Tofurnik czekoladowy
- Tofu wzbogacane wapniem (800 g)
- Sok z cytryny - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Czekolada gorzka (120 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Herbatniki kakaowe (200 g)
- Olej kokosowy (50 ml)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
- Budyń (proszek) - czekoladowy (50 g)
- Migdały (100 g)
- Cukier (230 g)
Przepis na tofurnik czekoladowy krok po kroku
Tofu pokrusz do miski.
Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.
Do masy z tofu dodaj budyń czekoladowy, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj.
W garnku podgrzej mleko kokosowe i czekoladę do rozpuszczenia składników.
Wystudź i wlej do masy z tofu.
Wymieszaj dokładnie.
Herbatniki czekoladowe, olej kokosowy i migdały umieść w malakserze i rozdrobnij.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp herbatniku.
Ubij je delikatnie dłonią.
Wlej masę na tofurnik i wyrównaj.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.
Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Więcej informacji na temat tofurnika czekoladowego
Tofurnik czekoladowy to świetny pomysł na sernik z tofu bez mleka. Sernik można przygotować z dodatkiem czekolady gorzkiej lub mlecznej. Ciekawym pomysłem będzie także czekolada biała, która nada sernikowi lekko karmelowego smaku. Przepis na tofurnik czekoladowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, mleko kokosowe, budyń czekoladowy, sok z cytryny, czekolada gorzka, cukier, proszek do pieczenia, herbatniki czekoladowe, olej kokosowy, migdały.
Jak zrobić tofurnik czekoladowy? Tofu pokrusz do miski. Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. Do masy z tofu dodaj budyń czekoladowy, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. W garnku podgrzej mleko kokosowe i czekoladę do rozpuszczenia składników. Wystudź i wlej do masy z tofu. Wymieszaj dokładnie. Herbatniki czekoladowe, olej kokosowy i migdały umieść w malakserze i rozdrobnij. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp herbatniku. Ubij je delikatnie dłonią. Wlej masę na tofurnik i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.
Podsumowując wegański sernik bez jajek jest świetnym dodatkiem do kawy i herbaty. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Sernik można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Tofurnik doskonale sprawdzi się także jako deser dla dzieci. Można go zabrać także jako drugie śniadanie do pracy.
Alergeny w tofurniku czekoladowym
Lista alergenów dla tofurnika czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Herbatniki kakaowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze tofurnika czekoladowego
Tofurnik czekoladowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Cukier dodany do ciasta możesz zamienić na ksylitol. Sernik z ksylitolem podać można osobom chorującym na cukrzycę.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.