Zupa z dyni na mleku
- Mleko 2% (500 ml)
- Dynia (350 g)
- Cukier (30 g)
- Ekstrakt waniliowy (2 ml)
Przepis na zupę z dyni na mleku krok po kroku
Do garnka wlej mleko i zagotuj.
Wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię. Dodaj cukier i ekstrakt waniliowy.
Gotuj 20 minut, aż do rozgotowania zupy.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy z dyni na mleku
Zupa z dyni na mleku jest ciekawą opcją na urozmaicenie swojego codziennego menu. W tej wersji jest doskonałą alternatywą dla owsianki, czy zupy mlecznej.
Przepis na zupę z dyni na mleku to doskonały sposób na to by włączyć to smaczne i zdrowe warzywo do swojego menu. Choć zwykle zupę dyniową podaje się z mlekiem kokosowym, to jednak warto wypróbować tej, nieco ciekawszej i smaczniejszej opcji. Sprawdzi się doskonale zwłaszcza rano na śniadanie. Całość jest niezwykle pyszna, a przy tym dobra również dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż ma niewiele kalorii. Ze względu na niski indeks glikemiczny może służyć jako baza dań dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Im więcej jej w diecie, tym lepiej. To dobre źródło witaminy C, A i E, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Dostarcza również sporo wapnia, magnezu i potasu, pierwiastków, które wpływają na zdrowie układu krążenia, a także szkieletowy. Ma wielu fanów, jednak bardzo dużo osób boi się jej spróbować, ze względu na specyficzny, słodkawy smak dyni. Jednak ten przepis przekonuje każdego, że zupa dyniowa może być dobra, tradycyjna, a przy okazji mieć lekko kwaśny smak. Zupa ze względu na swój przepiękny kolor jest również bardzo dekoracyjna i pięknie się prezentuje, zwłaszcza w jasnych naczyniach, z którymi jej piękny pomarańczowy kolor kontrastuje. To doskonały wybór dla każdego, kto kocha dania łatwe, a przy okazji ciekawe i bardzo smaczne. W dodatku całość można zrobić w kilka minut.
Zastanawiasz się jak zrobić zupę dyniową na mleku, by była pyszna, szybka i dobra? Koniecznie sięgnij po ten prosty przepis. Będzie doskonała na obiad, ale również kolację, a nawet śniadanie. To dlatego, że robi się ją podobnie do zupy mlecznej. Dzięki temu zachwyca smakiem, fakturą, ale również pożywnością. Dynia jest wprost stworzona do zupy. Ma lekko słodkawy i delikatny aromat, dlatego wspaniale komponuje się z ostrzejszymi, aromatycznymi przyprawami. Im dłużej się ją gotuje, tym lepszego smaku nabiera. To wspaniały wybór dla wszystkich początkujących kucharzy, gdyż jej zrobienie zabiera tylko kilka chwil, a cały proces jest naprawdę nieskomplikowany.
Alergeny w zupie z dyni na mleku
Lista alergenów dla zupy z dyni na mleku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze zupy z dyni na mleku
To opcja niezwykle zdrowa, która dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(221g)
Węglowodany
(221g)
Tłuszcze
(221g)
Witaminy
(221g)
Składniki mineralne
(221g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.