Cherry pie

Opublikowano: 25.12.2022 r., 13:02 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe ciasto wiśniowe z dodatkami
Cherry pie
Cherry pie, czyli amerykańska krucha tarta z wiśniami. Ciasto smakuje rewelacyjnie na ciepło i na zimno, jest lekko kwaśne i nie za słodkie. Sprawdź koniecznie przepis!
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 50 min
373 kcal
Kcal w porcji
152 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 1850 (250 g)
  • Masło (160 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (80 g)
  • Wiśnie (600 g)
  • Mąka ziemniaczana (30 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cukier puder, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na cherry pie krok po kroku

Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, masło i wbij jajko.

Ciasto zagnieć dłońmi, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut.

Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkuj i rozprowadź równomiernie po blaszce.

Podpiecz spód ciasta w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.

Drugą mniejszą część ciasta rozwałkuj na cieniutki placek i ponacinaj na mniejsze paski.

W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Wiśnie wydryluj, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Gotowe owoce wyłóż na kruchy spód i ułóż ponacinane paski ciasta.

Piecz w 180 st. C przez 30-35 minut.

Gotową tarte wyłóż z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie.

Wystudzoną tarte wiśniową posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na cherry pie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat cherry pie

Cherry pie to ciasto wiśniowe, które jest znane z Europy i Ameryki Północnej. Często spotykane w amerykańskich filmach i serialach, które nazywane jest "american pie", co oznacza amerykańskie ciasto, które podawane jest z różnymi owocami. Jednym z najpopularniejszych jest american cherry pie, które podawany jest właśnie z wiśniami. Placek serwowany jest, także z innymi owocami np. jabłkami.

Jak zrobić cherry pie? Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, masło i wbij jajko. Ciasto zagnieć dłońmi, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut. Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkuj i rozprowadź równomiernie po blaszce. Podpiecz spód ciasta w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Drugą mniejszą część ciasta rozwałkuj na cieniutki placek i ponacinaj na mniejsze paski. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wiśnie wydryluj, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Gotowe owoce wyłóż na kruchy spód i ułóż ponacinane paski ciasta. Piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut. Gotową tarte wyłóż z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie. Wystudzoną tarte wiśniową posyp cukrem pudrem.

Wiśnie to bogactwo wielu składników odżywczych, zawierają witaminę A i C, potas, żelazo, cynk i mangan. Są niskokaloryczne, dlatego mogą znaleźć się w diecie redukcyjnej. W 100 gramach znajduje się 49 kcal, 0,9 g białka, 0,4 g tłuszczu, 9.9 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego. Wiśnie wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, wspomagają odporność organizmu i wpływają na polepszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG), dlatego są bezpieczne dla osób z cukrzycą. Wiśnie to dobre źródło antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Spożywanie regularnie wiśni wpływa na zmniejszenie ryzyka wielu chorób przewlekłych.

Przepis na cherry pie to najlepsze amerykańskie ciasto do kawy. Ciasto jest pyszne i smaczne, często podawane jest z dodatkiem bitej śmietany i lodów. Tarta wiśniowa to pomysł na niezwykłe ciasto, które jest kruche, delikatne i puszyste.

Alergeny w cherry pie

Lista alergenów dla Cherry pie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze cherry pie

na 100g gotowej potrawy

W okresie zimowym możesz użyć do ciasta mrożonych wiśni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(152g)
Energia (kcal)
245.67
373.41
Białko (g)
4.45
6.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(152g)
Węglowodany (g)
31.85
48.41
Węglowodany przyswajalne (g)
28.73
43.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.12
4.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(152g)
Tłuszcz (g)
11.85
18.01
Tłuszcze nasycone (g)
8.03
12.21
Tłuszcze nienasycone (g)
3.82
5.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.29
5.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.15
68.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(152g)
Witamina A (µg (mcg))
128.92
195.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.35
8.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
95.60
145.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.19
Ryboflawina (mg)
0.07
0.11
Niacyna (mg)
1.44
2.18
Foliany (µg (mcg))
15.28
23.23
Beta karoten (µg (mcg))
401.06
609.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(152g)
Sód (mg)
11.46
17.41
Potas (mg)
197.93
300.85
Wapń (mg)
23.16
35.20
Fosfor (mg)
96.17
146.18
Magnez (mg)
34.89
53.03
Żelazo (mg)
1.07
1.63
Cynk (mg)
0.80
1.22
Miedź (mg)
0.15
0.23
Mangan (mg)
0.79
1.21
Brak danych dla: jajko, cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cherry pie 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cherry pie

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
250 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Masło
160 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 160 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
80 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Wiśnie
600 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 600 g
Mąka ziemniaczana
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
37.50