Chlebek dyniowy

Opublikowano: 27.05.2023 r., 21:35 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aromatyczny chlebek dyniowy na stole
Chlebek dyniowy
Chlebek dyniowy to dobra alternatywa tradycyjnego pieczywa, dlatego, jeśli chcesz je wyeliminować, koniecznie poznaj ten przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
95 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Puree z dyni - 1 szklanka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (120 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na chlebek dyniowy krok po kroku

Puree z dyni przełóż do miski, wbij jajka i wymieszaj.

Do masy wlej olej i ponownie dokładnie wymieszaj.

Do osobnej miski wsyp mąkę, proszę do pieczenia, sodę oczyszczoną i oba cukry.

Połącz obie masy i dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż do foremki. Upiec chlebek wy piekarniku przez 40 min w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na chlebek dyniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat chlebka dyniowego

Chlebek dyniowy może być dobrym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa, ale też słodką przekąską. Sam zadecyduj, jakie będzie jego przeznaczenie.

Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na chlebek dyniowy, powstaje on z podstawowych składników, które z pewnością masz w swoim domu. Będą Ci potrzebne takie składniki jak mąka pszenna, proszek do pieczenia, dynia, możesz tutaj wykorzystać dynie w całości lub puree, ja wykorzystam puree, ponieważ jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu. Dodatkowo jajka, olej rzepakowy, soda, cukier i cukier waniliowy.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Jeśli nie chcesz użyć mąki pszennej postaw na gryczaną lub owsianą.

Zatem, jak zrobić chlebek dyniowy?

Puree z dyni przełóż do miski, wbij jajka i wymieszaj. Do masy wlej olej i ponownie dokładnie wymieszaj. Do osobnej miski wsyp mąkę, proszę do pieczenia, sodę oczyszczoną i oba cukry. Połącz obie masy i dokładnie wymieszaj. Ciasto wyłóż do foremki. Upiec chlebek wy piekarniku przez 40 min w 180°. Sam widzisz jak szybki i łatwy jest to przepis, dlatego koniecznie go wykorzystaj i przekonaj się, jak pyszny w smaku jest moja dzisiejsza propozycja.

Chlebek to dobry pomysł na posiłek lub przekąskę dla wszystkich domowników, ale też dobry najlepszy pomysł na spędzenie czasu ze swoimi przyjaciółmi.

Dlatego, jeśli już wiesz, jak upiec chlebek dyniowy poczęstuj nim swoich bliskich.

Alergeny w chlebku dyniowemu

Lista alergenów dla chlebka dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze chlebka dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Chlebek dyniowy możesz posypać dowolnymi pestkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
317.18
95.15
Białko (g)
5.46
1.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
36.38
10.91
Węglowodany przyswajalne (g)
36.22
10.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
17.12
5.14
Tłuszcze nasycone (g)
2.29
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
14.83
4.45
Cholesterol (mg)
50.21
15.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.78
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.35
13.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
95.71
28.71
Potas (mg)
217.98
65.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.15
13.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
112.03
33.61
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.42
4.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.89
0.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.53
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka dyniowego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chlebka dyniowego

Koszt składników
27.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
250 g
1 szklanka
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.89
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cukier wanilinowy
10 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Koszt składników
27.70