Przepis na cacio a pepe krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie.

Masło rozpuść na patelni i wrzuć makaron.

Dodaj ser i wymieszaj.

Całość obficie posyp grubo zmielonym czarnym pieprzem.

cacio a pepe
Cacio a pepe
Koszt przygotowania dania
10.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
520 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Cacio a pepe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cacio a pepe

Cacio a pepe to niezwykłe połączenie makaronu z serem i czarnym grubo zmielonym pieprzem.

Jest to bardzo szybkie i proste danie, które przygotujesz ze składników, które zawsze masz w swoim domu. Danie to zyskuje popularność na całym Świecie.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na cacio a pepe, będzie to najlepszy pomysł na smaczny posiłek dla całej Twojej rodziny. Przygotuj makaron na obiad lub kolację w gronie rodziny, lub przyjaciół.

Zatem, jak zrobić cacio a pepe?

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko: makaron, ser, masło klarowane i czarny pieprz. W kwestii sera może to być pecorino, grana padano lub parmezan. Wszystkie włoskie sery są pyszne i idealnie się nadają.

W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby danie było w wersji bezglutenowej skorzystaj np. z makaronu gryczanego. Należy pamiętać, że jest to makaron najczęściej z pszenicy, który naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Warto dodawać do większości dań takie warzywa jak cebula i czosnek, ponieważ są one bogactwem witamin.

Z podanych wyżej serów to parmezan jest najlepszym źródłem białka. Wystarczy dodać odrobinę, a danie zamienia się w bogato białkowe. Dzięki temu uczucie sytości zostaje z nami na dłużej.

Dokładnie jak przygotować moje szybkie i łatwe danie, które jest niezwykle smaczne, opisuję nieco niżej.

Wartości odżywcze cacio a pepe

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
400.47 kcal
520.61 kcal
Białko
15.57 g
20.24 g

Węglowodany w cacio a pepe

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
57.11 g
74.24 g
Węglowodany przyswajalne
49.22 g
63.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.89 g
10.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
12.81 g
16.65 g
Tłuszcze nasycone
9.80 g
12.74 g
Tłuszcze nienasycone
3.01 g
3.91 g

Składniki mineralne w przepisie na cacio a pepe

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
103.56 mg
134.63 mg
Wapń
216.66 mg
281.65 mg
Żelazo
2.60 mg
3.38 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny cacio a pepe 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cacio a pepe

Lista alergenów dla cacio a pepe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Grana padano

Cena przygotowania cacio a pepe

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
250 g
1 szklanka
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Grana padano
50 g
5 łyżek
19.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
7.60
Za 50 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na cacio a pepe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób