfikacji jest także używanie różnych mąk oraz mąk o różnym typie.
Jednym z rodzajów chleba jest chlebek z patelni. Jest on prosty i szybki w przygotowaniu a tym samym świetnie smakuje. Turecki chlebek z patelni pasuje nie tylko do dań tureckich, podobne podpłomyki wykonywane są we wszystkich krajach basenu morza śródziemnomorskiego, dlatego możesz podać go do koftów, kebabów, falafela, ale także hummusu, mezze czy sałatki greckiej. Z powodzeniem możesz podać go także do dań z grilla. Najlepsza patelnia do pieczenia chleba to ta wykonana z żeliwa. Kiedyś podpłomyki robiło się na żeliwnych blachach, płyty w tradycyjnych piecach również były wykonane z żeliwa. Chlebki możesz także przygotować bezpośrednio na ogniu, jednak wymaga to większej wprawy i wyczucia tego rodzaju pieczywa. Przepis na chlebek z patelni jest łatwy w przygotowaniu i pasuje do wielu potraw. A jak zrobić chleb z patelni dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Wypróbuj sprawdzony przepis na chlebki z patelni, które świetnie smakują i podasz do wielu wspaniałych potraw.
Alergeny w chlebku z patelni
Lista alergenów dla chlebka z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
Wartości odżywcze chlebka z patelni
Chlebek z patelni są wyśmienitym dodatkiem do dań typu kebab, kofta czy falafel. Świetnie komponuje się także z sałakami i dipami. Możesz wykonać go z mąki pełnoziarnistej aby były zdrowsze.
Energia i białka
(132g)
Węglowodany
(132g)
Tłuszcze
(132g)
Witaminy
(132g)
Składniki mineralne
(132g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.