Bakłażan z makaronem

Opublikowano: 24.09.2022 r., 11:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z bakłażanem.
Bakłażan z makaronem
Bakłażan z makaronem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie nie zawiera mięsa i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
328 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bakłażan - 2 średnie sztuki (500 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
  • Makaron penne (200 g)
  • Ser parmezan (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na bakłażan z makaronem krok po kroku

Bakłażana pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.

Dodaj bakłażana i smaż przez 10 minut.

Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, majerankiem i wymieszaj.

W garnku zagotuj wodę i dodaj łyżkę soli.

Wsyp do garnka makaron i gotuj na wolnym ogniu przez 9 minut.

Makaron odcedź, pozostawiając około 100 ml wody po gotowaniu.

Makaron dodaj do bakłażana.

Dodaj starty parmezan i posiekany koper.

Wymieszaj dokładnie składniki.

Podawaj w głęboki talerzu.

Jak oceniasz przepis na bakłażan z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat bakłażana z makaronem

Bakłażan z makaronem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na danie bez dodatku mięsa jest idealny dla osób na diecie wegetariańskiej. Bakłażana można podawać w wielu różnych odsłonach smakowych. Pamiętać należy o tym, aby nie używać do przygotowania go zbyt dużej ilości tłuszczu, gdyż chłonie go jak gąbka. Przepis na bakłażana z makaronem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, cebula, koper, makaron penne, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz, majeranek, tymianek.

Jak zrobić bakłażana z makronem? Bakłażana pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj bakłażana i smaż przez 10 minut. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i wymieszaj. W garnku zagotuj wodę i dodaj łyżkę soli. Wsyp do garnka makaron i gotuj na wolnym ogniu przez 9 minut. Makaron odcedź pozostawiając około 100ml wody po gotowaniu. Makaron dodaj do bakłażana. Dodaj starty parmezan i posiekany koper. Wymieszaj dokładnie składniki. Podawaj w głęboki talerzu.

Bakłażan jest to z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Oliwa z oliwek to powstający poprzez tłoczenie oliwek olej roślinny. Oliwa może mieć różny kolor i smak. Oliwa zawiera kwas oleinowy, który jest tłuszczem nienasyconym.

Podsumowując smaczny makaron z bakłażanem podać można na wiele różnych okazji. Dodatkowym składnikiem podkreślającym smak makaronu może być świeży pomidor lub passata pomidorowa. Pozwoli ona uzyskać większą ilość sosu. Makaron jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać w lodówce. Makaron można podać także na obiad w gronie znajomych.

Alergeny w bakłażanie z makaronem

Lista alergenów dla bakłażana z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze bakłażana z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Bakłażan z makaronem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Danie z makaronem, można przygotować z makaronem pełnoziarnistym, będzie miało wówczas niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
131.55
328.88
Białko (g)
4.91
12.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
20.43
51.06
Węglowodany przyswajalne (g)
17.85
44.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.57
6.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.50
8.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
3.11
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
5.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.86
4.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.40
1.00
Cholesterol (mg)
2.78
6.94

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
16.84
42.09
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.12
Witamina C (mg)
4.37
10.92
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.48
1.21
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.20
20.51
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Niacyna (mg)
0.75
1.87
Foliany (µg (mcg))
22.12
55.31
Beta karoten (µg (mcg))
10.04
25.10
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
52.51
131.28
Potas (mg)
210.98
527.45
Wapń (mg)
66.00
165.00
Fosfor (mg)
86.41
216.02
Magnez (mg)
22.92
57.30
Żelazo (mg)
0.60
1.51
Cynk (mg)
0.53
1.34
Miedź (mg)
0.11
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana z makaronem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bakłażana z makaronem

Koszt składników
41.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
2 średnie sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Cebula
200 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Makaron penne
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
41.60