Przepis na bułki na zakwasie krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Wszystkie składniki przełóż do miski. Dodaj 1 łyżeczkę soli i 200 ml wody.

Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.

Ciasto pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego 12 okrągłych bułeczek.

Bułki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Bułki pozostaw na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Bułki piecz 15 minut w temperaturze 220 stopn C.

Bułki na zakwasie podane w jasnej ściereczce na białym, drewnianym stole
Bułki na zakwasie
Koszt przygotowania dania
21.09 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
235 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
69

Bułki na zakwasie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bułkach na zakwasie

Pieczywo znane jest od tysięcy lat. Pierwsze wypieki to były placki z mąki i śruty wypiekane w popiele, gorących kamieniach a później na ruszcie i blachach. Pierwszą wersją pieca do wypiekania pieczywa były gliniane garnki, które przysypywano gorącym popiołem. Wypieki przygotowane w glinianych garnkach miały coraz bliższą postać znanego nam obecnie pieczywa. W późniejszych okresach zaczęto poddawać ciasto fermentacji. Następnym krokiem było dodanie części ciasta już sfermentowanego do nowej porcji oraz dodawanie drożdży z osadu winiarskiego. Ewolucja przepisu na chleb była bardzo szybka, ponieważ pierwszy chleb na zakwasie został upieczony w 2600 r p.n.e. Tak ewoluowała postać chleba aby z płaskiego i twardego placka, który obecnie zostałby uznany za niezjadliwy, powstał pyszny, pulchny bochenek chleba z chrupiącą skórką. W miarę z rozwojem medycyny i technologii zaczęto produkować pieczywo z innych mąk niż pszenna, żytnia czy orkiszowa, a także zaczęto wytwarzać pieczywo o innych walorach smakowych.

Bułki na zakwasie to świetna alternatywa dla bułek pszennych na drożdżach. Wykonane są z mieszanki mąki chlebowej i pełnoziarnistej na zakwasie żytnim. Dzięki temu mają charakterystyczny, lekko kwaśny smak. Idealnie będą komponować się z różnymi pastami, pasztetami, twarożkiem czy klasycznymi dodatkami jak ser, szynka i warzywa. Domowe, proste bułki na zakwasie są zdrowym i wyśmienitym pieczywem. Z powodzeniem możesz je wdrożyć do swojej diety, sprawdzą się także w diecie osób starszych oraz dzieci. Bułki możesz wykonać także z dziećmi, dzięki temu spędzicie razem fajnie czas oraz dzieci nauczą się, jak powstaje pieczywo. Przepis na bułki na zakwasie jest naprawdę łatwy, wymaga czasu aby ciasto urosło, ale Twojej pracy przy nich nie jest dużo. Jak upiec bułki pszenne na zakwasie dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wyjaśniony. A jak zrobić zakwas na bułki możesz sprawdzić w naszym dedykowanym przepisie.

Szybkie bułki na zakwasie są zdrową i pyszną propozycją domowego pieczywa. Z najlepszym domowym pieczywem przygotujesz najlepsze dania.

Wartości odżywcze bułek na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kalorie)
367.37 kcal
235.12 kcal
Białko
11.18 g
7.16 g

Węglowodany w bułkach na zakwasie

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany
61.56 g
39.40 g
Węglowodany przyswajalne
56.76 g
36.33 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.81 g
3.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz
7.87 g
5.03 g
Tłuszcze nasycone
1.85 g
1.18 g
Tłuszcze nienasycone
6.02 g
3.85 g

Witaminy w przepisie na bułki na zakwasie

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tiamina
0.43 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.29 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.45 mg
3.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bułki na zakwasie

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód
126.98 mg
81.27 mg
Potas
154.55 mg
98.91 mg
Brak danych dla: zakwas żytni.
czytaj dalej
Wapń
41.17 mg
26.35 mg
Żelazo
3.54 mg
2.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek na zakwasie 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bułkach na zakwasie

Lista alergenów dla bułek na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • Mąka pszenna typ 1850
    • Zakwas żytni

Cena przygotowania bułek na zakwasie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
200 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 1850
200 g
1,5 szklanki
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Zakwas żytni
180 g
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
19.44
Za 180 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koszt składników
41.00
Jak oceniasz przepis na bułki na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób