Zupa z brukwi
- Brukiew (1000 g)
- Ziemniaki późne (225 g)
- Mleko 3,2% (800 ml)
- Masło (10 g)
- Por (70 g)
Przepis na zupe z brukwi krok po kroku
Brukiew i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę
Pora umyj, pokrój w plasterki i przełóż do garnka razem z brukwią i ziemniakami.
Dodaj przyprawy (majeranek, czosnek, tymianek) i zalej mlekiem lub wodą, jeśli nie lubisz mleka.
Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Pod koniec dodaj masło.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Zupa ogórkowa
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa koperkowa
-
Zupa marchewkowa
-
Zupa warzywna
-
Zupa szpinakowa
-
Zupa ogórkowa z ziemniakami
-
Zupa cygańska
-
Zupa jarzynowa z mrożonki
-
Zupa wietnamska
-
Zupa koperkowa z ryżem
-
Zupa z groszkiem
-
Zupa wiosenna
-
Zupa ogórkowa bez mięsa
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Zupa szczawiowa z ziemniakami
-
Zupa brukselkowa
-
Rosolnik
-
Zupa jarzynowa
Więcej informacji na temat zupy z brukwi
Zupa z brukwi to smaczna opcja na odżywczy, ale przy tym bardzo lekki posiłek, który sprawdzi się na co dzień. Można ją podawać zarówno z ziemniakami, jak i ryżem.
Przepis na zupę z brukwi to doskonały wybór na obiad. Jest niezwykle odżywcza i sycąca. Możesz przygotować ją zarówno w formie zupy krem lub zupy z kawałkami. W zależności od własnych preferencji. Choć brukiew nie gości często na stole, to warto to zmienić. To roślina nie tylko pyszna, ale również bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Należą do nich witaminy: A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo brukiew zawiera koenzym zmniejszający ryzyko chorób naczyniowych i raka, oraz karotenoidy zapobiegające uszkodzeniom oksydacyjnym. Brukiew, dzięki obecności związków siarkowych, jest pomocna w chorobach skóry. Pozwala również zachować piękną cerę, lśniące włosy. Powoduje uczucie sytości, co może zapobiec przybieraniu na wadze. W brukwi występuje kemferol, naturalny związek zaliczany do grupy polifenoli, który wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Badania naukowe potwierdzają, że brukiew ma działanie antynowotworowe. Jak widzisz, brukiew jest więc niezwykle zdrowym dodatkiem do diety. Warto więc włączyć ją do swojego codziennego menu. Brukiew zwykle znajdziesz w sklepach w okresie jesienno zimowym. Warto wtedy ją kupić i przerobić na zupę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z brukwi, by była smaczna, odżywcza i dobra również dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ta zupa to najlepsza opcja, jeśli chcesz zjadać więcej warzyw, ale nie wiesz, jak to zrobić, albo nie przepadasz za surowymi warzywami. Brukiew to warzywo, którego wiele osób unika. To dlatego, że jest ono nieco zapomniane, a przez to nie za bardzo wiemy, jak z nim postępować w kuchni. Wiele osób zastanawia się, jak ugotować je by było smaczne, czym przyprawić i co do niego pasuje. Ten przepis znacząco to ułatwia. Znajdziesz w nim podpowiedź, w jaki sposób ugotować smaczny posiłek na bazie brukwi, a także jak najlepiej ją przyprawić. To opcja, która jest smaczna i prosta.
Alergeny w zupie z brukwi
Lista alergenów dla zupy z brukwi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze zupy z brukwi
To dobra opcja na obiad zawiera dużo cennych witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(509g)
Węglowodany
(509g)
Tłuszcze
(509g)
Witaminy
(509g)
Składniki mineralne
(509g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.