Cherry pie
- Mąka pszenna typ 1850 (250 g)
- Masło (160 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (80 g)
- Wiśnie (600 g)
- Mąka ziemniaczana (30 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na cherry pie krok po kroku
Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, masło i wbij jajko.
Ciasto zagnieć dłońmi, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut.
Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkuj i rozprowadź równomiernie po blaszce.
Podpiecz spód ciasta w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach.
Drugą mniejszą część ciasta rozwałkuj na cieniutki placek i ponacinaj na mniejsze paski.
W międzyczasie przygotuj nadzienie.
Wiśnie wydryluj, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Gotowe owoce wyłóż na kruchy spód i ułóż ponacinane paski ciasta.
Piecz w 180 st. C przez 30-35 minut.
Gotową tarte wyłóż z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie.
Wystudzoną tarte wiśniową posyp cukrem pudrem.
-
Ciasto z wiśniami
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto filadelfia
-
Sernikobrownie z wiśniami
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Ciasto fale dunaju
-
Ciasto popapraniec
-
Ciasto z twarogu
-
Tort szwardzwaldzki
-
Tort węgierski
-
Sernik z wiśniami
-
Clafoutis
-
Ciasto skubaniec
-
Lekkie ciasto z mascarpone, białą czekoladą i wiśniami
-
Placek z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami i budyniem
-
Szybkie ciasto z wiśniami
-
Ciasto z wiśniami
Więcej informacji na temat cherry pie
Cherry pie to ciasto wiśniowe, które jest znane z Europy i Ameryki Północnej. Często spotykane w amerykańskich filmach i serialach, które nazywane jest "american pie", co oznacza amerykańskie ciasto, które podawane jest z różnymi owocami. Jednym z najpopularniejszych jest american cherry pie, które podawany jest właśnie z wiśniami. Placek serwowany jest, także z innymi owocami np. jabłkami.
Jak zrobić cherry pie? Mąkę przesyp do miski, dodaj cukier, masło i wbij jajko. Ciasto zagnieć dłońmi, zawiń w folię i schłodź w lodówce przez około 30 minut. Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkuj i rozprowadź równomiernie po blaszce. Podpiecz spód ciasta w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Drugą mniejszą część ciasta rozwałkuj na cieniutki placek i ponacinaj na mniejsze paski. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Wiśnie wydryluj, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Gotowe owoce wyłóż na kruchy spód i ułóż ponacinane paski ciasta. Piecz w 180 stopniach przez 30-35 minut. Gotową tarte wyłóż z piekarnika i poczekaj, aż wystygnie. Wystudzoną tarte wiśniową posyp cukrem pudrem.
Wiśnie to bogactwo wielu składników odżywczych, zawierają witaminę A i C, potas, żelazo, cynk i mangan. Są niskokaloryczne, dlatego mogą znaleźć się w diecie redukcyjnej. W 100 gramach znajduje się 49 kcal, 0,9 g białka, 0,4 g tłuszczu, 9.9 g węglowodanów i 1 g błonnika pokarmowego. Wiśnie wykazują właściwości przeciwmiażdżycowe, wspomagają odporność organizmu i wpływają na polepszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG), dlatego są bezpieczne dla osób z cukrzycą. Wiśnie to dobre źródło antyoksydantów i błonnika pokarmowego. Spożywanie regularnie wiśni wpływa na zmniejszenie ryzyka wielu chorób przewlekłych.
Przepis na cherry pie to najlepsze amerykańskie ciasto do kawy. Ciasto jest pyszne i smaczne, często podawane jest z dodatkiem bitej śmietany i lodów. Tarta wiśniowa to pomysł na niezwykłe ciasto, które jest kruche, delikatne i puszyste.
Alergeny w cherry pie
Lista alergenów dla Cherry pie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze cherry pie
W okresie zimowym możesz użyć do ciasta mrożonych wiśni.
Energia i białka
(152g)
Węglowodany
(152g)
Tłuszcze
(152g)
Witaminy
(152g)
Składniki mineralne
(152g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.