Przepis na baked alaska krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 300 g 1,5 szklanki
- Cukier 250 g
- Jajko 4 szt.
- Lody czekoladowe 400 g
- Orzechy włoskie 100 g
- Białko jajka 8 szt.
- Kakao 16% (proszek) 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Biszkopt wystudź i wykrój z niego rantem cukierniczym okrągłe kawałki.
Umieść białka jaj w misce i ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Na biszkopt wyłóż lody.
Ubitymi białkami utwórz pierzynkę na lodach, tak aby szczelnie były pokryte masą.
Posyp siekanymi orzechami włoskimi.
Zapiecz w piekarniku pod grillem nagrzanym do 280 st. C przez około 5-7 minut.

(liczba kalorii)
Baked alaska - cechy przepisu
Więcej o baked alaska
Baked alaska to bardzo dobry pomysł na pyszny deser z dodatkiem lodów dla całej rodziny. Pod tajemniczą nazwą kryje się biszkopt zapiekany z lodami pod pierzynką z bezy. Zapieczone lody są kremowe i doskonale komponują się z dodatkiem biszkoptowego ciasta. Zapiec można lody przygotowane w domu lub kupione w sklepie. Przepis na baked alaska jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować ten deser. Do jego zrobienia potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, jajka, lody czekoladowe, orzechy włoskie, białka jaj.
Jak zrobić baked alaska? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Biszkopt wystudź i wykrój z niego rantem cukierniczym okrągłe kawałki. Umieść białka jaj w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na biszkopt wyłóż lody. Ubitymi białkami utwórz pierzynkę na lodach, tak aby szczelnie były pokryte masą. Posyp siekanymi orzechami włoskimi. Zapiecz w piekarniku pod grillem nagrzanym do 280 stopni przez około 5-7 minut.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.
Podsumowując smaczne ciasto świetnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Deser na bazie ciasta biszkoptowego można przygotować także z gotowych biszkoptów kupionych w sklepie. Pyszne zapiekane lody podać można także jako deser podczas imprezy urodzinowej lub spotkania ze znajomymi.
Wartości odżywcze baked alaska
Energia i białka
(165g)
Węglowodany w baked alaska
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy w przepisie na baked alaska
(165g)
Składniki mineralne w przepisie na baked alaska
(165g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
lody,
orzechy włoskie,
orzechy,
jajka,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w baked alaska
Lista alergenów dla baked alaska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Lody czekoladowe
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka