Cacio a pepe

Opublikowano: 17.07.2022 r., 12:55 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z serem i pieprzem
Cacio a pepe
Cacio a pepe, czyli ser i pieprz to niezwykle proste i aromatyczne połączenie makaronu z serem i pieprzem. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
520 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron spaghetti - 1 szklanka (250 g)
  • Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
  • Grana padano - 5 łyżek (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na cacio a pepe krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Masło rozpuść na patelni i wrzuć makaron.

Dodaj ser i wymieszaj.

Całość obficie posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Jak oceniasz przepis na cacio a pepe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat cacio a pepe

Cacio a pepe to niezwykłe połączenie makaronu z serem i czarnym grubo zmielonym pieprzem.

Jest to bardzo szybkie i proste danie, które przygotujesz ze składników, które zawsze masz w swoim domu. Danie to zyskuje popularność na całym Świecie.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na cacio a pepe, będzie to najlepszy pomysł na smaczny posiłek dla całej Twojej rodziny. Przygotuj makaron na obiad lub kolację w gronie rodziny, lub przyjaciół.

Zatem, jak zrobić cacio a pepe?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko: makaron, ser, masło klarowane i czarny pieprz. W kwestii sera może to być pecorino, grana padano lub parmezan. Wszystkie włoskie sery są pyszne i idealnie się nadają.

W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej skorzystaj np. z makaronu gryczanego. Należy pamiętać, że jest to makaron najczęściej z pszenicy, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Warto dodawać do większości dań takie warzywa jak cebula i czosnek, ponieważ są one bogactwem witamin.

Z podanych wyżej serów to parmezan jest najlepszym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej.

Dokładnie jak przygotować moje szybkie i łatwe danie, które jest niezwykle smaczne, opisuję nieco niżej.

Alergeny w cacio a pepe

Lista alergenów dla cacio a pepe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Grana padano

Wartości odżywcze cacio a pepe

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjna wersja jest wegetariańska, ale jeśli chcesz, dodaj kawałki piersi z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
400.47
520.61
Białko (g)
15.57
20.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
57.11
74.24
Węglowodany przyswajalne (g)
49.22
63.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
7.89
10.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
12.81
16.65
Tłuszcze nasycone (g)
9.80
12.74
Tłuszcze nienasycone (g)
3.01
3.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
103.56
134.63
Wapń (mg)
216.66
281.65
Żelazo (mg)
2.60
3.38
Szacunkowy indeks glikemiczny cacio a pepe 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cacio a pepe

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Grana padano
50 g
5 łyżek
19.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
7.60
Za 50 g
Koszt składników
34.00