Barszczyk czerwony czysty

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszczyk czerwony z uszkami
Barszczyk czerwony czysty
Barszczyk czerwony czysty to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się nie tylko od święta. Jest smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu.
Przygotowanie 120 min
Gotowanie 65 min
46 kcal
Kcal w porcji
318 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Burak (250 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Ocet spirytusowy (10 ml)
  • Suszone grzyby (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na barszczyk czerwony czysty krok po kroku

Buraki obierz i pokrój w plasterki.

Bulion zagotuj i dodaj do niego pokrojone buraki oraz ocet. Gotuj pod przykryciem, aż buraki zmiękną ok. 1 h.

Następnie dodaj grzyby, rozgnieciony ząbek czosnku, kilka ziarenek pieprzu.

Barszcz przecedź przez sito, dopraw solą, pieprzem, majerankiem, cukrem, octem.

Jak oceniasz przepis na barszczyk czerwony czysty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat barszczyku czerwonego czystego

Barszczyk czerwony czysty to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się nie tylko od święta. Jest smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu.

Przepis na barszczyk czerwony czysty jest idealnym wyborem, jeśli chcesz przygotować świąteczny barszcz w prosty sposób. Wywar gotowany na suszonych grzybach jest przepyszny. Można podawać czysty barszcz lub zjadać go z uszkami, pierożkami lub fasolą. W każdej opcji smakuje naprawdę wspaniale. Składniki na barszcz wigilijny powinny być jak najlepszej jakości, by całość nabierała odpowiedniego charakteru. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i sezonowe, dlatego ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu. Jego wspaniały kolor i bogaty smak sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić czysty barszczyk czerwony, by był smaczny i tradycyjny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Możesz używać go do picia, ale również pasuje do krokietów, czy uszek. Ten domowy barszczyk zaskakuje wspaniałym smakiem. Przepis na barszcz świąteczny jest naprawdę łatwy i pozwala na przygotowanie wykwintnej potrawy jak z najlepszej restauracji w swojej kuchni. Przepis krok po kroku prowadzi przez cały proces gotowania zupy, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Barszcz czerwony, jako że jest potrawą postną, nie jest wywarem mięsnym. Bardzo często pojawia się więc pytanie, na czym ugotować świąteczną zupę, by była dobra i miała odpowiedni aromat. Ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Pomimo braku mięsa, barszcz, jest naprawdę dobry. Wędzonego, głębokiego aromatu nadają tej zupie grzyby suszone. Buraki, które są podstawą tej zupy, są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo antyoksydantów i witamin, są idealną bazą pysznej zupy, nadają jej też cudownego, ciemnego czerwonego koloru. Warto pamiętać, żeby podczas podgrzewania zupy, nie zagotowywać jej, by nie zmętniała. Ta tradycyjna zupa będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu. Jej barwa przyciąga wzrok, a smak zachwyca.

Alergeny w barszczyku czerwonym czystym

Lista alergenów dla barszczyku czerwonego czystego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze barszczyku czerwonego czystego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na obiad. Dostarcza dużo niezbędnych składników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(318g)
Energia (kcal)
14.54
46.22
Białko (g)
0.64
2.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(318g)
Węglowodany (g)
2.97
9.44
Węglowodany przyswajalne (g)
2.30
7.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
2.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(318g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.29
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: ocet spirytusowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(318g)
Witamina A (µg (mcg))
9.84
31.30
Witamina B6 (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.40
4.46
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.07
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.15
0.49
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.47
68.27
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
91.36
290.52

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(318g)
Sód (mg)
248.51
790.26
Potas (mg)
80.53
256.09
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.27
19.94
Fosfor (mg)
10.87
34.57
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.42
17.24
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.25
0.80
Cynk (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczyku czerwonego czystego 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczyku czerwonego czystego

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Burak
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Ocet spirytusowy
10 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 ml
Suszone grzyby
5 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 5 g
Koszt składników
46.00