Szparagi z jajkiem

Opublikowano: 22.11.2021 r., 18:39 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szparagi z jajkiem sadzonym
Szparagi z jajkiem
Przepis na szparagi z jakiem sadzonym jest prosty i szybki w przygotowaniu. Sezon na warzywo rozkwita w okresie wiosennym dlatego koniecznie musisz ich spróbować.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
377 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Szparagi 5 sztuk (150 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na szparagi z jajkiem krok po kroku

Szparagi dokładnie umyj i odłam od nich suche końcówki.

Podgotuj je al'dente w osolonej wodzie.

Ugotowane szparagi podsmaż na oliwie z oliwek na patelni. Dopraw je.

Gotowe szparagi przełóż na talerz. Na tej samej patelni usmaż jajka sadzone, dopraw je solą i pieprzem.

Usmażone jajka przełóż na szparagi.

Jak oceniasz przepis na szparagi z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat szparagów z jajkiem

Pyszne szparagi z jajkiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne szybki w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub na kolację. Szparagi są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego, i gwarantuję, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić szparagi z jajkiem? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy umyć dokładnie szparagi i odłamać od nich twarde końcówki. Następnie gotujemy je al’dente w osolonej wodzie. Ugotowane szparagi przekładamy na rozgrzaną oliwę z oliwek na patelni, podsmażamy je i doprawiamy. Gotowe przekładamy na talerz. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone i doprawiamy je solą i pieprzem. Usmażone jajka przekładamy na szparagi.

Przepis na szparagi z jajkiem nie jest skomplikowany tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi ze szparagów, które mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest to warzywo, które głównie możemy spotkać na stołach w okresie wiosennym. Szparagi posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Główka i miękka łodyga posiada białka, cukrów ogólnych oraz redukujących, natomiast zdrewniała część więcej błonnika. Ponadto możemy w nich znaleźć wapń, magnez, selen oraz kwas foliowy, które ma ogromne znacznie podczas ciąży. Szparagi są wyjątkowe, ponieważ posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to bardzo rzadko spotykane zjawisko wśród roślin. Dodatkowo szparagi niwelują rozwinięcie się cukrzycy, regulują poziom cholesterolu, a także mają wpływ na prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej.

Szparagi zielone z jajkiem sadzonym posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Idealnie sprawdzą się również jako lunch lub podwieczorek. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w szparagach z jajkiem

Lista alergenów dla szparagów z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szparagów z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Szparagi to bogactwo wartości odżywczych oraz posiadają niski indeks glikemiczny. Potrawa jak najbardziej jest wskazana.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
130.04
377.10
Białko (g)
6.11
17.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
2.36
6.85
Węglowodany przyswajalne (g)
1.24
3.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
3.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
10.94
31.74
Tłuszcze nasycone (g)
2.76
8.02
Tłuszcze nienasycone (g)
8.18
23.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.65
19.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.53
4.43
Cholesterol (mg)
146.14
423.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
83.21
241.32
Witamina B6 (mg)
0.12
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.35
1.01
Witamina C (mg)
3.00
8.70
Witamina D (µg (mcg))
0.79
2.28
Witamina E (mg)
1.44
4.18
Retinol (µg (mcg))
62.86
182.29
Tiamina (mg)
0.09
0.26
Ryboflawina (mg)
0.26
0.74
Niacyna (mg)
0.56
1.61
Foliany (µg (mcg))
46.32
134.33
Beta karoten (µg (mcg))
240.54
697.55

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
57.00
165.30
Potas (mg)
162.50
471.25
Wapń (mg)
34.93
101.29
Fosfor (mg)
105.64
306.36
Magnez (mg)
12.21
35.42
Żelazo (mg)
1.87
5.43
Cynk (mg)
0.80
2.31
Miedź (mg)
0.13
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów z jajkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szparagów z jajkiem

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
150 g
5 sztuk
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
42.00