Kurczak gong bao

Opublikowano: 23.08.2021 r., 12:30 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kurczak gong bao podany w czarnej misce na grafitowym blacie.
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao to wyśmienita propozycja kuchni azjatyckiej. Aromatyczne danie z czosnkiem, imbirem, chili oraz dodatkiem fistaszków będzie pysznym obiadem lub kolacją.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia i Obsmażanie 15 min
255 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 średnie sztuki (400 g)
  • Imbir korzeń 3 cm kawałek (10 g)
  • Czosnek 3 ząbki (18 g)
  • Cebula dymka 5 białych części (50 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża 1 sztuka (10 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) 3 garści (75 g)
  • Sos sojowy 2 łyżki (24 ml)
  • Cukier trzcinowy 1 łyżeczka (3 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, olej sezamowy, pieprz syczuański, olej arachidowy (z orzechów ziemnych), wytrawne sherry, skrobia kukurydziana, czarny ocet ryżowy
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia głęboka

Przepis na kurczaka gong bao krok po kroku

W misce wymieszaj pół łyżeczki soli, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę sherry, 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej oraz 1 łyżkę wody.

Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w równą, średniej wielkości kostkę i przełóż do miski z marynatą.

W drugiej miseczce wymieszaj cukier trzcinowy, 0,75 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę czarnego octu ryżowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego oraz 1 łyżkę wody. Wymieszaj dokładnie i odstaw na bok.

W plasterki pokrój obrany czosnek, imbir oraz cebulkę dymkę. Posiekaj także chili.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju arachidowego.

Na patelnię dodaj posiekane chili i 1 łyżeczkę pieprzu syczuańskiego. Podsmaż aż chili stanie się lekko brązowa.

Dodaj kawałki piersi z kurczaka i smaż szybko na dużym ogniu. Dodaj imbir, czosnek i cebulkę.

Podsmaż aż mięso będzie złote.

Na patelnię wlej sos, gdy zacznie gęstnieć dodaj orzechy (możesz je wcześniej podprażyć i posiekać na mniejsze kawałki).

Jak oceniasz przepis na kurczaka gong bao
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka gong bao

Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite i aromatyczne danie.

Kurczak gong bao przygotowywany jest z orzechami arachidowymi, inaczej zwanymi fistaszkami lub orzechami ziemnymi. Nadają one daniu wyjątkowego smaku i tekstury, dodają chrupkości i delikatnej słodkości. Smak dania pochodzi także z aromatycznych przypraw, takich jak czosnek, chili, imbir, sos sojowy i olej sezamowy. Tak jak większość dań kuchni azjatyckiej, kurczaka gong bao przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy parę minut aby przyrządzić obłędne w smaku danie. Danie możesz podać z ryżem, brązowym, długoziarnistym czy jaśminowym oraz z azjatycką surówką z kapusty białej, kapusty czerwonej lub ogórka zielonego. Dzięki tym dodatkom stworzysz pełnowartościowe, zdrowe i pyszne danie. Przepis na kurczaka gong bao jest naprawdę łatwy i szybki w wykonaniu. A jak zrobić kurczaka gong bao dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest dokładnie wytłumaczony.

Kurczak gong bao jest wyjątkowo pysznym daniem kuchni chińskiej. Na pewno zasmakuje każdemu miłośnikowi lekko ostrych i aromatycznych dań azjatyckich.

Alergeny w kurczaku gong bao

Lista alergenów dla kurczaka gong bao przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olej sezamowy

W przepisie na kurczaka gong bao nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz syczuański, olej arachidowy (z orzechów ziemnych), wytrawne sherry, skrobia kukurydziana, czarny ocet ryżowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kurczaka gong bao

na 100g gotowej potrawy

Kurczak gong bao to jedna z azjatyckich propozycji dań. Podany ze świeżą surówką oraz brązowym ryżem stanowi pyszny i pełnowartościowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
170.63
255.94
Białko (g)
18.86
28.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
5.62
8.42
Węglowodany przyswajalne (g)
4.63
6.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
8.41
12.61
Tłuszcze nasycone (g)
2.82
4.23
Tłuszcze nienasycone (g)
5.59
8.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.71
5.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.88
2.82
Cholesterol (mg)
49.49
74.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
11.15
16.73
Witamina B6 (mg)
0.67
1.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.21
Witamina C (mg)
5.07
7.60
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.59
2.38
Retinol (µg (mcg))
6.10
9.15
Tiamina (mg)
0.09
0.14
Ryboflawina (mg)
0.17
0.25
Niacyna (mg)
8.39
12.58
Foliany (µg (mcg))
23.70
35.55
Beta karoten (µg (mcg))
59.88
89.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
310.88
466.31
Potas (mg)
364.62
546.93
Wapń (mg)
23.52
35.27
Fosfor (mg)
203.38
305.07
Magnez (mg)
47.10
70.65
Żelazo (mg)
0.74
1.11
Cynk (mg)
0.90
1.35
Miedź (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka gong bao 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka gong bao

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 średnie sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Imbir korzeń
10 g
3 cm kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Czosnek
18 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 18 g
Cebula dymka
50 g
5 białych części
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
75 g
3 garści
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 g
Sos sojowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.12
Za 24 ml
Cukier trzcinowy
3 g
1 łyżeczka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 3 g
Koszt składników
46.00