Zupa z pieczonych pomidorów

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miseczki z pomidorową zupą.
Zupa z pieczonych pomidorów
Zupa z pieczonych pomidorów to danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Całość zajmuje mało czasu, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Zachwyca aromatem i teksturą.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 90 min
118 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Pomidor (2000 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupę z pieczonych pomidorów krok po kroku

Pomidory opłucz, obierz i pokrój w grube plastry.

Ułóż je na blaszce piekarnika wraz z ząbkami czosnku. Polej oliwą z oliwek. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

W garnku podgrzej bulion. Dodaj do niego pomidory i czosnek. Całość gotuj przez 20 minut.

Do zupy dodaj śmietankę i wymieszaj.

Zupę odstaw do schłodzenia i zblenduj.

Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami.

Jak oceniasz przepis na zupę z pieczonych pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat zupy z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów to danie, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Całość zajmuje mało czasu, a smakuje naprawdę wyjątkowo. Zachwyca aromatem i teksturą.

Przepis na zupę z pieczonych pomidorów to doskonały pomysł na wspaniały posiłek, który można przygotować w kilka chwil. Jest niezwykle gęsta ze względu na spory dodatek pomidorów, co sprawia, że jest bardzo odżywcza, ale również niezwykle zdrowa. To doskonała opcja na pyszny obiad, czy kolację. Ta zupa przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również najmłodszym. Jest bardzo łagodna w smaku, a dostarcza dużo substancji odżywczych i mineralnych. Jedną z najcenniejszych jest likopen, którego bardzo dużo można znaleźć w pomidorach różnego rodzaju. Jest on barwnikiem, który chroni układ krwionośny przed możliwymi chorobami, a także cały organizm przed groźnymi nowotworami. Dlatego ta zupa jest nie tylko smaczna, ale również bardzo zdrowa.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z pieczonych pomidorów, by była smaczna, a przy okazji niezwykle aromatyczna, to ten przepis to najlepsza opcja dla ciebie. Choć jest w pełni domowa, smakuje jak z najlepszych włoskich restauracji. Jeśli zastanawiasz się, jak ugotować najlepszą zupę pomidorową ten przepis jest wspaniałą opcją. Jeżeli pragnie się trochę odchudzić tę wersję, która jest i tak niskokaloryczna, można zrezygnować zupełnie ze śmietany lub zamienić ją na niskotłuszczowy jogurt, np. typu skyr. Wtedy zupa będzie jeszcze bardziej fit, ze względu na mały udział tłuszczów w całym daniu, a dość sporą ilość białka. Głównym są oczywiście pomidory. To warzywa, które goszczą w menu bardzo często, jednak nie są za bardzo doceniane. Warto to zmienić, gdyż to naprawdę fantastyczne źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Choć mogłoby się wydawać, że więcej znajduje się ich w świeżych warzywach, to tak naprawdę znacznie większe ilości na przykład likopenu, substancji o działaniu antyoksydacyjnym, znajdują się w przetworzonych. Najlepiej od razu przygotować podwójną porcję, gdyż zupa jest tak dobra, że znika z talerzy w mgnieniu oka.

Alergeny w zupie z pieczonych pomidorów

Lista alergenów dla zupy z pieczonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze zupy z pieczonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
27.58
118.57
Białko (g)
0.88
3.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
3.35
14.41
Węglowodany przyswajalne (g)
2.41
10.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
4.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
1.48
6.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
0.58
2.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.45
1.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.39
1.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
32.56
140.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.30
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.80
46.45
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.51
2.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.51
2.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.65
50.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
348.28
1497.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
75.89
326.31
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
189.55
815.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.59
41.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
20.27
87.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.87
38.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
1.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.15
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z pieczonych pomidorów 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z pieczonych pomidorów

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
2000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 14
26.67
Za 2000 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
50 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 50 ml
Koszt składników
74.00