Przepis na kurczaka gong bao krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, olej sezamowy, pieprz syczuański, olej arachidowy (z orzechów ziemnych), wytrawne sherry, skrobia kukurydziana, czarny ocet ryżowy
To będzie niezbędne
miska, patelnia głęboka

W misce wymieszaj pół łyżeczki soli, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę sherry, 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej oraz 1 łyżkę wody.

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w równą, średniej wielkości kostkę i przełóż do miski z marynatą.

W drugiej miseczce wymieszaj cukier trzcinowy, 0,75 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę czarnego octu ryżowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.

W plasterki pokrój obrany czosnek, imbir oraz cebulkę dymkę. Posiekaj także chili.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju arachidowego.

Na patelnię dodaj posiekane chili i 1 łyżeczkę pieprzu syczuańskiego. Podsmaż aż chili stanie się lekko brązowa.

Dodaj kawałki piersi z kurczaka i smaż szybko na dużym ogniu. Dodaj imbir, czosnek i cebulkę.

Podsmaż aż mięso będzie złote.

Na patelnię wlej sos, gdy zacznie gęstnieć dodaj orzechy (możesz je wcześniej podprażyć i posiekać na mniejsze kawałki).

Kurczak gong bao podany w czarnej misce na grafitowym blacie.
Kurczak gong bao
Koszt przygotowania dania
19.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
55

Kurczak gong bao - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kurczaku gong bao

Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite i aromatyczne danie.

Kurczak gong bao przygotowywany jest z orzechami arachidowymi, inaczej zwanymi fistaszkami lub orzechami ziemnymi. Nadają one daniu wyjątkowego smaku i tekstury, dodają chrupkości i delikatnej słodkości. Smak dania pochodzi także z aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, chili, imbir, sos sojowy i olej sezamowy. Tak jak większość dań kuchni azjatyckiej, kurczaka gong bao przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy parę minut aby przyrządzić obłędne w smaku danie. Danie możesz podać z ryżem, brązowym, długoziarnistym czy jaśminowym oraz z azjatycką surówką z kapusty białej, kapusty czerwonej lub ogórka zielonego. Dzięki tym dodatkom stworzysz pełnowartościowe, zdrowe i pyszne danie. Przepis na kurczaka gong bao jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu. A jak zrobić kurczaka gong bao dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest dokładnie wytłumaczony.

Kurczak gong bao jest wyjątkowo pysznym daniem kuchni chińskiej. Na pewno zasmakuje każdemu miłośnikowi lekko ostrych i aromatycznych dań azjatyckich.

Wartości odżywcze kurczaka gong bao

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
170.63 kcal
255.94 kcal
Białko
18.86 g
28.29 g

Węglowodany w kurczaku gong bao

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
5.62 g
8.42 g
Węglowodany przyswajalne
4.63 g
6.94 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.99 g
1.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
8.41 g
12.61 g
Tłuszcze nasycone
2.82 g
4.23 g
Tłuszcze nienasycone
5.59 g
8.38 g
Tłuszcze jednonasycone
3.71 g
5.56 g
Tłuszcze wielonasycone
1.88 g
2.82 g
Cholesterol
49.49 mg
74.24 mg

Witaminy w przepisie na kurczaka gong bao

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
11.15 µg (mcg)
16.73 µg (mcg)
Witamina B6
0.67 mg
1.00 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina C
5.07 mg
7.60 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
1.59 mg
2.38 mg
Retinol
6.10 µg (mcg)
9.15 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.25 mg
Niacyna
8.39 mg
12.58 mg
Foliany
23.70 µg (mcg)
35.55 µg (mcg)
Beta karoten
59.88 µg (mcg)
89.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kurczaka gong bao

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
310.88 mg
466.31 mg
Potas
364.62 mg
546.93 mg
Wapń
23.52 mg
35.27 mg
Fosfor
203.38 mg
305.07 mg
Magnez
47.10 mg
70.65 mg
Żelazo
0.74 mg
1.11 mg
Cynk
0.90 mg
1.35 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Brak danych dla: orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka gong bao 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kurczaku gong bao

Lista alergenów dla kurczaka gong bao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olej sezamowy

W przepisie na kurczaka gong bao nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz syczuański, olej arachidowy (z orzechów ziemnych), wytrawne sherry, skrobia kukurydziana, czarny ocet ryżowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania kurczaka gong bao

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 średnie sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Imbir korzeń
10 g
3 cm kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czosnek
18 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 18 g
Cebula dymka
50 g
5 białych części
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
75 g
3 garści
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 g
Sos sojowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 24 ml
Cukier trzcinowy
3 g
1 łyeczka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 3 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na kurczaka gong bao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób