Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przepis na zupę nylonową krok po kroku

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, a cebulę podpal na ogniu.

Warzywa przełóż do garnka i zalej wodą.

Zacznij podgrzewać całość, a gdy warzywa zmiękną, dodaj kaszkę mannę.

Całość zamieszaj i zagotuj ponownie.

zupa nylonowa
Często zadawane pytania
Zupa nylonowa - cechy przepisu
Kuchnia:

Informacje dietetyczne - zupa nylonowa

W skrócie
Kalorii w porcji
125 kcal
Wielkość
jednej porcji
150 g
Indeks glikemiczny
40

Wartości odżywcze zupy nylonowej

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz podawać z pieczywem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
83.63
125.45
Białko (g)
2.26
3.40

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
18.65
27.97
Węglowodany przyswajalne (g)
15.85
23.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
4.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.25
0.37
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.14
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
183.07
274.61
Witamina B6 (mg)
0.19
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.97
19.45
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.49
0.73
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.09
0.13
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.98
1.47
Foliany (µg (mcg))
33.68
50.53
Beta karoten (µg (mcg))
1832.39
2748.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
20.63
30.95
Potas (mg)
326.49
489.74
Wapń (mg)
26.26
39.39
Fosfor (mg)
55.49
83.24
Magnez (mg)
22.49
33.74
Żelazo (mg)
0.74
1.12
Cynk (mg)
0.36
0.54
Miedź (mg)
0.10
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy nylonowej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie nylonowej

Lista alergenów dla zupy nylonowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Więcej informacji na temat zupy nylonowej

Zupa nylonowa to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić smaczną zupę nylonową, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.

Zupa będzie też dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety.

Zupa z kaszką manną będzie lekkostrawna i bezpieczna dla wszystkich domowników, zarówno dla dzieci jak i dla starszych osób.

Kaszka manna charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Kaszka manna należy do produktów naturalnie zawierających gluten.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zatem, poznaj mój przepis na zupę nylonową. Jest szyba i prosta w przygotowaniu, a dodatkowo pyszna i dobra dla wszystkich. Będzie to dobry pomysł na rodzinny posiłek lub obiad.

Warzywa obierz i pokrój w kostkę, a cebulę podpal na ogniu. Warzywa przełóż do garnka i zalej wodą. Zacznij podgrzewać całość, a gdy warzywa zmiękną dodaj kaszkę mannę. Całość zamieszaj i zagotuj ponownie.

Nasza najlepsza zupa jest dobra do podania. Sam widzisz jaki to prosty przepis dlatego koniecznie go wykorzystaj i sam przekonaj się jak pyszna w smaku jest ta zupa.

Mój sprawdzony przepis nie sprawi problemu nawet osobom bez doświadczenia kulinarnego.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy nylonowej

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
200 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Cebula
60 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Por
50 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 50 g
Kasza manna
40 g
4 łyżki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 40 g
Koszt składników
14.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na zupę nylonową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,2% osób