Chlebek dyniowy
- Puree z dyni - 1 szklanka (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (120 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
Przepis na chlebek dyniowy krok po kroku
Puree z dyni przełóż do miski, wbij jajka i wymieszaj.
Do masy wlej olej i ponownie dokładnie wymieszaj.
Do osobnej miski wsyp mąkę, proszę do pieczenia, sodę oczyszczoną i oba cukry.
Połącz obie masy i dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyłóż do foremki. Upiec chlebek wy piekarniku przez 40 min w 180 st. C.
Więcej informacji na temat chlebka dyniowego
Chlebek dyniowy może być dobrym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa, ale też słodką przekąską. Sam zadecyduj, jakie będzie jego przeznaczenie.
Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na chlebek dyniowy, powstaje on z podstawowych składników, które z pewnością masz w swoim domu. Będą Ci potrzebne takie składniki jak mąka pszenna, proszek do pieczenia, dynia, możesz tutaj wykorzystać dynie w całości lub puree, ja wykorzystam puree, ponieważ jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu. Dodatkowo jajka, olej rzepakowy, soda, cukier i cukier waniliowy.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Jeśli nie chcesz użyć mąki pszennej postaw na gryczaną lub owsianą.
Zatem, jak zrobić chlebek dyniowy?
Puree z dyni przełóż do miski, wbij jajka i wymieszaj. Do masy wlej olej i ponownie dokładnie wymieszaj. Do osobnej miski wsyp mąkę, proszę do pieczenia, sodę oczyszczoną i oba cukry. Połącz obie masy i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do foremki. Upiec chlebek wy piekarniku przez 40 min w 180°. Sam widzisz jak szybki i łatwy jest to przepis, dlatego koniecznie go wykorzystaj i przekonaj się, jak pyszny w smaku jest moja dzisiejsza propozycja.
Chlebek to dobry pomysł na posiłek lub przekąskę dla wszystkich domowników, ale też dobry najlepszy pomysł na spędzenie czasu ze swoimi przyjaciółmi.
Dlatego, jeśli już wiesz, jak upiec chlebek dyniowy poczęstuj nim swoich bliskich.
Alergeny w chlebku dyniowemu
Lista alergenów dla chlebka dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze chlebka dyniowego
Chlebek dyniowy możesz posypać dowolnymi pestkami.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.