Barszczyk czerwony czysty
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Burak (250 g)
- Czosnek (5 g)
- Ocet spirytusowy (10 ml)
- Suszone grzyby (5 g)
Przepis na barszczyk czerwony czysty krok po kroku
Buraki obierz i pokrój w plasterki.
Bulion zagotuj i dodaj do niego pokrojone buraki oraz ocet. Gotuj pod przykryciem, aż buraki zmiękną ok. 1 h.
Następnie dodaj grzyby, rozgnieciony ząbek czosnku, kilka ziarenek pieprzu.
Barszcz przecedź przez sito, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, cukrem, octem.
Więcej informacji na temat barszczyku czerwonego czystego
Barszczyk czerwony czysty to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się nie tylko od święta. Jest smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu.
Przepis na barszczyk czerwony czysty jest idealnym wyborem, jeśli chcesz przygotować świąteczny barszcz w prosty sposób. Wywar gotowany na suszonych grzybach jest przepyszny. Można podawać czysty barszcz lub zjadać go z uszkami, pierożkami lub fasolą. W każdej opcji smakuje naprawdę wspaniale. Składniki na barszcz wigilijny powinny być jak najlepszej jakości, by całość nabierała odpowiedniego charakteru. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i sezonowe, dlatego ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu. Jego wspaniały kolor i bogaty smak sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić czysty barszczyk czerwony, by był smaczny i tradycyjny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz używać go do picia, ale również pasuje do krokietów, czy uszek. Ten domowy barszczyk zaskakuje wspaniałym smakiem. Przepis na barszcz świąteczny jest naprawdę łatwy i pozwala na przygotowanie wykwintnej potrawy jak z najlepszej restauracji w swojej kuchni. Przepis krok po kroku prowadzi przez cały proces gotowania zupy, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Barszcz czerwony, jako że jest potrawą postną, nie jest wywarem mięsnym. Bardzo często pojawia się więc pytanie, na czym ugotować świąteczną zupę, by była dobra i miała odpowiedni aromat. Ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Pomimo braku mięsa, barszcz, jest naprawdę dobry. Wędzonego, głębokiego aromatu nadają tej zupie grzyby suszone. Buraki, które są podstawą tej zupy, są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo antyoksydantów i witamin, są idealną bazą pysznej zupy, nadają jej też cudownego, ciemnego czerwonego koloru. Warto pamiętać, żeby podczas podgrzewania zupy, nie zagotowywać jej, by nie zmętniała. Ta tradycyjna zupa będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu. Jej barwa przyciąga wzrok, a smak zachwyca.
Alergeny w barszczyku czerwonym czystym
Lista alergenów dla barszczyku czerwonego czystego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze barszczyku czerwonego czystego
To zdrowa opcja na obiad. Dostarcza dużo niezbędnych składników.
Energia i białka
(318g)
Węglowodany
(318g)
Tłuszcze
(318g)
Witaminy
(318g)
Składniki mineralne
(318g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.