Bita śmietana
- Śmietanka kremowa 36% - mocno schłodzona (250 ml)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na bitą śmietanę krok po kroku
Do schłodzonego naczynia wlej zimną śmietanę i ubijaj przez 30 sekund na najniższych obrotach.
Po tym czasie zwiększ obroty do najwyższych i ubijaj do momentu, aż śmietana stanie się sztywna, a końcówki miksera będą zostawiały w niej wyraźne ślady.
Bitą śmietanę podawaj z owocami lub jako dodatek do deserów.
-
Panna cotta
-
Ptysie
-
Porzeczkowiec
-
Śmietanowiec
-
Ciasto leśny mech
-
Deser z galaretki
-
Biszkopt z owocami
-
Tort z bitą śmietaną
-
Ptysie z kremem
-
Sernik ze śmietany
-
Lody śmietankowe
-
Kawa po wiedeńsku
-
Deser z malinami
-
Ciasto z bitą śmietaną
-
Naleśniki z nutellą
-
Mus kokosowy
-
Ciasto z kajmakiem
-
Tort z bitej śmietany i mascarpone
-
Deser z bitą śmietaną
Więcej informacji na temat bitej śmietany
Bita śmietana to doskonały dodatek do wielu smacznych dań. Jest prosta, szybka i naprawdę smaczna. Idealna do lodów, gofrów i ciast. Zrobisz ją w kilka minut.
Przepis na bitą śmietanę to smaczna opcja, jeśli chcesz nieco odmienić nudny deser. Jej dodatek sprawdzi się we wszystkich słodkościach. Domowa bita śmietana ze śmietany kremówki jest delikatna i puszysta. Z tej receptury dowiesz się jak ubić śmietanę w prosty sposób krok po kroku. Jeśli chcesz, aby po ubiciu śmietanka pozostawała stabilna, bezpiecznie jest użyć wersji o większej zawartości tłuszczu. Słodka śmietana, czyli tak zwana kremówka 30% lub tortowa 36% to najlepszy wybór. Przy mniejszej zawartości tłuszczu nie ubijemy śmietany do sztywnej, pożądanej konsystencji. Nie mieszajcie artykułów różnych producentów, ponieważ to jeden z powodów, dla których zwykle śmietana nie chce się ubić. Uważaj, aby nie ubijać śmietany zbyt długo, ponieważ może to doprowadzić do jej zwarzenia. W efekcie śmietana nie będzie nadawać się do podania. To sprawdzony sposób na to by przygotować bitą śmietanę, która jest pyszna, dobra do deseru, a przy okazji można ją wykonać bardzo szybko. Niezwykle istotną rzeczą w ubijaniu śmietany jest również odpowiednie przygotowanie sprzętu do ubijania. Dzięki temu można skrócić czas ubijania, a przy okazji zapewnić sobie odpowiednią konsystencję. Najlepiej miskę oraz metalowe części miksera wstawić wcześniej do lodówki. Dzięki temu ubijanie pójdzie sprawniej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bitą śmietanę, by była łatwa, szybka i po prostu najlepsza, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Jak wiadomo ta domowa, jest najlepsza! Podstawą większości kremów do ciast i tortów jest śmietanka kremówka. Można ją wykorzystać jako przełożenie wielu wypieków, ale świetnie sprawdzi się również jako baza do deserów na zimno czy dodatek do lodów. Na pierwszy rzut oka banalna w przygotowaniu bita śmietana może jednak przysporzyć kłopotów - zbyt rzadka lub zwarzona potrafi zepsuć cały efekt naszego ciasta. Dlatego niezwykle ważne jest, by przygotowywać ją powoli, ale wprawnie, najlepiej z dobrym przepisem.
Alergeny w bitej śmietanie
Lista alergenów dla bitej śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze bitej śmietany
Ta opcja zawiera dużo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(68g)
Węglowodany
(68g)
Tłuszcze
(68g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.