Przepis na szparagi zielone krok po kroku

Składniki
  • Szparagi 500 g 1 pęczek
  • Ser gouda 70 g
  • Bułka tarta 40 g 4 łyżki
  • Masło 30 g 2 łyżki
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, tarka, obieraczka, miseczka, patelnia, garnek wysoki

Ser zetrzyj na tarce i odstaw w miseczce.

Ze szparagów ułam lub odetnij końce. Następnie szparagi obierz ze skórki (to ta zwłókniała i drewniana część).

W wysokim garnku zagotuj wodę. Dodaj 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. Szparagi umieść pionowo w garnku (główki nie mogą być zanurzone w wodzie). Szparagi gotuj ok. 8-10 min. Ugotowane szparagi wyciągnij z wody i rozdziel na dwa talerze.

Na patelni rozgrzej masło, a następnie wsyp bułkę tartą. Smaż, aż do przyrumienia bułki, cały czas mieszając.

Szparagi posyp przysmażoną bułką tartą z masłem i startym serem. Podawaj na ciepło.

Szparagi zielone z przysmażoną bułką tartą oraz żółtym serem znajdują się na dużym białym talerzu. Obok znajdują się: miseczka z bułką tartą i serem, miseczka z solą oraz buteleczka z oliwą.
Szparagi zielone
Koszt przygotowania dania
18.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
349 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Szparagi zielone - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szparagach zielonych

Szparagi zielone można przygotować na wiele sposobów, więc za każdym razem mogą smakować inaczej. Można je podać na obiad lub na kolację dla swoich bliskich i gości. Ten przepis na szparagi zielone możesz nieco zmodyfikować, tak aby wpasowywał się w twoje gusta smakowe.

Jak przyrządzić szparagi? Przede wszystkim musisz zdecydować, czy wolisz je ugotować, czy upiec, bo szparagi można przygotować na oba sposoby. Niektórzy decydują się także na ich usmażenie. Wybrane dodatki trzeba przygotować w czasie, w którym szparagi będą się obrabiać, ponieważ szparagi należy zjeść od razu po przygotowaniu (na ciepło).

Młode szparagi gotuje się krócej (ok. 10 minut), a te starsze i grubsze dłużej (ok. 20 minut). Nie musisz obierać zielonych szparagów, jeśli są młode. W innym przypadku warto jednak to zrobić, choć wiele osób się na to nie decyduje. Z kolei białe szparagi należy zawsze obierać.

Jak zrobić zielone szparagi z bułką tartą i serem żółtym? Tak naprawdę wystarczy przypiec bułkę tartą na patelni. W zależności od tego, ile masła do niej dodasz, bułka tarta może przypominać mokry piasek lub mieć bardziej lejącą konsystencję. Z kolei ser żółty wystarczy po prostu zetrzeć na tarce. Ser gouda możesz wymienić na jakiś inny ser (np. parmezan). Wybierz swój ulubiony ser w kostce, który dobrze się ściera.

Te smaczne szparagi można podawać z jajkiem przygotowanym w dowolnej formie (na miękko, w koszulce, sadzone etc.), ale szparagi będą też pyszne z grzanki z bagietki francuskiej z domowym masłem czosnkowym. Takie grzaneczki należy upiec w piekarniku. Dodatkowo możesz pokusić się na to, aby część z nich posypać startym żółtym serem. Szparagi można podawać z ziemniakami z wody. Odpowiednim dodatkiem będą pomidorki koktajlowe.

Szparagi to dobry pomysł na obiad, ponieważ można je przygotować na różne sposoby. Warto rozważyć m.in. sposób na szparagi pieczone, ale dobre będą zarówno te gotowane, jak i te usmażone. Można je podać oblane bułką tartą z masełkiem. Szparagi będą pyszne też zawinięte w bekon albo cienką szynkę i zapieczone w piekarniku.

Wartości odżywcze szparagów zielonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (310g)
Energia (kalorie)
112.86 kcal
349.86 kcal
Białko
5.32 g
16.49 g
Fenyloalanina
0.26 mg
0.81 mg

Węglowodany w szparagach zielonych

Na 100g
Na porcję (310g)
Węglowodany
7.78 g
24.11 g
Węglowodany przyswajalne
5.86 g
18.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (310g)
Tłuszcz
7.22 g
22.39 g
Tłuszcze nasycone
4.83 g
14.99 g
Tłuszcze nienasycone
2.39 g
7.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
1.18 g

Witaminy w przepisie na szparagi zielone

Na 100g
Na porcję (310g)
Witamina A
79.80 µg (mcg)
247.37 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka tarta.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.54 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.53 mg
Niacyna
1.19 mg
3.68 mg
Foliany
49.75 µg (mcg)
154.22 µg (mcg)
Beta karoten
359.28 µg (mcg)
1113.77 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka tarta.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szparagi zielone

Na 100g
Na porcję (310g)
Sód
137.41 mg
425.96 mg
Potas
184.42 mg
571.71 mg
Wapń
107.88 mg
334.41 mg
Fosfor
111.78 mg
346.52 mg
Magnez
16.89 mg
52.36 mg
Żelazo
2.00 mg
6.20 mg
Cynk
0.94 mg
2.92 mg
Miedź
0.17 mg
0.53 mg
Mangan
0.18 mg
0.57 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów zielonych 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szparagach zielonych

Lista alergenów dla szparagów zielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, cukier.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania szparagów zielonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
500 g
1 pęczek
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Ser gouda
70 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.96
Za 70 g
Bułka tarta
40 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Masło
30 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
28.00
Łączny koszt
18.93
Jak oceniasz przepis na szparagi zielone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób