Bułki z rabarbarem

Opublikowano: 19.12.2023 r., 11:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże bułki z rabarbarem
Bułki z rabarbarem
Bułki z rabarbarem świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska. Warto podać je z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
261 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (750 g)
  • Cukier (200 g)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 3,2% - ciepłe, 1 szklanka (250 ml)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Rabarbar (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na bułki z rabarbarem krok po kroku

Drożdże rozkrusz do miski, dodaj do nich ciepłe mleko oraz połowę cukru. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut.

Połowę masła roztop i pozostaw do wystudzenia.

Do miski z wyrośniętymi drożdżami dodaj 600 gram mąki, wystudzone masło oraz wybij jajka.

Składniki zagnieć na jednolite ciasto i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

Rabarbar obierz i pokrój w drobną kostkę.

Z pozostałej mąki, masła oraz cukru zagnieć kruszonkę.

Z ciasta drożdżowego formuj kulki wielkości mandarynki. Następnie lekko rozpłaszcz je, tworząc na ich środku dołek.

Bułeczki umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów.

Na środek bułeczek umieść kilka kawałków rabarbaru i posyp je kruszonką.

Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

Upieczone bułeczki wyciągnij z piekarnia i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na bułki z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat bułek z rabarbarem

Bułki z rabarbarem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Słodkie bułki z rabarbarem świetnie sprawdzą się jako przekąska do pracy lub w podróż. Domowe bułki z rabarbarem i kruszonką świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na bułki z rabarbarem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania słodkich bułek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, drożdże, jajka, mleko, masło oraz rabarbar.

A jak zrobić bułki z rabarbarem? Drożdże rozkrusz do miski, dodaj do nich ciepłe mleko oraz połowę cukru. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 minut. Połowę masła roztop i pozostaw do wystudzenia. Do miski z wyrośniętymi drożdżami dodaj 600 gram mąki, wystudzone masło oraz wybij jajka. Składniki zagnieć na jednolite ciasto i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Rabarbar obierz i pokrój w drobną kostkę. Z pozostałych składników zagnieć kruszonkę. Z ciasta drożdżowego formuj kulki wielkości mandarynki. Następnie lekko rozpłaszcz je, tworząc na ich środku dołek. Na środek bułeczek umieść kilka kawałków rabarbaru i posyp je kruszonką. Na środek bułeczek umieść kilka kawałków rabarbaru i posyp je kruszonką.

Rabarbar posiada wiele właściwości zdrowotnych. Do witamin obecnie w rabarbarze możemy zaliczyć witaminę A, witaminę C oraz witaminę E. Natomiast do składników mineralnych zaliczymy magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Dodatkowo rabarbar wykazuje działanie przeciwzapalne. Jest bogaty w fitoestrogeny, czyli naturalne związki, które występują w roślinach i posiadają właściwości grzybobójcze oraz przeciwutleniające.

Podsumowując bułki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką to propozycja na słodką przekąskę. Bułeczki można przygotować również z lukrem. Bułeczki są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania wypieków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Poza sezonem dojrzewania rabarbaru bułeczki można przygotować z innymi owocami.

Alergeny w bułkach z rabarbarem

Lista alergenów dla bułek z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze bułek z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Bułki z rabarbarem to doskonała propozycja na pyszny deser. Rabarbar wykorzystany do przygotowania bułeczek to doskonale źródło witamin oraz składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
290.59
261.53
Białko (g)
7.40
6.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
42.35
38.12
Węglowodany przyswajalne (g)
41.97
37.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
10.64
9.57
Tłuszcze nasycone (g)
7.27
6.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.36
3.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.05
Tiamina (mg)
0.42
0.38
Ryboflawina (mg)
0.25
0.22
Niacyna (mg)
2.90
2.61
Foliany (µg (mcg))
72.31
65.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
17.25
15.53
Potas (mg)
137.46
123.71
Wapń (mg)
44.99
40.50
Fosfor (mg)
85.11
76.60
Magnez (mg)
19.70
17.73
Żelazo (mg)
2.46
2.21
Cynk (mg)
0.70
0.63
Miedź (mg)
0.09
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek z rabarbarem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek z rabarbarem

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
750 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 750 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 3,2%
250 ml
ciepłe, 1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Rabarbar
300 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koszt składników
30.00