Chleb wegański
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (250 g)
- Drożdże suche (5 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na chleb wegański krok po kroku
2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody wymieszaj z 1 łyżką mąki, odrobiną cukru, solą i drożdżami.
Całość odstaw na 15 minut.
Mąki przesiej do dużej miski i połącz z olejem, a także zaczynem.
Całość wymieszaj dokładnie łyżką.
Ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Całość odstaw na kolejne 15 minut.
Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.
Więcej informacji na temat chleba wegańskiego
Chleb wegański to pyszna opcja dla fanów roślinnej kuchni. Jest miękki, pyszny, a przy tym naprawdę puszysty. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smakuje wprost wybornie. To wspaniała opcja na co dzień. Będzie idealną bazą do kanapek, ale również pysznym dodatkiem do głównych dań. Najlepiej smakuje wyciągnięty prosto z piekarnika.
Przepis na wegański chleb jest niezwykle prosty, więc świetnie sprawdzi się nawet dla początkujących kucharz. Do jego stworzenia nie potrzeba żadnych specjalnych produktów, robi się go z prostych i łatwo dostępnych składników. Jedyne w co trzeba się uzbroić to cierpliwość, gdyż jego wyrastanie zajmuje dość sporo czasu. Do przygotowania można użyć zarówno suchych jak i świeżych drożdży. W przypadku korzystania ze świeżych należy pamiętać, że trzeba dodać ich więcej, by zadziałały tak samo. Ten chleb świetnie sprawdza się na co dzień, gdyż ma dość sporo błonnika, ale wciąż nie jest wykonany tylko z pełnoziarnistej mąki. To odpowiednia opcja również na diecie lekkostrawnej, czy dla dzieci. Ze względu na dodatek mąki pełnoziarnistej charakteryzuje się wyższą zawartością błonnika, a przy tym niższym indeksem glikemicznym, co na pewno docenią osoby cierpiące z powodu cukrzycy czy insulinooporności. Dodatkowo sprawia to, że chleb dostarcza więcej witamin z grupy B, które wpływają pozytywnie na układ odpornościowy, a także nerwowy. Błonnik reguluje prace układu trawiennego, w tym mikrobiomu jelitowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegański chleb, ile czasu musi wyrastać i jak upiec go w domu, by był niezwykle smaczny, a przy okazji niezbyt skomplikowany i w pełni wegański, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a najwięcej czasu schodzi na wyrośnięcie i pieczenie, dlatego warto podzielić swoją pracę tak, by chleb mógł spokojnie zwiększać swoją objętość. Nie warto pomijać tego etapu, gdyż jest niezwykle kluczowy dla zachowania właściwej konsystencji. Nie potrzeba do jego wykonania żadnych specjalnych sprzętów, można upiec go w piekarniku. Z tego przepisu można też zrobić chleb bezglutenowy, wystarczy zamienić mąkę na owsianą bezglutenową. Ten prosty i sprawdzony przepis, pozwala stworzyć chleb szybki, ale pyszny i całkiem wege.
Alergeny w chlebie wegańskim
Lista alergenów dla chleba wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
Wartości odżywcze chleba wegańskiego
To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(54g)
Węglowodany
(54g)
Tłuszcze
(54g)
Witaminy
(54g)
Składniki mineralne
(54g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.