Żeberka smażone

Opublikowano: 02.01.2024 r., 13:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczyste smażone żeberka na talerzu
Żeberka smażone
Nie masz pomysłu na pyszny obiad? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na żeberka smażone. Warto podać je z dodatkiem kapusty zasmażanej.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 60 min
315 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
53
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1000 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Śmietana 18% - pół szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, ręcznik papierowy, patelnia głęboka, lodówka

Przepis na żeberka smażone krok po kroku

Żeberka umyj, osusz je ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze kawałki.

Do miski wlej łyżkę oleju, dodaj do niej 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej.

Do miski z marynatą włóż kawałki mięsa, dobrze je wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż na nim żeberka z każdej strony.

Na patelnię z żeberkami dolej wodę (aby żeberka były prawie przykryte). Składniki zagotuj.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię.

Składniki na patelni wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 60 minut.

W szklance wymieszaj śmietanę oraz mąkę. Następnie mieszaninę dodaj na patelnię z żeberkami, wymieszaj i ponownie zagotuj.

Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na żeberka smażone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,9% osób

Więcej informacji na temat żeberek smażonych

Żeberka smażone to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne żeberka warto podać z dodatkiem gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówką z buraczków, lub z kapustą zasmażaną. Przepis na żeberka smażone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: żeberka wieprzowe, cebula, śmietana 18%, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka.

A jak zrobić żeberka smażone? Żeberka umyj, osusz je ręcznikiem papierowym i podziel na mniejsze kawałki. Do miski wlej łyżkę oleju, dodaj do niej 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Do miski z marynatą włóż kawałki mięsa, dobrze je wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzej pozostały olej i obsmaż na nim żeberka z każdej strony. Na patelnię z żeberkami dolej wodę (aby żeberka były prawie przykryte). Składniki zagotuj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Składniki na patelni wymieszaj i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 60 minut. W szklance wymieszaj śmietanę oraz mąkę. Następnie mieszaninę dodaj na patelnię z żeberkami, wymieszaj i ponownie zagotuj. Wstępnie obsmażone żeberka można również upiec w piekarniku - czas pieczenia żeberek wynosi około 90 minut w temperaturze 180°C.

Żeberka wieprzowe są mięsem wysokokalorycznym (w 100 g tego produktu znajdziemy około 351 kcal), dlatego osoby odchudzające się powinny wybierać mięso bez tłuszczu oraz ograniczyć jego spożywanie do minimum. W 100 g tego produktu znajdziemy aż 29 g tłuszczu i 22 g białka.

Podsumowując wiesz już, jak usmażyć żeberka. Pyszne żeberka świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe podane dla całej rodziny. Smaczne żeberka są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Warto podać je z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz z kapustą zasmażaną. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w żeberkach smażonych

Lista alergenów dla żeberek smażonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze żeberek smażonych

na 100g gotowej potrawy

Żeberka smażone to doskonała propozycja na smaczne danie. Potrawy smażone są ciężkostrawne, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego nie powinny ich spożywać.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
197.01
315.22
Białko (g)
15.02
24.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
2.57
4.12
Węglowodany przyswajalne (g)
2.38
3.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
13.68
21.89
Tłuszcze nasycone (g)
7.59
12.15
Tłuszcze nienasycone (g)
6.09
9.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.48
7.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.61
2.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.96
97.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6 (mg)
0.42
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.43
3.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
4.87
7.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
50.59
80.94
Potas (mg)
268.21
429.14
Wapń (mg)
28.81
46.09
Fosfor (mg)
156.80
250.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.33
29.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.20
Cynk (mg)
2.15
3.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek smażonych 53
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek smażonych

Koszt składników
55.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1000 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
25.00
Za 1000 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Śmietana 18%
125 g
pół szklanki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
55.20