Przepis na szparagi z jajkiem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
garnek, patelnia

Szparagi dokładnie umyj i odłam od nich suche końcówki.

Podgotuj je al'dente w osolonej wodzie.

Ugotowane szparagi podsmaż na oliwie z oliwek na patelni. Dopraw je.

Gotowe szparagi przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż jajka sadzone, dopraw je solą i pieprzem.

Usmażone jajka przełóż na szparagi.

Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z jajkiem
Koszt przygotowania dania
7.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
377 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Szparagi z jajkiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o szparagach z jajkiem

Pyszne szparagi z jajkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub na kolację. Szparagi są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić szparagi z jajkiem? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy umyć dokładnie szparagi i odłamać od nich twarde końcówki. Następnie gotujemy je al’dente w osolonej wodzie. Ugotowane szparagi przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni, podsmażamy je i doprawiamy. Gotowe przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone i doprawiamy je solą i pieprzem. Usmażone jajka przekładamy na szparagi.

Przepis na szparagi z jajkiem nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi ze szparagów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to warzywo, które głównie możemy spotkać na stołach w okresie wiosennym. Szparagi posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Główka i miękka łodyga posiada białka, cukrów ogólnych oraz redukujących, natomiast zdrewniała część więcej błonnika. Ponadto możemy w nich znaleźć wapń, magnez, selen oraz kwas foliowy, które ma ogromne znacznie podczas ciąży. Szparagi są wyjątkowe, ponieważ posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to bardzo rzadko spotykane zjawisko wśród roślin. Dodatkowo szparagi niwelują rozwinięcie się cukrzycy, regulują poziom cholesterolu, a także mają wpływ na prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej.

Szparagi zielone z jajkiem sadzonym posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzą się również jako lunch lub podwieczorek. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze szparagów z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
130.04 kcal
377.10 kcal
Białko
6.11 g
17.73 g

Węglowodany w szparagach z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
2.36 g
6.85 g
Węglowodany przyswajalne
1.24 g
3.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
3.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
10.94 g
31.74 g
Tłuszcze nasycone
2.76 g
8.02 g
Tłuszcze nienasycone
8.18 g
23.72 g
Tłuszcze jednonasycone
6.65 g
19.29 g
Tłuszcze wielonasycone
1.53 g
4.43 g
Cholesterol
146.14 mg
423.81 mg

Witaminy w przepisie na szparagi z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
83.21 µg (mcg)
241.32 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.33 mg
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Witamina C
3.00 mg
8.70 mg
Witamina D
0.79 µg (mcg)
2.28 µg (mcg)
Witamina E
1.44 mg
4.18 mg
Retinol
62.86 µg (mcg)
182.29 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.26 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.74 mg
Niacyna
0.56 mg
1.61 mg
Foliany
46.32 µg (mcg)
134.33 µg (mcg)
Beta karoten
240.54 µg (mcg)
697.55 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na szparagi z jajkiem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
57.00 mg
165.30 mg
Potas
162.50 mg
471.25 mg
Wapń
34.93 mg
101.29 mg
Fosfor
105.64 mg
306.36 mg
Magnez
12.21 mg
35.42 mg
Żelazo
1.87 mg
5.43 mg
Cynk
0.80 mg
2.31 mg
Miedź
0.13 mg
0.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów z jajkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szparagach z jajkiem

Lista alergenów dla szparagów z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania szparagów z jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
150 g
5 sztuk
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na szparagi z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83.3% osób