Szparagi w szynce

Opublikowano: 31.08.2022 r., 21:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szparagi w szynce podane na drewnianej desce do krojenia.
Szparagi w szynce
Szparagi w szynce to wspaniała propozycja na smaczną przekąskę, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 25 min
147 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Szparagi 1 pęczek (350 g)
  • Szynka parmeńska (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa

Przepis na szparagi w szynce krok po kroku

Szparagi dokładnie umyj, osusz i odłam stwardniałe końce.

Po trzy sztuki szparagów zawiń w plastry szynki parmeńskiej.

Patelnia grillową rozgrzej i posmaruj olejem.

Na rozgrzanej patelni ułóż roladki ze szparagów i grilluj z każdej strony po około 3 minuty.

Pod koniec smażenia szparagi dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Ugrillowane szparagi w szynce parmeńskiej ułóż na półmisku i podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na szparagi w szynce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat szparagów w szynce

Szparagi w szynce to doskonała propozycja na pyszną przekąskę na imprezę. Smaczne i szybkie w przygotowaniu szparagi w szynce świetnie sprawdzą się również jako dodatek do śniadania lub kolacji. Szparagi warto podać z dodatkiem sosu holenderskiego lub beszamelowego. Można je również przygotować w piekarniku (będą one mniej kaloryczne niż te smażone). Prosty przepis na szparagi w szynce nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: szparagi, szynka parmeńska, olej rzepakowy lub oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić szparagi w szynce? Szparagi dokładnie umyj, osusz i odłam stwardniałe końce. Po trzy sztuki szparagów zawiń w plastry szynki parmeńskiej. Patelnię grillową rozgrzej i posmaruj olejem. Na rozgrzanej patelni ułóż roladki ze szparagów i grilluj z każdej strony po około 3 minuty. Pod koniec smażenia szparagi dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ugrillowane szparagi w szynce parmeńskiej ułóż na półmisku i podawaj na ciepło.

Szparagi to warzywo z rodziny szparagowatych pochodzące z Afryki. W Polsce dostępne są w sprzedaży dwa rodzaje szparagów — białe oraz zielone. Różnią się one znacznie smakiem oraz sposobem przygotowania. Szparagów zielonych używa się do smażenia oraz jako dodatek do sosów makaronowych. Natomiast szparagi białe często są dodatkiem do zupy krem. Podać je można także z dodatkiem sosu holenderskiego.

Oliwa z oliwek to olej pochodzenia roślinnego, który posiada specyficzny smak oraz zapach. Ze względu na wrażliwość oliwy z oliwek na światło warto przechowywać ją w zaciemnionym miejscu w ciemnej, szklanej butelce. Oliwa zawiera również jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E oraz K).

Podsumowując pyszne szparagi w szynce świetnie sprawdzą się jako przekąska podana na imprezach rodzinnych lub ze znajomymi. Łatwe w przygotowaniu szparagi w szynce są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu — dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Alergeny w szparagach w szynce

Lista alergenów dla szparagów w szynce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szparagi w szynce

Wartości odżywcze szparagów w szynce

na 100g gotowej potrawy

Szparagi w szynce to doskonała propozycja na przekąskę. Szparagi stanowią doskonałe źródło wielu składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
122.92
147.50
Białko (g)
6.81
8.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
2.83
3.40
Węglowodany przyswajalne (g)
1.30
1.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.53
1.84
Sacharoza (cukier) (g)
0.17
0.20
Glukoza (g)
0.47
0.57
Fruktoza (g)
0.73
0.88
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.81
11.77
Tłuszcze nasycone (g)
3.96
4.75
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
17.29
20.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
383.33
460.00
Wapń (mg)
17.50
21.00
Żelazo (mg)
1.56
1.87
Szacunkowy indeks glikemiczny szparagów w szynce 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szparagów w szynce

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szparagi
350 g
1 pęczek
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.20
Za 350 g
Szynka parmeńska
100 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
17.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
51.00