Bułki na zakwasie
- Mąka pszenna typ 750 - 1,5 szklanki (200 g)
- Mąka pszenna typ 1850 - 1,5 szklanki (200 g)
- Zakwas żytni (180 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na bułki na zakwasie krok po kroku
Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj 1 łyżeczkę soli i 200 ml wody.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.
Ciasto pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego 12 okrągłych bułeczek.
Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bułki pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Bułki piecz 15 minut w temperaturze 220 stopn C.
Więcej informacji na temat bułek na zakwasie
Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.
Bułki na zakwasie to świetna alternatywa dla bułek pszennych na drożdżach. Wykonane są z mieszanki mąki chlebowej i pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Dzięki temu mają charakterystyczny, lekko kwaśny smak. Idealnie będą komponować się z różnymi pastami, pasztetami, twarożkiem czy klasycznymi dodatkami jak ser, szynka i warzywa. Domowe, proste bułki na zakwasie są zdrowym i wyśmienitym pieczywem. Z powodzeniem możesz je wdrożyć do swojej diety, sprawdzą się także w diecie osób starszych oraz dzieci. Bułki możesz wykonać także z dziećmi, dzięki temu spędzicie razem fajnie czas oraz dzieci nauczą się, jak powstaje pieczywo. Przepis na bułki na zakwasie jest naprawdę łatwy, wymaga czasu aby ciasto urosło, ale Twojej pracy przy nich nie jest dużo. Jak upiec bułki pszenne na zakwasie dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony. A jak zrobić zakwas na bułki możesz sprawdzić w naszym dedykowanym przepisie.
Szybkie bułki na zakwasie są zdrową i pyszną propozycją domowego pieczywa. Z najlepszym domowym pieczywem przygotujesz najlepsze dania.
Alergeny w bułkach na zakwasie
Lista alergenów dla bułek na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- Mąka pszenna typ 1850
- Zakwas żytni
Wartości odżywcze bułek na zakwasie
Bułki na zakwasie to zdrowa propozycja na domowe pieczywo.
Energia i białka
(64g)
Węglowodany
(64g)
Tłuszcze
(64g)
Witaminy
(64g)
Składniki mineralne
(64g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.