Żeberka smażone
- Żeberka wieprzowe (1000 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Śmietana 18% - pół szklanki (125 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na żeberka smażone krok po kroku
Żeberka umyj, osusz je ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze kawałki.
Do miski wlej łyżkę oleju, dodaj do niej 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej.
Do miski z marynatą włóż kawałki mięsa, dobrze je wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż na nim żeberka z każdej strony.
Na patelnię z żeberkami dolej wodę (aby żeberka były prawie przykryte). Składniki zagotuj.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię.
Składniki na patelni wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 60 minut.
W szklance wymieszaj śmietanę oraz mąkę. Następnie mieszaninę dodaj na patelnię z żeberkami, wymieszaj i ponownie zagotuj.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek smażonych
Żeberka smażone to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne żeberka warto podać z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówką z buraczków, lub z kapustą zasmażaną. Przepis na żeberka smażone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: żeberka wieprzowe, cebula, śmietana 18%, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka.
A jak zrobić żeberka smażone? Żeberka umyj, osusz je ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze kawałki. Do miski wlej łyżkę oleju, dodaj do niej 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Do miski z marynatą włóż kawałki mięsa, dobrze je wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż na nim żeberka z każdej strony. Na patelnię z żeberkami dolej wodę (aby żeberka były prawie przykryte). Składniki zagotuj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Składniki na patelni wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 60 minut. W szklance wymieszaj śmietanę oraz mąkę. Następnie mieszaninę dodaj na patelnię z żeberkami, wymieszaj i ponownie zagotuj. Wstępnie obsmażone żeberka można również upiec w piekarniku - czas pieczenia żeberek wynosi około 90 minut w temperaturze 180°C.
Żeberka wieprzowe są mięsem wysokokalorycznym (w 100 g tego produktu znajdziemy około 351 kcal), dlatego osoby odchudzające się powinny wybierać mięso bez tłuszczu oraz ograniczyć jego spożywanie do minimum. W 100 g tego produktu znajdziemy aż 29 g tłuszczu i 22 g białka.
Podsumowując wiesz już, jak usmażyć żeberka. Pyszne żeberka świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe podane dla całej rodziny. Smaczne żeberka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Warto podać je z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz z kapustą zasmażaną. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w żeberkach smażonych
Lista alergenów dla żeberek smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze żeberek smażonych
Żeberka smażone to doskonała propozycja na smaczne danie. Potrawy smażone są ciężkostrawne, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego nie powinny ich spożywać.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.