Chleb pszenny na drożdżach

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chleb pszenny na drożdżach podany na ściereczce.
Chleb pszenny na drożdżach
Chleb pszenny na drożdżach jest najprostszym sposobem na domowe pieczywo. Jest niezwykle prosty i szybki, a przy okazji smaczny, delikatny i bardzo puszysty.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 25 min
2053 kcal
Kcal w porcji
522 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Sól (5 g)
  • Cukier (10 g)
  • Masło (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na chleb pszenny na drożdżach krok po kroku

W dużej misce zmieszaj mąkę z solą.

W 50 ml wody letniej rozmieszaj drożdże instant. Odstaw je na 20 minut, a następnie wlej do miski z mąką.

Następnie dodaj cukier i masło.

Wlewając powoli pół szklanki letniej wody, wyrabiaj ciasto rękami.

W razie potrzeby możesz dodać więcej wody. Ciasto powinno być lekko lepkie.

Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto ponownie delikatnie wyrób w rękach, a następnie przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na chleb pszenny na drożdżach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób

Więcej informacji na temat chleba pszennego na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach jest najprostszym sposobem na domowe pieczywo. Jest niezwykle prosty i szybki, a przy okazji smaczny, delikatny i bardzo puszysty. Będzie idealną bazą dla pysznych kanapek. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu.

Przepis na chleb pszenny na drożdżach będzie idealną opcją dla wszystkich, którzy szukają łatwego sposobu na przygotowanie domowego pieczywa. Jego stworzenie zabiera tylko kilka chwil, dlatego będzie dobrą opcją nawet dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Jednak należy pamiętać, że by stworzyć chleb na bazie drożdży należy przygotować zaczyn, a następnie pozwolić, by ciasto wyrosło. To niestety zabiera dość sporo czasu, dlatego najlepiej przygotować ciasto kilka godzin wcześniej, by mogło spokojnie leżakować. Drożdże są niezwykle wrażliwe na temperaturę, dlatego nie należy zalewać ich gorącą wodą. W takim przypadku nie będą działać, a ciasto nie wyrośnie. Dlatego tak istotne jest, by woda używana do zaczynu była w temperaturze pokojowej.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb pszenny na drożdżach w sposób niezwykle prosty, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, a przy okazji niezwykle smaczna. Do przygotowania chleba używa się tylko kilku składników, które można znaleźć w każdej domowej spiżarni. Głównym jest oczywiście mąka. Jej wybór jest niezwykle ważny dla jakości całego wypieku, dlatego należy poświęcić kilka minut, by wybrać dobrą opcję. Najlepiej sprawdzi się mąka pszenna. Choć w przypadku większości chlebów najczęściej stosowaną jest ta o niskim typie, to można również posłużyć się pełnoziarnistą. Choć chleb z mąki pszennej jest najbardziej typowy, to można ją zamienić również na żytnią.

Ten pomysł na pyszny i domowy chleb wspaniale sprawdza się dla wszystkich, którzy kochają delikatne, ale niezwykle aromatyczne pieczywo. Będzie świetną bazą dla wielu różnych dań, świetnie sprawdza się do kanapek. To dobry wybór nawet dla początkujących kucharzy.

Alergeny w chlebie pszennym na drożdżach

Lista alergenów dla chleba pszennego na drożdżach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze chleba pszennego na drożdżach

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która świetnie sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(522g)
Energia (kcal)
393.34
2053.25
Białko (g)
12.95
67.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(522g)
Węglowodany (g)
65.22
340.47
Węglowodany przyswajalne (g)
64.86
338.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(522g)
Tłuszcz (g)
9.30
48.54
Tłuszcze nasycone (g)
6.71
35.03
Tłuszcze nienasycone (g)
2.59
13.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(522g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.47
Tiamina (mg)
0.97
5.05
Ryboflawina (mg)
0.44
2.28
Niacyna (mg)
6.20
32.35
Foliany (µg (mcg))
156.67
817.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(522g)
Sód (mg)
375.99
1962.67
Potas (mg)
124.70
650.95
Wapń (mg)
19.33
100.90
Fosfor (mg)
117.74
614.59
Magnez (mg)
31.87
166.38
Żelazo (mg)
4.82
25.16
Cynk (mg)
1.03
5.38
Miedź (mg)
0.17
0.90
Mangan (mg)
0.65
3.40
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba pszennego na drożdżach 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chleba pszennego na drożdżach

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Sól
5 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Koszt składników
13.00