Bułeczki dyniowe
- Mąka pszenna typ 500 (375 g)
- Drożdże suche (10 g)
- Mleko 2% (125 ml)
- Puree z dyni (180 g)
- Masło (45 g)
- Sól (2 g)
Przepis na bułeczki dyniowe krok po kroku
Mleko podgrzej lekko w mikrofali, by było ciepło, ale nie gorące. Zmieszaj je z cukrem i drożdżami.
Masło roztop w rondelku i ostudź.
Do miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn z drożdżami i wrzuć dyniowe puree. Powoli wlewaj masło i dokładnie wymieszaj.
Ciasto wyrób rękami i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Następnie podziel ciasto na 10 porcji i uformuj okrągłe kulki.
Każdą kulkę ciasta obwiąż delikatnie i niezbyt ciasno sznurkiem w taki sposób, aby sznurek dzielił ją na osiem równych części.
Bułeczki przenieś na blachę piekarnika pokrytą papierem do pieczenia.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułeczek dyniowych
Bułeczki dyniowe to świetna opcja na naprawdę fantastyczny dodatek. Są smaczne, proste i niezwykle puszyste. Idealnie sprawdzą się na co dzień, zwłaszcza gdy kochasz dynię.
Przepis na bułeczki dyniowe to doskonały pomysł na wykorzystanie smacznego warzywa na co dzień. Domowe bułeczki można podawać też posypane pestkami dyni. Idealnie sprawdzają się na śniadanie, czy podwieczorek. Te bułeczki świetnie smakują i są bardzo neutralne, choć robi się je z dyni. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w bułkach jest ono niewyczuwalne. Dynia, która jest głównym składnikiem tego wypieku, nie tylko wspaniale smakuje, ale również dobrze wpływa na zdrowie. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Można też kupić gotowe puree w sklepie, dzięki czemu oszczędzi się większości czasu na przygotowanie. Mus najlepiej stworzyć poprzedniego dnia, dla przyspieszenia całości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułeczki dyniowe, by były pyszne, a przy tym łatwe i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To najlepsze rozwiązanie na wkomponowanie więcej dyni w swoje menu. Bułeczki są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To idealny i sprawdzony pomysł dla wszystkich miłośników wypieków w niecodziennym wydaniu. Dyniowe bułeczki pozwalają przenieść jesienny klimat wprost do twojej kuchni i przygotować dodatek, który zachwyca każdego. Przepis na bułki dyniowe jest niezwykle prosty i można je przygotować w ekspresowym tempie. Poradzi sobie z nimi nawet początkujący amator wypieków. Choć są niezwykle proste, wcale nie są nudne. Wręcz przeciwnie, dodatek dyni nadaje im pięknego koloru, dzięki czemu przypadną do gustu każdemu miłośnikowi kolorowych dań. Dzięki temu na pewno przypadną do gustu również dzieciom. Kto nie skusiłby się na bułkę w pomarańczowym kolorze.
Alergeny w bułeczkach dyniowych
Lista alergenów dla bułeczek dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze bułeczek dyniowych
To zdrowa opcja, która może gościć w menu. Warto zadbać jednak o zdrowe dodatki do niej, np. świeże warzywa i źródło białka.
Energia i białka
(74g)
Węglowodany
(74g)
Tłuszcze
(74g)
Witaminy
(74g)
Składniki mineralne
(74g)
-
mąka pszenna,
mleko,
dynia,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.