Szparagi zielone zapiekane
- Oliwa z oliwek (20 ml)
- Ser parmezan (30 g)
- Szynka parmeńska (240 g)
- Bazylia świeża (5 g)
- Szparagi (450 g)
Przepis na szparagi zielone zapiekane krok po kroku
Szparagi umyj, zdrewniałe końce odetnij. Gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-5 minut, aż będą półtwarde. Odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
Parmezan zetrzyj na tarce. Listki bazylii posiekaj.
Szparagi szczelnie zawiń w plasterki szynki. Wyłóż do naczynia żaroodpornego, posyp parmezanem, bazylią i polej oliwą.
Piecz 7-8 minut w 180 st. C.
-
Zupa szparagowa
-
Szparagi zielone
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Risotto ze szparagami
-
Szparagi gotowane
-
Szparagi z piekarnika
-
Sałatka ze szparagami
-
Szparagi z boczkiem
-
Szparagi z grilla
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Białe szparagi
-
Zupa krem ze szparagów
-
Zupa ze szparagów
-
Szparagi zawijane boczkiem
-
Szparagi w szynce
-
Szparagi z jajkiem
-
Pieczone szparagi
-
Szparagi na parze
-
Dania ze szparagami
Więcej informacji na temat szparagów zielonych zapiekanych
Szparagi zielone zapiekane to doskonała opcja na naprawdę ciekawy dodatek do wielu potraw. Są smaczne, niezwykle chrupiące, a przy tym bardzo odżywcze.
Przepis na szparagi zielone zapiekane to doskonała przekąska, ale również przystawka. Upieczesz je w piekarniku w kilka chwil. Szparagi to przede wszystkim bardzo bogate źródło witaminy K i kwasu foliowego. Ponadto zawierają witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz A. Są również bardzo zasobne w składniki mineralne: miedź, selen, fosfor, mangan, cynk, żelazo, potas, magnez i wapń. Dla wielu związków występujących w szparagach wykazano działanie przeciwutleniające. Szparagi mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Szparagi mają też pozytywny wpływ na wzrok, a zawarte w nich wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby. Współczesna medycyna wskazuje na przeciwutleniające, zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych i hamujące rozwój Alzheimera właściwości występującego w szparagach glutationu. Dobrze, jeśli szparagi są częstym gościem w kobiecym menu. Duże stężenie kwasu foliowego sprawia, że potrawy ze szparagami zalecane są kobietom starającym się o dziecko oraz paniom już będącym w ciąży. Fitoestrogeny łagodzą objawy menopauzy, a beta-karoten oraz witaminy C i E korzystnie wpływają na kondycję włosów, skóry i paznokci. Białe szparagi zawierają więcej składników odżywczych i mineralnych, wiele z nich jednak tracimy przez to, że obieramy je przed gotowaniem, dlatego pod względem zdrowotnym zielone szparagi są zdrowsze. Warzywa te mają zaledwie ok. 20 kcal na 100 g. Są lekkostrawne, a zarazem sycące i zawierają sporo błonnika.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szparagi zielone zapiekane, by były łatwe i naprawdę smaczne, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Sprawdzą się na imprezę, ale również na kolację. Są niesamowicie smaczne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka chwil, by móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie ziemniaków, a także jajek i mięsa. Można ich również użyć do przygotowania innego dania, świetnie sprawdzą się w sałatce czy jako część dania z makaronem. Są tak pyszne, że przypadną do gustu każdemu. Choć wiele osób rezygnuje z przygotowania szparagów własnoręcznie, gdyż obawiają się, że jest to trudne, wcale nie warto tego robić. Szparagi można przygotować w ekspresowym tempie.
Alergeny w szparagach zielonych zapiekanych
Lista alergenów dla szparagów zielonych zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze szparagów zielonych zapiekanych
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(248g)
Węglowodany
(248g)
Tłuszcze
(248g)
Witaminy
(248g)
Składniki mineralne
(248g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.