Tofurnik na zimno

Opublikowano: 16.04.2022 r., 12:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofurnik na zimno podany w ozdobnej blaszce.
Tofurnik na zimno
Tofurnik na zimno to świetna propozycja na pyszny deser bez pieczenia. Pyszny sernik na zimno bez dodatku mleka i jajek to świetny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
202 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (800 g)
  • Sok z cytryny 6 łyżek stołowych (60 ml)
  • Mleczko kokosowe (300 ml)
  • Truskawki 2 małe opakowania (400 g)
  • Cukier (240 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
agar
Sprzęt kuchenny
blender, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na tofurnik na zimno krok po kroku

Tofu umieść w misce, dodaj cukier, mleko kokosowe, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę.

Agar (3 płaskie łyżeczki) rozpuść w odrobinie gorącej wody.

Dodaj do masy z tofu i wymieszaj dokładnie.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek.

Pokrój w kostkę i dodaj do masy, wymieszaj.

Wlej masę na tofurnik do blaszki wyłożonej folią spożywczą.

Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.

Podziel na porcje.

Jak oceniasz przepis na tofurnik na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat tofurnika na zimno

Tofurnik na zimno to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sernik z tofu bez pieczenia świetnie sprawdzi się jako szybki deser. Można go przygotować z dodatkiem ulubionych owoców. Przepis na tofurnik na zimno jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: tofu, agar, cukier, sok z cytryny, mleko kokosowe, truskawki.

Jak zrobić tofurnik na zimno? Tofu umieść w misce, dodaj cukier, mleko kokosowe, sok z cytryny i zblenduj na gładką masę. Agar rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj do masy z tofu i wymieszaj dokładnie. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Pokrój w kostkę i dodaj do masy, wymieszaj. Wlej masę na tofurnik do blaszki wyłożonej folią spożywczą. Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin. Podziel na porcje.

Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu, począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu, tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników. Truskawki są niskokalorycznymi owocami zawierającymi dużą ilość błonnika pokarmowego. Truskawki świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej oraz diecie cukrzycowej.

Podsumowując pyszny tofurnik bez pieczenia to doskonały deser, który komponuje się podany z kawą i herbatą. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tofurnik można przygotować z innymi owocami takimi jak maliny lub borówki.

Alergeny w tofurniku na zimno

Lista alergenów dla tofurnika na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem

W przepisie na tofurnik na zimno nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • agar
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tofurnika na zimno

na 100g gotowej potrawy

Tofurnik to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość cukru. Można go zamienić na ksylitol lub erytrytol. Będzie on zawierał wówczas mniejszą ilość kalorii. Tofurnik nie zawiera jajek ani mleka, świetnie sprawdza się w diecie alergików.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
112.46
202.42
Białko (g)
4.24
7.62
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.39
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
19.23
34.62
Węglowodany przyswajalne (g)
18.63
33.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
1.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
2.83
5.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.91
1.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.92
3.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.64
1.15
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
2.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.83
3.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.09
Witamina C (mg)
14.41
25.95
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.05
0.10
Niacyna (mg)
0.19
0.35
Foliany (µg (mcg))
13.33
24.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
44.50
80.10
Potas (mg)
112.98
203.36
Wapń (mg)
176.11
317.00
Fosfor (mg)
82.04
147.68
Magnez (mg)
18.76
33.76
Żelazo (mg)
2.51
4.51
Cynk (mg)
0.44
0.80
Miedź (mg)
0.10
0.18
Mangan (mg)
0.36
0.65
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofurnika na zimno 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofurnika na zimno

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
800 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 800 g
Sok z cytryny
60 ml
6 łyżek stołowych
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 60 ml
Mleczko kokosowe
300 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
3.75
Za 300 ml
Truskawki
400 g
2 małe opakowania
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Cukier
240 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Koszt składników
44.50