Chleb pszenno żytni
- Mąka żytnia typ 2000 (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Drożdże świeże (20 g)
- Woda gazowana (50 ml)
Przepis na chleb pszenno żytni krok po kroku
Do miseczki wlej 1 szklankę ciepłej wody. Dodaj rozkruszone drożdże i szczyptę cukru (2 g). Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę i sól (2 g), wlej olej, wodę i dodawaj małymi porcjami zaczyn. Wszystko wymieszaj dokładnie, by powstała zwarta masa.
Ciasto wyrób rękami przez 5 minut, następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (grzałka góra-dół) przez 50 minut na dolnej półce urządzenia.
Więcej informacji na temat chleba pszenno żytniego
Chleb pszenno żytni to pyszna i zdrowsza alternatywa dla pieczywa tylko z białej mąki, gdyż zawiera więcej błonnika i charakteryzuje się mniejszym indeksem glikemicznym. Choć jest wykonywany z mąki pełnoziarnistej, w połączeniu z mąką pszenną oczyszczoną tworzy naprawdę łagodny chleb, który spokojnie może być wykorzystywany nawet na diecie pełnoziarnistej. Sprawdzi się świetnie do kanapek ze względu na chrupiącą skórkę i pyszny, miękki i puszysty środek, dzięki którym wszystko smakuje znacznie lepiej.
Przepis na chleb pszenno żytni jest bardzo łatwo i nie różni się w przygotowaniu od chleba tylko z jednej mąki. Można go zrobić w naprawdę szybki sposób, świetnie sprawdzi się też dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Chleb zawsze się udaje, dlatego nawet początkujące osoby spokojnie przygotują z tym przepisem pyszne pieczywo.
Chleb przygotowuje się na drożdżach, co znacznie skraca czas jego wykonania. Warto jednak przygotować wcześniej zaczyn, by mógł odpowiednio popracować i stworzyć wspaniałe ciasto, które szybko rośnie i pysznie smakuje już po upieczeniu. Można również skorzystać z suchych drożdży, wtedy nie trzeba nawet przygotowywać zaczynu, wystarczy od razu wyrobić ciasto. Ten rodzaj ciasta bardzo lubi ciepło, dlatego dobrze jest wyrabiać je w dłoniach przez długi czas, a potem zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ten domowy chleb jest naprawdę pyszny, smakuje lepiej niż z piekarni. Dzięki mieszaniu mąk jest korzystniejszy dla zdrowia. Zawiera więcej błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Jest też świetnym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ten razowy chleb, choć ma więcej włókna pokarmowego wcale nie jest zbyt obciążający dla żołądka, spokojnie mogą go do swojej diety włączyć nawet osoby na diecie lekkostrawnej.
Jeśli zastanawiasz się jak upiec chleb pszenno żytni na drożdżach, który jest niezwykle pyszny i nieskomplikowany w przygotowaniu, ten prosty przepis, będzie idealnym wyborem. Stworzysz z niego przepyszny chleb, zachwycający smakiem i strukturą.
Alergeny w chlebie pszenno żytnim
Lista alergenów dla chleba pszenno żytniego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka żytnia typ 2000
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze chleba pszenno żytniego
Ten chleb jest zdrowym wyborem, ma mniejszy indeks glikemiczny, a także większą zawartość błonnika.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.