Baked alaska

Opublikowano: 16.05.2022 r., 20:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Baked alaska na białym talerzu
Baked alaska
Baked alaska to wspaniały pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Deser łączący w sobie biszkopt, lody i bezę jest idealny dla dzieci. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszny deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
427 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1,5 szklanki (300 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Lody czekoladowe (400 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Białko jajka (8 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na baked alaska krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany.

Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.

Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj do połączenia składników.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Biszkopt wystudź i wykrój z niego rantem cukierniczym okrągłe kawałki.

Umieść białka jaj w misce i ubij na sztywną pianę.

Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników.

Masę przełóż do rękawa cukierniczego.

Na biszkopt wyłóż lody.

Ubitymi białkami utwórz pierzynkę na lodach, tak aby szczelnie były pokryte masą.

Posyp siekanymi orzechami włoskimi.

Zapiecz w piekarniku pod grillem nagrzanym do 280 st. C przez około 5-7 minut.

Jak oceniasz przepis na baked alaska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat baked alaska

Baked alaska to bardzo dobry pomysł na pyszny deser z dodatkiem lodów dla całej rodziny. Pod tajemniczą nazwą kryje się biszkopt zapiekany z lodami pod pierzynką z bezy. Zapieczone lody są kremowe i doskonale komponują się z dodatkiem biszkoptowego ciasta. Zapiec można lody przygotowane w domu lub kupione w sklepie. Przepis na baked alaska jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować ten deser. Do jego zrobienia potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, kakao, jajka, lody czekoladowe, orzechy włoskie, białka jaj.

Jak zrobić baked alaska? Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania sztywnej piany. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną oraz kakao i wymieszaj do połączenia składników. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Biszkopt wystudź i wykrój z niego rantem cukierniczym okrągłe kawałki. Umieść białka jaj w misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i zmiksuj do połączenia składników. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na biszkopt wyłóż lody. Ubitymi białkami utwórz pierzynkę na lodach, tak aby szczelnie były pokryte masą. Posyp siekanymi orzechami włoskimi. Zapiecz w piekarniku pod grillem nagrzanym do 280 stopni przez około 5-7 minut.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując smaczne ciasto świetnie sprawdzi się na deser dla całej rodziny. Deser na bazie ciasta biszkoptowego można przygotować także z gotowych biszkoptów kupionych w sklepie. Pyszne zapiekane lody podać można także jako deser podczas imprezy urodzinowej lub spotkania ze znajomymi.

Alergeny w baked alaska

Lista alergenów dla baked alaska przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Lody czekoladowe
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze baked alaska

na 100g gotowej potrawy

Baked alaska to słodki deser zawierający dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
258.98
427.32
Białko (g)
8.83
14.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
39.15
64.61
Węglowodany przyswajalne (g)
37.28
61.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.88
3.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
8.95
14.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.61
5.96
Tłuszcze nienasycone (g)
5.34
8.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
51.56
85.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.26
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
51.00
84.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.36
Ryboflawina (mg)
0.29
0.48
Niacyna (mg)
1.46
2.40
Foliany (µg (mcg))
45.48
75.03
Beta karoten (µg (mcg))
5.50
9.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
69.08
113.97
Potas (mg)
209.06
344.95
Wapń (mg)
50.02
82.53
Fosfor (mg)
124.41
205.28
Magnez (mg)
43.03
70.99
Żelazo (mg)
2.15
3.55
Cynk (mg)
0.93
1.54
Miedź (mg)
0.30
0.50
Szacunkowy indeks glikemiczny baked alaska 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania baked alaska

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
1,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Lody czekoladowe
400 g
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Białko jajka
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Koszt składników
53.50