Baked alaska
- Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Lody czekoladowe (400 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Białko jajka (8 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Przepis na baked alaska krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj do połączenia składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
Biszkopt wystudź i wykrój z niego rantem cukierniczym okrągłe kawałki.
Umieść białka jaj w misce i ubij na sztywną pianę.
Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników.
Masę przełóż do rękawa cukierniczego.
Na biszkopt wyłóż lody.
Ubitymi białkami utwórz pierzynkę na lodach, tak aby szczelnie były pokryte masą.
Posyp siekanymi orzechami włoskimi.
Zapiecz w piekarniku pod grillem nagrzanym do 280 st. C przez około 5-7 minut.
-
Blok czekoladowy
-
Ciasto bez pieczenia
-
Baklawa
-
Pesto
-
Rogale świętomarcińskie
-
Orzechowiec
-
Marcepan
-
Orzechówka
-
Butter chicken
-
Pieguski
-
Kurczak gong bao
-
Nugat
-
Ciasto francuskie na słono
-
Strucla makowa
-
Tort orzechowy
-
Cannoli
-
Moczka
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Dania z orzechami
Więcej informacji na temat baked alaska
Baked alaska to bardzo dobry pomysł na pyszny deser z dodatkiem lodów dla całej rodziny. Pod tajemniczą nazwą kryje się biszkopt zapiekany z lodami pod pierzynką z bezy. Zapieczone lody są kremowe i doskonale komponują się z dodatkiem biszkoptowego ciasta. Zapiec można lody przygotowane w domu lub kupione w sklepie. Przepis na baked alaska jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować ten deser. Do jego zrobienia potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, jajka, lody czekoladowe, orzechy włoskie, białka jaj.
Jak zrobić baked alaska? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Biszkopt wystudź i wykrój z niego rantem cukierniczym okrągłe kawałki. Umieść białka jaj w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na biszkopt wyłóż lody. Ubitymi białkami utwórz pierzynkę na lodach, tak aby szczelnie były pokryte masą. Posyp siekanymi orzechami włoskimi. Zapiecz w piekarniku pod grillem nagrzanym do 280 stopni przez około 5-7 minut.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.
Podsumowując smaczne ciasto świetnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Deser na bazie ciasta biszkoptowego można przygotować także z gotowych biszkoptów kupionych w sklepie. Pyszne zapiekane lody podać można także jako deser podczas imprezy urodzinowej lub spotkania ze znajomymi.
Alergeny w baked alaska
Lista alergenów dla baked alaska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Lody czekoladowe
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze baked alaska
Baked alaska to słodki deser zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
-
mąka pszenna,
cukier,
jajka,
lody,
orzechy włoskie,
orzechy,
jajka,
kakao,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.