Przepis na chleb pszenno żytni krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, miseczka

Do miseczki wlej 1 szklankę ciepłej wody. Dodaj rozkruszone drożdże i szczyptę cukru. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę i sól, wlej olej i dodawaj małymi porcjami zaczyn. Wszystko wymieszaj dokładnie, by powstała zwarta masa.

Ciasto wyrób rękami przez 5 minut, następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.

Chleb pszenno żytni pokrojony na drewnianej desce.
chleb pszenno żytni
Koszt przygotowania dania
2.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
184 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
68

Chleb pszenno żytni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebie pszenno żytnim

Chleb pszenno żytni to pyszna i zdrowsza alternatywa dla pieczywa tylko z białej mąki, gdyż zawiera więcej błonnika i charakteryzuje się mniejszym indeksem glikemicznym. Choć jest wykonywany z mąki pełnoziarnistej, w połączeniu z mąką pszenną oczyszczoną tworzy naprawdę łagodny chleb, który spokojnie może być wykorzystywany nawet na diecie pełnoziarnistej. Sprawdzi się świetnie do kanapek ze względu na chrupiącą skórkę i pyszny, miękki i puszysty środek, dzięki którym wszystko smakuje znacznie lepiej.

Przepis na chleb pszenno żytni jest bardzo łatwo i nie różni się w przygotowaniu od chleba tylko z jednej mąki. Można go zrobić w naprawdę szybki sposób, świetnie sprawdzi się też dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Chleb zawsze się udaje, dlatego nawet początkujące osoby spokojnie przygotują z tym przepisem pyszne pieczywo.

Chleb przygotowuje się na drożdżach, co znacznie skraca czas jego wykonania. Warto jednak przygotować wcześniej zaczyn, by mógł odpowiednio popracować i stworzyć wspaniałe ciasto, które szybko rośnie i pysznie smakuje już po upieczeniu. Można również skorzystać z suchych drożdży, wtedy nie trzeba nawet przygotowywać zaczynu, wystarczy od razu wyrobić ciasto. Ten rodzaj ciasta bardzo lubi ciepło, dlatego dobrze jest wyrabiać je w dłoniach przez długi czas, a potem zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Ten domowy chleb jest naprawdę pyszny, smakuje lepiej niż z piekarni. Dzięki mieszaniu mąk jest korzystniejszy dla zdrowia. Zawiera więcej błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jest też świetnym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ten razowy chleb, choć ma więcej włókna pokarmowego wcale nie jest zbyt obciążający dla żołądka, spokojnie mogą go do swojej diety włączyć nawet osoby na diecie lekkostrawnej.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb pszenno żytni na drożdżach, który jest niezwykle pyszny i nieskomplikowany w przygotowaniu, ten prosty przepis, będzie idealnym wyborem. Stworzysz z niego przepyszny chleb, zachwycający smakiem i strukturą.

Wartości odżywcze chleba pszenno żytniego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
Białko
13.85 g
6.92 g

Węglowodany w chlebie pszenno żytnim

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
64.56 g
32.28 g
Węglowodany przyswajalne
54.72 g
27.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
7.79 g
3.89 g
Tłuszcze nasycone
2.21 g
1.10 g
Tłuszcze nienasycone
5.58 g
2.79 g

Witaminy w przepisie na chleb pszenno żytni

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.23 mg
0.12 mg
Tiamina
0.68 mg
0.34 mg
Ryboflawina
0.37 mg
0.18 mg
Niacyna
5.48 mg
2.74 mg
Foliany
117.10 µg (mcg)
58.55 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chleb pszenno żytni

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
3.62 mg
1.81 mg
Potas
116.00 mg
58.00 mg
Wapń
25.12 mg
12.56 mg
Fosfor
275.04 mg
137.52 mg
Magnez
83.55 mg
41.77 mg
Żelazo
4.93 mg
2.46 mg
Cynk
2.94 mg
1.47 mg
Miedź
0.33 mg
0.16 mg
Mangan
2.81 mg
1.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chleba pszenno żytniego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebie pszenno żytnim

Lista alergenów dla chleba pszenno żytniego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka żytnia typ 2000
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania chleba pszenno żytniego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka żytnia typ 2000
200 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na chleb pszenno żytni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób