Szparagi zielone zapiekane

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekane szparagi z szynką parmeńską
Szparagi zielone zapiekane
Szparagi zielone zapiekane to doskonała opcja na naprawdę ciekawy dodatek do wielu potraw. Są smaczne, niezwykle chrupiące, a przy tym bardzo odżywcze.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Pieczenie 10 min
328 kcal
Kcal w porcji
248 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Ser parmezan (30 g)
  • Szynka parmeńska (240 g)
  • Bazylia świeża (5 g)
  • Szparagi (450 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na szparagi zielone zapiekane krok po kroku

Szparagi umyj, zdrewniałe końce odetnij. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-5 minut, aż będą półtwarde. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz.

Parmezan zetrzyj na tarce. Listki bazylii posiekaj.

Szparagi szczelnie zawiń w plasterki szynki. Wyłóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem, bazylią i polej oliwą.

Piecz 7-8 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na szparagi zielone zapiekane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 99,1% osób

Więcej informacji na temat szparagów zielonych zapiekanych

Szparagi zielone zapiekane to doskonała opcja na naprawdę ciekawy dodatek do wielu potraw. Są smaczne, niezwykle chrupiące, a przy tym bardzo odżywcze.

Przepis na szparagi zielone zapiekane to doskonała przekąska, ale również przystawka. Upieczesz je w piekarniku w kilka chwil. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Dla wielu związków występujących w szparagach wykazano działanie przeciwutleniające. Szparagi mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Szparagi mają też pozytywny wpływ na wzrok, a zawarte w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu. Dobrze, jeśli szparagi są częstym gościem w kobiecym menu. Duże stężenie kwasu foliowego sprawia, że potrawy ze szparagami zalecane są kobietom starającym się o dziecko oraz paniom już będącym w ciąży. Fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy, a beta-karoten oraz witaminy C i E korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Białe szparagi zawierają więcej składników odżywczych i mineralnych, wiele z nich jednak tracimy przez to, że obieramy je przed gotowaniem, dlatego pod względem zdrowotnym zielone szparagi są zdrowsze. Warzywa te mają zaledwie ok. 20 kcal na 100 g. Są lekkostrawne, a zarazem sycące i zawierają sporo błonnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szparagi zielone zapiekane, by były łatwe i naprawdę smaczne, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Sprawdzą się na imprezę, ale również na kolację. Są niesamowicie smaczne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka chwil, by móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie ziemniaków, a także jajek i mięsa. Można ich również użyć do przygotowania innego dania, świetnie sprawdzą się w sałatce czy jako część dania z makaronem. Są tak pyszne, że przypadną do gustu każdemu. Choć wiele osób rezygnuje z przygotowania szparagów własnoręcznie, gdyż obawiają się, że jest to trudne, wcale nie warto tego robić. Szparagi można przygotować w ekspresowym tempie.

Alergeny w szparagach zielonych zapiekanych

Lista alergenów dla szparagów zielonych zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze szparagów zielonych zapiekanych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(248g)
Energia (kcal)
132.29
328.08
Białko (g)
10.85
26.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(248g)
Węglowodany (g)
2.49
6.18
Węglowodany przyswajalne (g)
1.21
3.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
3.17
Sacharoza (cukier) (g)
0.14
0.34
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.39
0.97
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.60
1.50
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(248g)
Tłuszcz (g)
9.14
22.66
Tłuszcze nasycone (g)
6.54
16.21
Cholesterol (mg)
29.48
73.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(248g)
Witamina A (µg (mcg))
33.06
81.99
Witamina C (mg)
3.50
8.69
Retinol (µg (mcg))
8.09
20.07
Beta karoten (µg (mcg))
294.95
731.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(248g)
Sód (mg)
639.30
1585.47
Wapń (mg)
63.23
156.81
Żelazo (mg)
1.36
3.38
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów zielonych zapiekanych 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szparagów zielonych zapiekanych

Koszt składników
92.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Ser parmezan
30 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Szynka parmeńska
240 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
42.00
Za 240 g
Bazylia świeża
5 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 5 g
Szparagi
450 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.40
Za 450 g
Koszt składników
92.50