Bułeczki dyniowe

Opublikowano: 09.10.2022 r., 10:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Złociste bułeczki dyniowe.
Bułeczki dyniowe
Bułeczki dyniowe to świetna opcja na fantastyczny dodatek. Są smaczne, proste i niezwykle puszyste. Idealnie sprawdzą się na co dzień, zwłaszcza gdy kochasz dynię.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
187 kcal
Kcal w porcji
74 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (375 g)
  • Drożdże suche (10 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Puree z dyni (180 g)
  • Masło (45 g)
  • Sól (2 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na bułeczki dyniowe krok po kroku

Mleko podgrzej lekko w mikrofali, by było ciepło, ale nie gorące. Zmieszaj je z cukrem i drożdżami.

Masło roztop w rondelku i ostudź.

Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn z drożdżami i wrzuć dyniowe puree. Powoli wlewaj masło i dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyrób rękami i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.

Następnie podziel ciasto na 10 porcji i uformuj okrągłe kulki.

Każdą kulkę ciasta obwiąż delikatnie i niezbyt ciasno sznurkiem w taki sposób, aby sznurek dzielił ją na osiem równych części.

Bułeczki przenieś na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na bułeczki dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,1% osób

Więcej informacji na temat bułeczek dyniowych

Bułeczki dyniowe to świetna opcja na naprawdę fantastyczny dodatek. Są smaczne, proste i niezwykle puszyste. Idealnie sprawdzą się na co dzień, zwłaszcza gdy kochasz dynię.

Przepis na bułeczki dyniowe to doskonały pomysł na wykorzystanie smacznego warzywa na co dzień. Domowe bułeczki można podawać też posypane pestkami dyni. Idealnie sprawdzają się na śniadanie, czy podwieczorek. Te bułeczki świetnie smakują i są bardzo neutralne, choć robi się je z dyni. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w bułkach jest ono niewyczuwalne. Dynia, która jest głównym składnikiem tego wypieku, nie tylko wspaniale smakuje, ale również dobrze wpływa na zdrowie. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Można też kupić gotowe puree w sklepie, dzięki czemu oszczędzi się większości czasu na przygotowanie. Mus najlepiej stworzyć poprzedniego dnia, dla przyspieszenia całości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułeczki dyniowe, by były pyszne, a przy tym łatwe i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To najlepsze rozwiązanie na wkomponowanie więcej dyni w swoje menu. Bułeczki są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To idealny i sprawdzony pomysł dla wszystkich miłośników wypieków w niecodziennym wydaniu. Dyniowe bułeczki pozwalają przenieść jesienny klimat wprost do twojej kuchni i przygotować dodatek, który zachwyca każdego. Przepis na bułki dyniowe jest niezwykle prosty i można je przygotować w ekspresowym tempie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Wręcz przeciwnie, dodatek dyni nadaje im pięknego koloru, dzięki czemu przypadną do gustu każdemu miłośnikowi kolorowych dań. Dzięki temu na pewno przypadną do gustu również dzieciom. Kto nie skusiłby się na bułkę w pomarańczowym kolorze.

Alergeny w bułeczkach dyniowych

Lista alergenów dla bułeczek dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze bułeczek dyniowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć w menu. Warto zadbać jednak o zdrowe dodatki do niej, np. świeże warzywa i źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(74g)
Energia (kcal)
253.83
187.83
Białko (g)
8.70
6.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(74g)
Węglowodany (g)
40.09
29.67
Węglowodany przyswajalne (g)
39.60
29.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(74g)
Tłuszcz (g)
6.91
5.11
Tłuszcze nasycone (g)
4.70
3.48
Tłuszcze nienasycone (g)
2.20
1.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(74g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.07
Tiamina (mg)
0.66
0.49
Ryboflawina (mg)
0.33
0.24
Niacyna (mg)
4.05
3.00
Foliany (µg (mcg))
109.47
81.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(74g)
Sód (mg)
147.04
108.81
Potas (mg)
192.49
142.44
Wapń (mg)
38.35
28.38
Fosfor (mg)
101.91
75.41
Magnez (mg)
24.33
18.01
Żelazo (mg)
3.06
2.26
Cynk (mg)
0.81
0.60
Miedź (mg)
0.14
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek dyniowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułeczek dyniowych

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
375 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 375 g
Drożdże suche
10 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
2.14
Za 10 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Puree z dyni
180 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 180 g
Masło
45 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Koszt składników
21.50