Zupa z brukwi

Opublikowano: 29.06.2023 r., 13:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z brukwi podana w białej misce w towarzystwie warzyw.
Zupa z brukwi
Zupa z brukwi to smaczna opcja na odżywczy, ale przy tym bardzo lekki posiłek, który sprawdzi się na co dzień. Można ją podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 30 min
275 kcal
Kcal w porcji
509 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brukiew (1000 g)
  • Ziemniaki późne (225 g)
  • Mleko 3,2% (800 ml)
  • Masło (10 g)
  • Por (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupe z brukwi krok po kroku

Brukiew i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę

Pora umyj, pokrój w plasterki i przełóż do garnka razem z brukwią i ziemniakami.

Dodaj przyprawy (majeranek, czosnek, tymianek) i zalej mlekiem lub wodą, jeśli nie lubisz mleka.

Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Pod koniec dodaj masło.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na zupe z brukwi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z brukwi

Zupa z brukwi to smaczna opcja na odżywczy, ale przy tym bardzo lekki posiłek, który sprawdzi się na co dzień. Można ją podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem.

Przepis na zupę z brukwi to doskonały wybór na obiad. Jest niezwykle odżywcza i sycąca. Możesz przygotować ją zarówno w formie zupy krem lub zupy z kawałkami. W zależności od własnych preferencji. Choć brukiew nie gości często na stole, to warto to zmienić. To roślina nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Należą do nich witaminy: A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo brukiew zawiera koenzym zmniejszający ryzyko chorób naczyniowych i raka, oraz karotenoidy zapobiegające uszkodzeniom oksydacyjnym. Brukiew, dzięki obecności związków siarkowych, jest pomocna w chorobach skóry. Pozwala również zachować piękną cerę, lśniące włosy. Powoduje uczucie sytości, co może zapobiec przybieraniu na wadze. W brukwi występuje kemferol, naturalny związek zaliczany do grupy polifenoli, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Badania naukowe potwierdzają, że brukiew ma działanie antynowotworowe. Jak widzisz, brukiew jest więc niezwykle zdrowym dodatkiem do diety. Warto więc włączyć ją do swojego codziennego menu. Brukiew zwykle znajdziesz w sklepach w okresie jesienno zimowym. Warto wtedy ją kupić i przerobić na zupę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z brukwi, by była smaczna, odżywcza i dobra również dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ta zupa to najlepsza opcja, jeśli chcesz zjadać więcej warzyw, ale nie wiesz, jak to zrobić, albo nie przepadasz za surowymi warzywami. Brukiew to warzywo, którego wiele osób unika. To dlatego, że jest ono nieco zapomniane, a przez to nie za bardzo wiemy, jak z nim postępować w kuchni. Wiele osób zastanawia się, jak ugotować je by było smaczne, czym przyprawić i co do niego pasuje. Ten przepis znacząco to ułatwia. Znajdziesz w nim podpowiedź, w jaki sposób ugotować smaczny posiłek na bazie brukwi, a także jak najlepiej ją przyprawić. To opcja, która jest smaczna i prosta.

Alergeny w zupie z brukwi

Lista alergenów dla zupy z brukwi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze zupy z brukwi

na 100g gotowej potrawy

To dobra opcja na obiad zawiera dużo cennych witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(509g)
Energia (kcal)
54.05
275.09
Białko (g)
2.03
10.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(509g)
Węglowodany (g)
8.21
41.80
Węglowodany przyswajalne (g)
6.83
34.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
7.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(509g)
Tłuszcz (g)
1.70
8.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.20
6.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
2.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
1.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.55
Cholesterol (mg)
5.58
28.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(509g)
Witamina A (µg (mcg))
18.17
92.49
Witamina B6 (mg)
0.11
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
1.05
Witamina C (mg)
14.38
73.20
Witamina D (µg (mcg))
0.56
2.85
Witamina E (mg)
0.06
0.31
Retinol (µg (mcg))
14.97
76.19
Tiamina (mg)
0.08
0.39
Ryboflawina (mg)
0.08
0.39
Niacyna (mg)
0.50
2.55
Foliany (µg (mcg))
13.72
69.85
Beta karoten (µg (mcg))
37.25
189.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(509g)
Sód (mg)
21.50
109.44
Potas (mg)
253.43
1289.95
Wapń (mg)
70.53
359.01
Fosfor (mg)
70.93
361.05
Magnez (mg)
17.46
88.88
Żelazo (mg)
0.37
1.86
Cynk (mg)
0.31
1.56
Miedź (mg)
0.03
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z brukwi 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z brukwi

Koszt składników
24.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukiew
1000 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 1000 g
Ziemniaki późne
225 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 225 g
Mleko 3,2%
800 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 ml
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Koszt składników
24.50