Tofurnik czekoladowy

Opublikowano: 16.04.2022 r., 12:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowy tofurnik na talerzu
Tofurnik czekoladowy
Tofurnik czekoladowy to wspaniała propozycja na pyszny sernik o smaku czekoladowym. Sernik bez dodatku twarogu na bazie tofu sojowego jest kremowy i bardzo czekoladowy. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
447 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (800 g)
  • Sok z cytryny - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Czekolada gorzka (120 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Herbatniki kakaowe (200 g)
  • Olej kokosowy (50 ml)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
  • Budyń (proszek) - czekoladowy (50 g)
  • Migdały (100 g)
  • Cukier (230 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na tofurnik czekoladowy krok po kroku

Tofu pokrusz do miski.

Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.

Do masy z tofu dodaj budyń czekoladowy, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj.

W garnku podgrzej mleko kokosowe i czekoladę do rozpuszczenia składników.

Wystudź i wlej do masy z tofu.

Wymieszaj dokładnie.

Herbatniki czekoladowe, olej kokosowy i migdały umieść w malakserze i rozdrobnij.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp herbatniku.

Ubij je delikatnie dłonią.

Wlej masę na tofurnik i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.

Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Jak oceniasz przepis na tofurnik czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat tofurnika czekoladowego

Tofurnik czekoladowy to świetny pomysł na sernik z tofu bez mleka. Sernik można przygotować z dodatkiem czekolady gorzkiej lub mlecznej. Ciekawym pomysłem będzie także czekolada biała, która nada sernikowi lekko karmelowego smaku. Przepis na tofurnik czekoladowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu, mleko kokosowe, budyń czekoladowy, sok z cytryny, czekolada gorzka, cukier, proszek do pieczenia, herbatniki czekoladowe, olej kokosowy, migdały.

Jak zrobić tofurnik czekoladowy? Tofu pokrusz do miski. Dodaj sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. Do masy z tofu dodaj budyń czekoladowy, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. W garnku podgrzej mleko kokosowe i czekoladę do rozpuszczenia składników. Wystudź i wlej do masy z tofu. Wymieszaj dokładnie. Herbatniki czekoladowe, olej kokosowy i migdały umieść w malakserze i rozdrobnij. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp herbatniku. Ubij je delikatnie dłonią. Wlej masę na tofurnik i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Migdały nie są tak naprawdę orzechami, jak są popularnie nazywane, są to nasiona drzewa zwanego migdałowcem. Migdały są bogatym źródłem witaminy B2, witaminy K oraz błonnika. Zawierają też spore ilości potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca i ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Witamina B2 inaczej zwana ryboflawiną jest bardzo ważnym składnikiem wielu reakcji zachodzących w naszym organizmie. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy, dzięki czemu odpowiada za nasz metabolizm. Migdały są także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, mających bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo — naczyniowego oraz podnoszą poziom dobrego cholesterolu.

Podsumowując wegański sernik bez jajek jest świetnym dodatkiem do kawy i herbaty. Sernik jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Sernik można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Tofurnik doskonale sprawdzi się także jako deser dla dzieci. Można go zabrać także jako drugie śniadanie do pracy.

Alergeny w tofurniku czekoladowym

Lista alergenów dla tofurnika czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Herbatniki kakaowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały

Wartości odżywcze tofurnika czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

Tofurnik czekoladowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia roślinnego. Cukier dodany do ciasta możesz zamienić na ksylitol. Sernik z ksylitolem podać można osobom chorującym na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
248.53
447.35
Białko (g)
6.34
11.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
30.39
54.70
Węglowodany przyswajalne (g)
28.75
51.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
2.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
12.23
22.01
Tłuszcze nasycone (g)
5.80
10.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.43
11.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.18
7.53
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
4.04
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.82
3.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.16
Witamina C (mg)
1.22
2.19
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.41
2.54
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.21
Ryboflawina (mg)
0.16
0.28
Niacyna (mg)
0.85
1.53
Foliany (µg (mcg))
24.98
44.96
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
189.47
341.04
Potas (mg)
277.55
499.60
Wapń (mg)
251.43
452.58
Fosfor (mg)
248.23
446.82
Magnez (mg)
44.40
79.91
Żelazo (mg)
3.40
6.12
Cynk (mg)
0.81
1.46
Miedź (mg)
0.24
0.44
Mangan (mg)
0.52
0.94
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofurnika czekoladowego 51
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofurnika czekoladowego

Koszt składników
74.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
800 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 800 g
Sok z cytryny
50 ml
5 łyżek stołowych
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.50
Za 50 ml
Czekolada gorzka
120 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Herbatniki kakaowe
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Olej kokosowy
50 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.90
Za 50 ml
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Budyń (proszek)
50 g
czekoladowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Koszt składników
74.10